Fredliga poliser kommer göra mest nytta

Det är oroande det som hänt i samband med danska koranbränningar i Sverige. Oroande på flera plan kan jag tycka.

Borde inte polisen ha mandat att avhysa ren provokation är en tanke som far genom skallen på mig först. Den är lätt att fastna på. Men den är inte särskilt nykter dock. I en demokratisk värld så ska ju även en dåres åsikt skyddas, annars fungerar ju inte riktigt yttrandefriheten. Alla pellejönsar får säga sitt inom ramen för den.

Jag hör röster om att eldning av just religiösa skrifter skulle kunna förbjudas, att dessa böcker borde stå över nuvarande lagen. Men i ett sekulariserat samhälle tänker jag tvärtom, att vetenskapliga böcker i såna fall skulle skyddas. Men det skulle lätt bli godtyckligt. Därför behöver rätten finnas kvar. Så snart något blir mer eller mindre värt är vi nära farozonen utifrån ett demokratiskt perspektiv. 

Det som oroar mig mest är dessa upplopp och framförallt att inte polisen lyckas stävja dem. Omdiskuterade Jordan B Peterson skriver i sin bok 12 rules of life att man inte ska låta sina barn bete sig på ett sätt så att man inte gillar dem längre, och det känns som något att ta i beaktning här.

Självfallet är dessa upplopp i sig traumatiserande för folk på plats och kostsamma, väldigt kostsamma. Här får varenda människa som inte råkar se ”svensk” ut, betala priset för det blir ett stort påslag av främlingsfientlighet och muslimhat i samhället.  

Det är på inget sätt ett rättfärdigat hat. Det skulle jag aldrig hävda, men när polisen inte lyckas hantera dessa upplopp är det fortfarande ett faktum. Det är också förstås väldigt eländigt att människor sen också tappar förtroendet för polisen. 

Personligen vill jag absolut inte ge polisen mer våldsmonopol än de har rent allmänt. Det är fortfarande så att jag tror att fredliga, trygga poliser kommer göra mest nytta. Men när det behövs så bör polisen ha mycket större befogenheter. Det som nämnts ovan är mer än tillräckligt för att kalla situationen allvarlig nog för att förändra läget. Vad det sen är för utökningar som krävs ska jag inte som lekman spekulera i, och självfallet inte mer våld än nöden kräver.

Går man tillsammans med stenkastare har man gjort ett aktivt val som skulle kunna leda till negativa konsekvenser. Det känns mer än rimligt.