Nala och James älskar att mumsa köttbullar ur Håkans hand. James älskar att vara på kaféet tillsammans med sin husse Håkan och matte Annelie. Foto: PeO Karlström
Håkan och Annelie Jernberg som driver hundkaféet i Falun. Foto: PeO Karlström

De startade hundkafé i Falun – sen bröt pandemin ut

Hunden är verkligen människans bästa vän. Något som Håkan och Annelie Jernberg får uppleva dagligen på sitt kafé Tanten med hunden längs Slaggatan i Falun.

– Här är det social träning för både människor och hund. Hunden sammanför människor och plötsligt pratar alla med varandra. Kända som okända, säger Annelie.

Kaféet är spartanskt inrett. Möblerna kommer från Maserhallen i Borlänge och döttrarna Lisa och Elin är inspirerade av Carl Larsson vilket satt extra prägel på kaféet.

– Återbruk är viktigt för våra döttrar. Därför har vi inga nyinköpta möbler. Och vad kunde vara mer naturligt än att måla panelen med Carl Larsson-grönt och pelargonerna i fönsterkarmen som doftar så gott är naturligtvis en Mårbackapelargon, säger Annelie.

Inspirerande

I denna lättsamma och samtidigt inspirerande miljö trivs människor och hundar tillsammans. Ingen störande bakgrundsmusik, utan det är mötet och dialogen människor emellan som ger rummet liv och rörelse.

Stamgäster är hundägare och pensionärer.

– Många 65-plus har saknat den sociala samvaron under pandemin. Hunden gör att människor får kontakt med varandra. Allting blir så avslappnat, säger Annelie.

Och naturligtvis finns det speciellt fika även för hunden.

– Hundbakelsen bestående av leverpastej och blodpudding är en delikatess. Lika populärt är köttbullar. Naturligtvis serveras det i en fin skål.

När Dalabygden var på plats mumsade hundarna Nala och James i sig köttbullar från Håkans hand och båda slickade sig runt munnen och var mer än nöjda. Efter en sådan delikatess blev det lite rast och ro under bordet, medan matte inmundigade en Gustafskorvmacka.

Hund hela livet

Håkan och Anneli har haft hund hela livet och dessutom älskat att fika.

– Men vi kunde aldrig ta med vår collie. Tanken har funnits länge att öppna ett hundcafé, men ett besök på Himmelska Hundar i Stockholm gjorde att det blev verklighet. Men vi kunde fått en bättre start, säger Håkan.

I januari 2020 skrev de kontrakt, öppnade i februari och sedan kom pandemin.

– Inte världens bästa start. Men vi har kämpat på och nu är vi etablerade. Sommaren har varit riktigt bra, säger Håkan och Anneli innan en kund med sin pomeranian ville ha hjälp.

Måndag förmiddag och en god hundbakelse. Vilken bra start på veckan.

Relaterade artiklar:

Nytt kafé där hundar är välkomna (2020-07-02)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Johans nästa deckare snart klar

Boken Morden i Dala-Järna blev författaren Backolars Johan Hermanssons deckardebut. Nu har han fått smak på deckargenren: – Det är väldigt roligt att skriva de här böckerna och jag har lagt ner mycket tid på den nya boken, berättar han.

En kamp i Vansbro mot suicid och för inre hälsa

Alkohol, en så kallad machokultur och ofrivillig ensamhet. Det är några faktorer som hör ihop med psykisk ohälsa och suicid. – Vi jobbar med att kartlägga vad de höga suicidtalen i Vansbro kommun står för, och det här är några av de saker som kom fram, säger Cecilia Tegelberg, suicidsamordnare…

Nära skidpremiär i Engelbrektsspåret

Den 1 dec är det premiär för den första etappen av det nya konstsnöspåret efter Engelbrektspåret som när det är helt klart kommer bli hela 10 km långt. Den första biten är 3,2 km lång med konstsnö som har lagrats sedan förra vintern.

Efter pandemistoppet – så stort är intresset för ungdomsturneringarna

I över ett år har de stora ungdomsturneringarna i fotboll, handboll och innebandy ställts in i Dalarna. Dalabygden gjorde en rundringning och lyssnade in nuläget bland några arrangörer.

Grön våg får fler att flytta till landsbygden

Kombinationen fortsatt låga räntor och pandemi har ytterligare hettat upp en redan het bostadsmarknad – och i synnerhet utanför storstadsområdena fortsätter priserna uppåt.