Det är upplevelsen som är viktig

Det börjar närma sig sommarlov och semestertider, många har redan beställt sina semesterresor med resmål långt bortom vårt avlånga land med exotiska namn. Semester innebär för de flesta av oss avbrott i vardagen, att koppla bort många av de måsten som är förknippade med arbetet, men också med de hemmasysslor som skall passas in i tighta scheman med hämtning på förskolor och annat som hör vardagen till.

Eftersom jag numera är pensionär sedan några år, visserligen med uppdrag i föreningslivet och ett litet extra arbete som konsult, har semestern helt klart fått en annan innebörd när jag inte längre har ett inrutat vardagsliv. Pensionärer har ju inte semester vad jag vet. Däremot träffar jag anhöriga och andra som pratar om allt som skall hinnas med under några sommarmånader.

Lyckliga omständigheter har ju gjort att jag bor i fantastiska Dalarna så jag har nära till exotiska orter som Sundborn, Tällberg, Malung och inte att förglömma Svärdsjö där jag tillbringat många somrar med husvagnen. Att tillbringa sommaren på en svensk camping har en speciell tjusning, många i min ålder har skaffat rullande ekipage och far runt för att uppleva ett Sverige som många missat i ungdomen, bekvämligheten med att ha med sig av vad man behöver och är van vid ställs mot utlandsresor och bestämda restider.

Kanske är det min egen ålder som gör att jag uppfattar det som om de flesta som kör runt på våra vägar i husbil eller husvagn är våra seniorer, eller så är det bekvämligheten som övertagit äventyrslusten och det faktiskt är så att medelåldern är högre på våra campingar.

Kan inte låta bli att tänka på 1960-talet när jag och min far tankade vår Austin A 30 med packning på taket så att bilen mer liknade Turning Torso än ett fordon, färden gick alltid till västkusten och paketet på taket innehöll ett fyrmanstält och några sovsäckar. Vägarna gick alltid genom städerna så restiderna kan inte jämföras med dagens och vi fick kolla på kartan så vi inte bara åkte på grusvägar. Dåtidens köplador fanns i städernas centrum och alla såg likadana ut som jag kommer ihåg det. Ett äventyr i sig bara att åka genom landet för en pojke som snart skulle bli tonåring. Om bilen skulle hålla, när vi skulle få punktering snarare än om. Ja, somrarna har förändrats liksom resorna och fordonen.    

Jag måste tillstå att mina minnen från när jag och min far, som var änkling, åkte på äventyret bara han och jag, fastnade i minnet och är som fastetsat i den positiva delen av hjärnan. Glömmer aldrig stranden i Halmstad eller blåsvädret på Råå som nästan flyttade tältet till Danmark. Eller färjan till Helsingör och nöjesparken Backen i Köpenhamn. Att få uppleva hur en förälder verkligen tog med. mig på en resa, och det var bara han, jag och världen, var stort.  

Vill skicka med några ord inför sommaren. Ta hand om era nära och kära och det som är viktigt. Upplevelser, oavsett det är exotiska resmål i fjärran länder eller en dagsutflykt i vårt kära Dalarna så är det den inre upplevelsen vi tar med oss.