Vad är egentligen en bragd?

Ordet ”bragd” – smaka på det…

Det är ett ord som kanske missbrukas ibland. Hur väljer ni att använda det

När du slår upp ordet bragd i ordlistan – ja, eller surfar fram det – då står det: Mirakel, stordåd, prestation, kraftprov. Ordet bragd förekommer ofta även i fornnordiskan, när gudarnas bedrifter beskrivs.

Det känns som att stordåden inom idrotten duggat tätt den senaste tiden. Redan nu finns det nästan lika många kandidater som antalet veckor vi har avverkat. Juryns som delar ut Svenska Dagbladets guldmedalj, det som ofta går under namnet ”Bragdguldet”, får en tuff uppgift att utse en mottagare för året 2022. 

Men några av de som redan har levererat sportsliga högtidsstunder kanske inte faller in helt under det som ni andra kallar en ”bragd”. För den skull är gulden inte alls mindre värda eller mindre välkomna.

Här några exempel:

De svenska handbollsherrarna med sitt EM-guld. Covid-resan under mästerskapet, där spelare föll ifrån, kom tillbaka och att i det sjukdomskaoset besegra några av de allra bästa lagen i värden är starkt. Ett stordåd.

Ja, för mig är det här en bragd!

Walter Wallberg, 21-åringen som med sitt OS-guld i puckelpist visade prov på just stordåd. För knappt två år sedan var knät söndertrasat. Nu hoppade han lätt upp på prispallen, efter att ha slagit suveränen, kanadensaren Mikael Kingsbury.

Ja, för mig är det här en bragd!

Jonna Sundling sprintade ifrån alla i skidspåret där borta i Peking. Visst smärtade det lite att kullan Maja Dahlqvist var en av dom hon åkte ifrån. Jonna, som skadade handen rejält i höstas vid ett fall, tog sig tillbaka, hittade toppformen och vann.

Ja, för mig är det här en bragd.

Nils van der Poel har en idrottskarriär likt ett stordåd. Hans mentalitet, träningsmängd, sättet han tog sig an utmaningen att motsvara alla förväntningar på de båda OS-gulden. Kanske något av det största vi varit med om på länge. Ett rejält kraftprov.

Ja, för mig är det här en bragd!

Sara Hector gled hem ett OS-guld i storslalom efter en lång motig karriär, som blommat nu den senaste tiden. Även Hector var, efter sina segrar i världscupen, en stor favorit. Att klara favorittryck kan tyckas vara en bragd. En riktigt bra prestation, helt enkelt.

Jodå, för mig är det här en bragd.

När det här publiceras kan det ha kommit fler framgångar att sortera, bragd eller inte bragd.

Egentligen känns väl den här bedömningen sekundär. Guld och segrar är alltid välkomna. Ändå kan det vara intressant att klä sig i bragdjuryns roll ibland.

Jag ser ibland på sociala medier, att den här diskussionen pågår. Nu vet ni hur jag ser på saken.