Några ord på den slingriga vägen

Jag har till och från, under många år, samlat på ord, meningar och klokheter som inspirerar och ger mig kraft. Jag brukar plocka fram dem då livet utmanar, på ett eller annat sätt. Och nu, i tider som dessa när vi alla behöver hjälpas åt med att kämpa för ljusare tider, så vill jag bjuda på ett axplock av dem. Här kommer de, i en allsköns blandning, med syftet att ge dig något att fundera på och kanske inspireras av.

”Det viktigaste i livet, det är att ge. Och allt som jag får det är vad jag ger. Vill du få nåt så ge nåt. Vill du ha respekt, ge respekt. Vill du ha beröm, ge beröm. Vill du ha kärlek, ge kärlek.Men det finns en paradox i det här. Att de som ger för att få hamnar snett. För det gäller inte att ge för att få, utan att ge för att ge. Men det är få som ger för att ge. För få.”

/Falubördige motivationsföreläsaren och författaren Kjell Enhager.

”Livet är en sak man måste vara rädd om. Förstår du inte det?”

/Astrid Lindgren, ur Ronja Rövardotter.

”Verkligheten är saga nog. Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och häpna tillsammans. Barn som får laddas med verkligheten och verklighetens magi blir rikare rustade. Då kan andra beslut fattas, starkare kämpar kämpa och en varmare anda skapas – när ungarna en dag blir makthavare. Eller ”bara” blir föräldrar …”

/Gunilla Bergström, författare till böckerna om Alfons Åberg.

”While we try to teach our children all about life,our children teach us what life is all about.”

/Angela Schwindt, coach

”Fröet av den insikt som nyss fötts läggs försiktigt ned.

Betraktad från ovan.

Vattnad med tysthet.

Med omvårdnad kommer ny visdom att skördas.”

/Visdomsord på toalett på Hotel Yasuragi.

”Meningsfullt idag kan med tiden visa sig vara totalt meningslöst. Meningslöst idag kan med tiden visa sig vara det viktigaste.”

/ Ryttaren Peder Fredricson i SVT-dokumentären ”Nr 1 – med sikte på världstoppen”.

”I förvissningen om att det så småningom kommer att bli bra igen, så får vi ta en paus från eländet ibland, göra roliga saker och försöka njuta av livet en liten stund. När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, då hoppas jag för dig också.”

/ Ing-Marie Wieselgren, läkare/psykiater/byråkrat i ”Tankar för dagen” i P1.

”Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.

Hate cannot drive out hate; only love can do that.”

/Martin Luthet King Jr”

Att vara snabb handlar inte bara om att pressa sig själv.

Det gäller att pressa sig själv i rätt riktning.”

/Min dotter Elvira, då sex år…