Jag hoppas att du är här i jul

Pirret i kroppen. Kylan som biter i ansiktet samtidigt som snön knarrar under fötterna. Ni vet när näsgångarna fryser fast en millisekund för att det är så kallt? Ljus i alla fönster vi passerar. Julmusik i bakgrunden, så där som på film.

Hemma väntar en halvt skriven önskelista och en katalog från en leksakskedja, fylld med egenritade ringar runt det vi önskar oss av tomten. Men också doften av saffran, gran och apelsiner fyllda med torkad nejlika. Julen är här. Och med den kommer även gemenskap, förväntan, värme och kärlek. 

Det är den här perioden vi sakta men säkert börjar koppla bort skolan och jobbet. Tänka mer på nära och kära. Vara närvarande. Skratta. Spela sällskapsspel. Visa sin omtanke och uppskattning till människor som betyder mycket för dig. När jag lägger en extra tanke på det. Tror du att vi behöver fler jular per år? Fler perioder där vi kopplar oss bort från stress och prestationsångest? 

Samtidigt så tror jag att det är precis det julen innebär för vissa. Stress och en oro över att inte prestera tillräckligt. Ha råd att köpa julklappar. Hinna rulla egna köttbullar. Lyckas vara närvarande. Ha någon att fira julen med. Samlas med släkten och inte tycka om det. 

Existerar det en stress över att allt ska vara perfekt under jul? Jag tror det. Men vad är en perfekt jul? Hur definieras det? Att försöka fixa och dona för att leva upp till förväntningarna och för att ha något att svara på till en vanligt återkommande fråga efter julledigheten.

– Hade du en bra jul? 

Eller rädslan över vad man ska svara när fröken frågar.

– Vad fick du för något i julklapp?

Vi försöker få det perfekt, och försöker få julen att passa in i ramarna som “normal”. Som ett resultat av det kanske julen tappar sin charm? Vårt fokus ligger på att få det så bra som möjligt, vilket i sin tur leder till att vi inte kan njuta över hur vi faktiskt har det, och kanske ångrar oss senare. “Varför insåg jag inte då att jag hade det ganska bra ändå?”. 

En ständig strävan efter att få allt idealiskt, kanske bara resulterar i att det blir allt annat än det. Strunta i mallen över hur det borde se ut. Finns det något rätt eller fel i hur det ska firas?

Nej. Strunta i julklapparna. Köp färdiga köttbullar. Det behöver inte firas med någon annan. Men försök att vara närvarande. Annars kanske allt är förgäves? Kom ihåg att det är här och nu. Det är nu vi kan påverka hur vi känner och vad vi gör. Inte igår eller imorgon. Det är nu vi känner. Och det är nu vi påverkar. 

Du gör det du hinner med och därmed det som du prioriterar. Det blir bra hur det än blir. Men se för tusan till att vara här i år. Närvarande alltså. Jag tror att det är det som är det viktigaste.

Det är känslan vi kommer minnas. Så gör det som får dig att känna den där julkänslan, men inte göra bara för att göra. Inte göra för att det är så det borde vara. Försöka hinna med allt på “ska-göras-för-att-få-en-perfekt-jul-listan”, och knappt hinna andas.

Jag hoppas du får en bra och närvarande jul i år, för det som du definierar som en bra jul för dig.