Ska barnfamiljer verkligen ha en vit jul?

Alla barn förtjänar en vit jul. Har ni hört det förr? Jag ser att många delar dessa engagemang nu när juletiderna närmar sig.

Det är alltid värre för dem med dysfunktionella familjesystem när det drar ihop sig till högtider, det kan man nästan säkert garantera. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport “Barn i familjer med missbruk eller psykisk ohälsa” så handlar det om 17 procent av barnen i Sverige. Dessa vaknar varje morgon in i ett dysfunktionellt familjesystem och ska försöka att klara av livet ändå.

Självfallet handlar den dysfunktionen av mycket mer än drickande, men engagemanget som kallas vit jul handlar endast om drickande och drogande. Låt barnen få ha en nykter jul är skanderingen!

Det låter väl både etiskt och politiskt korrekt och hur härligt som helst så långt, men för mig som sett dysfunktion på nära håll, både privat och professionellt, så blir det inget annat än spel för galleriet.

Den som växer upp i ett alkoholiserat hem kommer inte att bli särskilt lycklig för att en fylla försvinner, för istället kommer den människan att undra när nästa kommer, och nästa, och nästa.

För alkoholism löses inte alls genom att vara nykter under julhelgen. Det är en vidrig sjukdom som splittrar familjesystem och som tar sig in i själen på varenda jävel som tvingas växa upp bland dem. Det spelar ingen roll om det bara är en person som dricker – varenda person blir sjuk ändå.

De slutsatser som Folkhälsomyndigheten kommer fram till är att ju snabbare man upptäcker detta ju bättre är det. Det är en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Att dysfunktionen kommer upp till ytan. Är du lärare eller vän, eller tränare, eller vad du nu än har för relation till människan, så kan det vara just din fråga om hur det är hemma som blir den avgörande. Kanske vågar individen just den dagen berätta.

Så att fokusera på att en endaste dag, eller en endaste period skulle vara nykter för dessa barn, är ett hån. Det är snudd på bättre att uppmuntra till fylla så att problemen kommer upp till ytan och man kan ta tag i dem.

Nåväl, det kommer jag inte att rekommendera. Men har du någonsin blivit ifrågasatt i ditt drickande så kanske du har ett problem. Till er andra som är medmänniskor, sluta aldrig fråga, problemen måste upp till ytan innan någon blir förstörd för livet.