Ökar risken att drunkna om du ofta äter glass?

För att vara en vetenskaplig individ behöver man kunna tolka kunskap. På samma sätt som en religiös person behöver kunna tolka sina skrifter. Även om det förstås är helt olika grund för dessa två sakerna, så är det egentligen väldigt samma resultat det kan leda till.

En feltolkad vetenskap kan få människor att ta väldigt dumma beslut, och en för snäv tolkning av bibeln kan göra samma sak. Titta på Knutby för att ha ett fullgott exempel.

De flesta kommer att säga “Det är inte Bibeln man följt i Knutby” och jag håller med, men det är inte heller vetenskapen som människor följer när de slutar att vaccinera sina barn för mässlingen eller vad det nu kan vara. Däremot så har dessa två personer en sak gemensamt; De tror att de följt sin kunskap på rätt sätt. Men det har de inte.

När jag pratar om korrelation och kausalitet på samhällskunskapen i skolan så är det inte alla som känner till begreppen, det är inte förvånande bland yngre människor som kanske tidigare haft det tufft i studier, men jag gissar att de allra flesta inte vet vad det betyder ute i vårt avlånga land. Det är en gissningslek av rang, jag har ingen aning. Men det är så det upplevs när man pratar om det.

Visste ni att drunkningsolyckorna i samma takt som glassförsäljningen ökar i Sverige? Det är korrelation. Det är däremot kausalitet att sommaren gör att både glassförsäljning och vistelse vid vatten ökar, och det är faktiskt det som är själva anledningen till att folk drunknar. Inte glassätandet.

Det här exemplet är lätt att tolka, för det handlar om saker som vi förstår oss på. Vi kan ju begripa (förhoppningsvis) att glass inte borde leda till drunkningsolyckor, ja, om vi nu inte tror på den där gamla myten om att man får kramp ifall man äter för nära badandet då.

Men när vi istället tar del av artiklar eller studier om mediciner, sjukdomar, vaccin. Då vet vi inte. Då kan det hända att vi låter bli att äta glass resten av livet, för att vi tror att det finns studier som visar att det är farligt. Nu kanske det inte är någon större fara om vi hoppar över Daimstruten, men om vi skippar medicinska behandlingar eller strategier för att vi feltolkat information, så kan det faktiskt vara livsfarligt.