Den ståtliga kyrkan mitt i Skinnskatteberg. Foto: Niklas Lindh
I samband med den här påsken så är det både den vackra kyrkogården OCH kyrkan som får extra mycket besök. Foto: Niklas Lindh
Bodil Engström, kyrkoherde i Skinnskattebergs, Heds och Gunnilbo församling. Foto: Svenska kyrkan
Skinnskattebergs kyrka. Foto: Niklas Lindh

Storhelg i kyrkan utan några restriktioner

Efter två pandemiår så kan nu kyrkoherden i Skinnskattebergs, Heds och Gunnilbo församling öppna upp kyrkorna under en storhelg, utan några restriktioner. – Det känns verkligen bra! Och vi har sedan en tid tillbaka sett att många har kommit till kyrkan. Inte minst med anledning av kriget i Ukraina, säger kyrkoherde Bodil Engström.

Bön för fred och ljuständning har lockat extra många till kyrkan i samband med kriget i Ukraina, och dessutom håller kyrkan i Skinnskatteberg öppet varje dag klockan 13 till 15 för ljuständning och egen andakt, för de som vill.

– Sen har vi en frivilliggrupp och internationell grupp, och de har stått utanför livsmedelsbutikerna och samlat ihop pengar till förmån för Ukrainas folk. Och de fick ihop 25 000 kronor och det tycker jag är fantastiskt bra! Folk är så otroligt givmilda, man bryr sig väldigt mycket och vill försöka hjälpa till, säger Bodil Engström.

Körer, luncher och träffar

Det är full fart med kyrkans verksamhet efter det att restriktionerna har tagits bort. En ny barnkör har nyligen bildats och hittills har omkring tio barn i mellanstadieåldrarna deltagit. Sen har en ungdomgrupp kommit igång igen, liksom andra körer, ”dagledigträffar” och så soppluncher i Hed. Det är en del exempel på verksamheter som lockar deltagare och besökare.

– Det mesta är som vanligt igen, och det är klart att det är jätteskönt. Det gläder oss väldigt mycket. Sen finns det förstås de som är lite extra försiktiga med tanke på att pandemin fortfarande pågår.

Påsk i alla kyrkor

Påsken innebär mässor och gudstjänster i de tre kyrkorna som ingår i församlingen, se faktarutan till höger.

– Dessutom ska vi under påskdagen välkomna nya förtroendevalda och nya medarbetare och avtacka de gamla. Det har vi ju fått vänta med pga pandemin. Så vi hoppas att alla kommer för det blir lite festligt och med tårta efteråt, så vi tror på mycket folk. Och det här blir i Hed kyrka.

– Och i Gunnilbo kyrka, på långfredagen kommer Anders Wejryd att predika. (Biskop och tidigare ärkebiskop) Det är roligt att han vill ha lite gudstjänster hos oss.

Upplever du att det finns en särskild längtan att få komma till kyrkorna nu när det är storhelg och restriktionerna är borttagna?

– Ja det tycker jag. Och över lag är söndagarna ganska välbesökta här. Så har det varit en tid nu, så det känns väldigt bra.