Tidningens nye krönikör Erik Arnberg framför rådhuset i Falu kommun, där han blev fast anställd som HR-specialist ett halvår före sin 65-årsdag. Foto: Niklas Lindh
Dalabygdens Niklas Lindh träffade Erik Arnberg i Borlänge före den senaste pandemivågen.
Domnarvets järnverk/SSAB var Eriks arbetsplats under 47 år. Foto: Mostphotos

Erik kämpar vidare för omtanke i arbetslivet

I 47 år jobbade han på Domnarvets järnverk i Borlänge, som senare bytte namn till SSAB. Ett halvår före sin 65-årsdag fick han fast anställning inom HR i Falun, och nu som pensionär jobbar han vidare som seniorkonsult. Dessutom tar han nu klivet över till Dalabygden, som tidningens nye krönikör.

– Jag tycker att det här känns spännande. Och inte minst att jag får möjlighet att skriva fritt och för en läsekrets som är ny för mig, säger Erik Arnberg.

Han är nyss 70 år fyllda, och fortsätter att brinna för arbetsmiljöfrågor. Han är en av de seniorkonsulter som anlitas av det Falubaserade företaget Human&heart, och sedan i höstas är han ordförande för PRO Kvarnsveden, och han är även ordförande för samorganisationen för de sex PRO-föreningarna i Borlänge.

– Ja det är mycket att stå i, men jag är också en sån människa som vill att det ska finnas en hel del att engagera sig i.

Yrkeslivet började tidigt, som metallarbetare på Domnarvets järnverk. Så småningom utsågs Erik till facklig förtroendeman och med tiden blev han medarbetare inom SSAB:s HR-stab. Men i samband med ett av SSAB:s många storvarsel så fick Erik lämna bolaget, efter 47 år i företaget, och ett halvår före sin 65-årsdag.

”Erik är bäst i Sverige”

När han trodde att yrkeslivet var över, så öppnades istället dörren hos Falu kommun, och den dåvarande HR-chefen Richard Mårtensson erbjöd Erik en tillvidareanställning som HR-specialist.

– Erik klev in genom dörren och var intresserad av att jobba extra. Jag ville dock ha honom på heltid. För mig var det självklart att tillsvidareanställa Erik även om han var 64 år och sex månader. Erik är sannolikt bäst i Sverige på rehabilitering och han har ett av de största hjärtan som jag vet. Jag älskar Erik, säger Richard Mårtensson.

Värvades till Human&heart

Några år senare startade samme Mårtensson företaget Human&heart tillsammans med två kollegor på Falu kommun – Andreas Pernhall och Inger Klangebo. Företaget säger sig idag vara Sverigeledande när det gäller utredningar av avvikelser i arbetslivet som mobbning och kränkande särbehandling, och man har tagit steget in i flera europeiska länder och gjort arbetsinsatser över hela världen. Redan när företaget startades så erbjöds Erik jobb där, och än idag anlitas 70-åringen av företaget.

– Det senaste året jobbade jag en hel del åt Human&heart med människor som blev arbetslösa under pandemin, ett uppdrag via Trygghetsfonden. Sen har jag jobbat med en del olika ärenden, det har handlat om arbetsmiljöutredningar och framöver kan det vänta något interimsuppdrag på annan ort.

Hoppade av politiken

Erik Arnberg har också varit aktiv som fritidspolitiker inom Borlänge kommun för Socialdemokraterna, och satt i omsorgsnämnden. Men när han ville att partiet mer aktivt skulle driva frågan för att få ner den höga sjukfrånvaron i Borlänge, som var Sverigers högsta under flera år, så stötte han på internt motstånd i partiet. Då valde han att säga upp sitt medlemskap inom socialdemokratin.

Så småninom gick dock Erik med i Reformisterna, som beskriver sig som en rörelse för utvecklande av reformistiska idéer och förslag bland socialdemokratins medlemmar och sympatisörer. Och då blev han automatiskt medlem i partiet igen, men kommer inte att engagera sig som fritidspolitiker igen.

– Nej jag känner att jag har gjort mitt där, och så vill jag kunna agera som PRO-ordförande och då är det bra att inte vara aktiv i något politiskt parti.

Husvagnsliv i Linghed

På fritiden älskar Erik och hans fru Inger att umgås med barnbarnsbarnen, men campingliv är också en stor passion. På Smednäset Camping i Linghed står husvagnen uppställd, och paret Arnberg är i vanliga fall där på besök under hela året, inte minst under en del helger på vintrarna.

Tidningsläsare i Dalarna har tidigare kunnat läsa krönikor från Erik Arnberg på ledarplats hos Dalarnas Tidningar. Men nu tar han alltså steget över till Dalabygden.

– Ja hos Dalabygden får jag skriva lite mer fritt, precis vad jag vill, och det tycker jag känns väldigt roligt.

Eriks första krönika kan du läsa här.