Gymbesökare i januari som börjar helt fel

Nu ska man trängas med alla jävla januaritränare på gymmet igen. Först och främst är det väldigt olämpligt på grund av covid, och det finns andra begränsningar än vanliga januarimånader, men sen är det oerhört tröttsamt att följa dessa meningslösa självhjälpsprocesser.

Missförstå mig rätt. Jag inspireras och engageras av förändringar. Det är fantastiskt att vi människor kan anpassa oss och faktiskt inte måste gå i samma hjulspår år ut och år in, om vi inte vill det då. För låt oss vara ärliga – de allra flesta av oss kommer ändå att halka tillbaka ändå.

Men det beror förstås på varför du tar dig till gymmet också. Det finns ju rätt rejält stor kunskap när det gäller övervikt idag som det inte funnits förut. Jag killgissar att det är den största anledningen som folk tar sig iväg och ska göra dessa nyårslöften – att gå ner i vikt, så det är därför jag utgår från det. Vi vet idag att antalet fettceller tycks behållas på kroppen även om vi går ner väldigt mycket i vikt. Karolinska Institutet har kikat mycket på det här med fetma och övervikt det senaste decenniet och man kan väl sammanfatta läget som att det är rätt dåligt om man varit fet och sen tänkt sig att inte vara det längre.

Jag säger inte att det är omöjligt, jag säger bara att det är klurigt. Dessutom har man redan innan dess bevisat att fetman framför allt skapas i köket. Även om frånvaro av träning kan hjälpa den på traven så behöver man överäta innan man blir fet, så enkelt är det.

Därför behöver vi titta på vad vi äter framför allt, och då är inte problemet vad vi åt mellan jul och nyår som vi ska fokusera på först och främst, utan vad vi äter mellan nyår och jul. Här finns också mycket spännande forskning. Jacob Guidol (näringsfysiolog) berättar att när vi äter mat som är ultraraffinerad (gjord i fabriker, och inte av människor förenklat) så äter vi mycket mer automatiskt. Detta oavsett mängden fibrer och vilka beståndsdelar maten i grund och botten består av.

Alltså; Ät riktig mat. Sluta med halvfabrikaten. Ja, de är billigare, de är enklare, men vem är det egentligen som hittat på att livet ska vara enkelt? Sen när du väl sover på natten, och inte tröstäter varje kväll, då kan du komma på gymmet också. Men börja i rätt ända. Jag vill inte trängas med någon som ändå inte kommer lyckas.