Lena Lovén Rolén (S), Marie Tollefsen Markström (M och Gabriel Andersson (L). Foto: Skinnskattebergs kommun/Niklas Lindh

Analys: Upplagt för att höstens val blir en rysare

Efter en turbulent mandatperiod drar det ihop sig till att bli en politisk rysare i höstens val i Skinnskattebergs kommun. Frågan är om väljarna påverkas av striden om en ny räddningsstation och det infekterade kommunchefsbråket, där den förre kommunchefen nu har blivit politiker…

Egentligen går det att lyssna på vilket kommunfullmäktigemöte som helst, för att kunna notera att retoriken från flera av de folkvalda i Skinnskatteberg är synnerligen skarp. Aggressiva utläggningar från talarstolen har under det senaste året hörts från några av partiernas företrädare, medan andra har valt en sylvass men mer dämpad argumentationsteknik . Även om inte så många kommuninvånare följer sluggermatcherna i fullmäktige via kommunens webbsändningar, så riskerar retoriken och klimatet att avspegla sig i verksamheten, och den syns tydligt i sociala medier och därmed i bilden utåt av Skinnskatteberg.

Oenighet inom S

Att som socialdemokraterna har gjort, styra en kommun i minoritet, är självklart en utmaning som kräver smidighet, förhandlingar och förankring. Om ett sånt vågspel misslyckas öppnas alla dörrar för en opposition att dra nytta av situationen. Och att finna någon samsyn över partigränserna i Skinnskatteberg har många gånger varit för svårt.

Vad skälet än var, så hade en enig valberedning inom Socialdemokraterna bestämt sig för att byta ut kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén som partiets förstanamn och motiverade det med att hon hade haft ”en tuff mandatperiod”. Det tuffa hade till stor del handlat om bråket mellan henne och den dåvarande kommunchefen, och därefter stridigheter om en ny räddningsstation. Men valberedningens förslag, som innebar att Tony Bölja skulle ikläda sig ledartröjan, röstades ner av årsmötet…och Lovén Rolén fick förnyat förtroende.

Så nu ställs frågan på sin spets – om kommuninvånarna kommer att straffa partiet och dess ledare för hanteringen av bråket med kommunchefen som valde att sluta, och hanteringen av ärendet med en ny räddningsstation? Eller om förtroendet snarare har stärkts?

Marie vs Lena?

Förra veckan kunde Dalabygden berätta att den tidigare kommunchefen Marie Tollefsen Markström tackat Ja till förfrågan att bli Moderaternas andranamn inför kommunvalet. Det betyder att hon nu återigen ställs emot Lena Lovén Rolén, men där de båda nu blir politiska motståndare istället.

Tollefsen Markström har varit hårt ansatt i sociala medier av politiska företrädare från både V och S, och endera visar det sig att den typen av inlägg kommer att ha betydelse, eller också får det rakt motsatt effekt.

Vänder L uppåt igen?

Förre kommunchefen får sällskap som tjänsteman att göra debut som politiker. 28-årige Gabriel Andersson, tidigare kommunikatör i kommunen under Lena Lovén Rolén, blir Liberalernas nya förstanamn. Han tar över ledarfanan i ett parti som i valen 2010 och 2014 fick omkring 30 procent av rösterna i Skinnskatteberg, och där partiet verkligen stack ut i Sverige. Förra valet tappade partiet var tredje röst i kommunen. Frågan är vad som händer i höst.

För Gabriel Andersson syns i många sammanhang: som deltidsbrandman och med ledarroller både inom den växande innebandyklubben Knäppmora AIK och i allaktivitetshuset Sture. Samtidigt företräder Andersson ett parti som slåss för sin överlevnad på riksplanet. Kommer det att avspegla sig även lokalt?

Små partier hörs mest

Under mandatperioden har samarbetet mellan Sverigedemokraterna och övriga borgerliga partier varit väl känt, i synnerhet med Moderaterna. Och SD ökade vid förra valet från 7,7 till 19,2 procent av rösterna och blev kommunens tredje största parti. I partiets fullmäktigegrupp finns för övrigt riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt, som tillhör partiets inre kärna i rollen som ekonomiskpolitisk talesperson.

Skinnskattebergs dominanter var i förra valet S, L och SD, men från talarstolen har på sistone representanterna för de förhållandevis små partierna, V och M, varit de mest högljudda. Det återstår att se om det är rätt taktik för att få väljarnas förtroende i höst. Det är många faktorer som spelar in och osäkerheten är stor, om den politiska kartan i Skinnskatteberg kommer att ritas om, eller inte.