Nala och James älskar att mumsa köttbullar ur Håkans hand. James älskar att vara på kaféet tillsammans med sin husse Håkan och matte Annelie. Foto: PeO Karlström
Håkan och Annelie Jernberg som driver hundkaféet i Falun. Foto: PeO Karlström

De startade hundkafé i Falun – sen bröt pandemin ut

Hunden är verkligen människans bästa vän. Något som Håkan och Annelie Jernberg får uppleva dagligen på sitt kafé Tanten med hunden längs Slaggatan i Falun.

– Här är det social träning för både människor och hund. Hunden sammanför människor och plötsligt pratar alla med varandra. Kända som okända, säger Annelie.

Kaféet är spartanskt inrett. Möblerna kommer från Maserhallen i Borlänge och döttrarna Lisa och Elin är inspirerade av Carl Larsson vilket satt extra prägel på kaféet.

– Återbruk är viktigt för våra döttrar. Därför har vi inga nyinköpta möbler. Och vad kunde vara mer naturligt än att måla panelen med Carl Larsson-grönt och pelargonerna i fönsterkarmen som doftar så gott är naturligtvis en Mårbackapelargon, säger Annelie.

Inspirerande

I denna lättsamma och samtidigt inspirerande miljö trivs människor och hundar tillsammans. Ingen störande bakgrundsmusik, utan det är mötet och dialogen människor emellan som ger rummet liv och rörelse.

Stamgäster är hundägare och pensionärer.

– Många 65-plus har saknat den sociala samvaron under pandemin. Hunden gör att människor får kontakt med varandra. Allting blir så avslappnat, säger Annelie.

Och naturligtvis finns det speciellt fika även för hunden.

– Hundbakelsen bestående av leverpastej och blodpudding är en delikatess. Lika populärt är köttbullar. Naturligtvis serveras det i en fin skål.

När Dalabygden var på plats mumsade hundarna Nala och James i sig köttbullar från Håkans hand och båda slickade sig runt munnen och var mer än nöjda. Efter en sådan delikatess blev det lite rast och ro under bordet, medan matte inmundigade en Gustafskorvmacka.

Hund hela livet

Håkan och Anneli har haft hund hela livet och dessutom älskat att fika.

– Men vi kunde aldrig ta med vår collie. Tanken har funnits länge att öppna ett hundcafé, men ett besök på Himmelska Hundar i Stockholm gjorde att det blev verklighet. Men vi kunde fått en bättre start, säger Håkan.

I januari 2020 skrev de kontrakt, öppnade i februari och sedan kom pandemin.

– Inte världens bästa start. Men vi har kämpat på och nu är vi etablerade. Sommaren har varit riktigt bra, säger Håkan och Anneli innan en kund med sin pomeranian ville ha hjälp.

Måndag förmiddag och en god hundbakelse. Vilken bra start på veckan.