– Jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått frågan att skriva krönikor i Dalabygden, säger Minna Smångs. Foto: Niklas Lindh
Minna utanför kontoret i Falun där både UF Dalarna och Svenskt Näringsliv håller till. Foto: Niklas Lindh
Minna, 3:a från vänster, i samband med en kickoff för UF-lärare i augusti 2018. Foto: Niklas Lindh

Ung entreprenör blir Dalabygdens nye krönikör

Redan som 12-åring började hon jobba extra vid sidan av skolan. På gymnasiet var hon med och startade ett UF-företag som fick pris som ett av landets bästa. Och på nationaldagen höll 22-årigen ett starkt tal i direktsändning som hyllades av många. Nu blir Minna Smångs från Leksand ny krönikör på Dalabygden.

Dalabygden träffade Minna Smångs som hastigast i Ludvika på festivalen ”Daladrivet” som lockat människor till Folkets hus för att inspirera i bland annat att utveckla Dalarna och få verksamheter och länet att växa. Minna är en av 100 deltagare, tillsammans med personer som bland andra superentreprenören Ola Serneke, Idre Himmelfjälls VD Torbjörn Wallin och Robin Sjöblom som bland annat driver Heymakers Falun och Rättvik Bowling & Krog.

Minna satte sig längst fram bland åhörarna och var en av flera som ställde frågor till panelmedlemmarna. Dagen efter mötte vi henne i Falun på Ung Företagsamhet, där hon jobbar sedan en tid tillbaka.

Extrajobb som 12-åring

Hennes drivkrafter för att jobba väcktes redan som 12-åring då hon, efter att ha hållit på med gymnastik i 20 timmar i veckan och valde att sluta, fick mycket tid över…

– Då började jag och en kompis att tillverka lavendelpåsar, då hennes mamma hade jättemycket lavendel i trädgården. Så då började vi sälja dem bland grannarna och det var jättekul. Och sen knackade jag och min storasyster på hos en mindre fabrik i Insjön och fick extrajobb, berättar Minna.

Men det var i trean på gymnasiet som intresset för entreprenörskap väcktes på riktigt allvar, när hon drev ett UF-företag.

– Det var ett väldigt roligt år. Vi hette Organic Waste UF och tyckte att kompostpåsarna var väldigt äckliga och blöta, så vi tog fram en botten till påsarna gjord av wellpapp, som var både fett- och vattenreistent.

– Vi träffade olika avfallsbolag, både här i Dalarna och i Stockholm, och de bekräftade problemet att många inte använde påsarna för att de var äckliga, så det var ett större problem än vad vi trodde, då mängder av matavfall felsorteras varje år.

Näst bäst i Sverige

Företaget gick bra och Minna och hennes partners i UF-företaget fick pris som årets UF-företag i Dalarna det året. Och när SM i UF-företagande anordnades så fick Organic Waste ta emot silvermedalj i tre olika kategorier – som årets monter, årets innovation och årets UF-företag.

– Vi var fyra klasskompisar som drev UF-företaget och när det var dags att ta studenten så bad jag min lärare att få komma tillbaka till gymnasiet och hjälpa till med UF, för jag ville att fler unga skulle förstå hur bra det kunde vara.

– Sen kom det ut en tjänst hos Ung Företagsamhet i Dalarna och då sökte jag och fick den. Jag började som skolinspiratör och nu jobbar jag som projektledare på UF. Jag älskar verkligen det här!

Ha den äran Sverige

I somras hyllades Minna för ett tal som hon höll i direktsändning på webben på nationaldagen, från Avesta, då det var 500 år sedan slaget vid Brunnbäcks färja, som var ett slag under Gustav Vasas befrielsekrig och som blev en stor svensk seger. Minna stod sida vid sida med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist som också höll tal, liksom landets armechef Karl Engelbrektson. Hon tittade in i kameran och sa bland annat sä här:

– Det är dags nu att återta tron på att du klarar av allt det som du vill genomföra. Tro på att du kan skapa din egen framtid. Om vi lyckas tillvarata varje unik människas potential, så kommer vi att få ett ännu starkare land och samhälle, nu och om 500 år….du, jag och alla som kommer efter oss. Ha den äran Sverige!

Nu är det dags för ännu ett uppdrag – som gästande krönikör i tidningen Dalabygden den närmaste tiden.

– Det är nytt för mig att öppna upp så här inför okända människor men det är väldigt roligt att ha fått frågan. Jag vill utgå från mina personliga tankar, lite kring vad som egentligen kan vara meningen med livet, att förstå att livet är nu och att man ska ta vara på det.

Här kan du läsa Minnas första krönika i Dalabygden.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Johans nästa deckare snart klar

Boken Morden i Dala-Järna blev författaren Backolars Johan Hermanssons deckardebut. Nu har han fått smak på deckargenren: – Det är väldigt roligt att skriva de här böckerna och jag har lagt ner mycket tid på den nya boken, berättar han.

En kamp i Vansbro mot suicid och för inre hälsa

Alkohol, en så kallad machokultur och ofrivillig ensamhet. Det är några faktorer som hör ihop med psykisk ohälsa och suicid. – Vi jobbar med att kartlägga vad de höga suicidtalen i Vansbro kommun står för, och det här är några av de saker som kom fram, säger Cecilia Tegelberg, suicidsamordnare…

Nära skidpremiär i Engelbrektsspåret

Den 1 dec är det premiär för den första etappen av det nya konstsnöspåret efter Engelbrektspåret som när det är helt klart kommer bli hela 10 km långt. Den första biten är 3,2 km lång med konstsnö som har lagrats sedan förra vintern.

Efter pandemistoppet – så stort är intresset för ungdomsturneringarna

I över ett år har de stora ungdomsturneringarna i fotboll, handboll och innebandy ställts in i Dalarna. Dalabygden gjorde en rundringning och lyssnade in nuläget bland några arrangörer.

Grön våg får fler att flytta till landsbygden

Kombinationen fortsatt låga räntor och pandemi har ytterligare hettat upp en redan het bostadsmarknad – och i synnerhet utanför storstadsområdena fortsätter priserna uppåt.