Läs på din pajas – och se till att ta vaccinet!

Jag vet inte hur jag ska bete mig gällande synen på vaccination hos vissa individer. Det är uppenbart så att vi ser olika på världen, och det måste vara okej, men när det märks att det som skapar den här variationen i tro baseras på felaktigheter, då blir det klurigare.

Det starkaste argumentet tycks fortfarande vara att de som vaccineras fortfarande kan bli sjuka, och det stämmer ju. Man kan fortfarande bli sjuk och smitta andra trots vaccinet. Det betyder dock inte att det är onödigt att vaccinera sig. Människor som har bältet på kör också ihjäl sig varje år, ska detta tolkas som att bältet inte skyddar och man kan skita i det? Självklart inte. Det vore ju galenskap. Snarare kan den försiktiga köra lite mer varsamt med bilen, med bältet på, för att minska risken.

Men många är rädda ändå, eftersom biverkningar skulle kunna uppstå. Det stämmer också, men om man räknar på odds så ligger du oerhört mycket bättre till om du tar vaccinet jämfört med att du drabbas av sjukdomen.

Jacob Guidol har sammanställt socialstyrelsens statistik på läget och kommer fram till att det nästan är 30 gånger så stor risk för personer mellan 40 och 49 år att hamna på intensiven om de är ovaccinerade jämfört med de som valt sprutan. Så argumentet håller inte. Det är covid-19 vi inte vill ska manifesteras i våra kroppar framför allt, och vaccinet ger ett väldigt bra skydd.

Det finns inga superlösningar på pandemier, eftersom vi måste agera tillsammans mot dem. Den enskilde personen kan inte själv lösa det här problemet, det är möjligt att man kan försöka att helt hålla sig undan samhället tills detta är över, men mest troligt är att det inte kommer fungera.

Därför finns det heller inga perfekta läkemedel eller vaccin som eliminerar risken. Men den kommer kraftigt att minska den, och om alla som kan följer den premissen så är snart den här sjukdomen också under kontroll.

Någon person menade att immunförsvaret måste lära sig och därför ska man utsätta sig för smittan. Men vaccination kommer lära immunförsvaret samma sak men med ohyggligt mycket mindre risk för allvarliga konsekvenser.

Okunskap och faktaresistens kan bara botas med utbildning, så läs på! Men tills dess tycker jag ni pajaser kan gå och vaccinera er.