Sven Olsson fick kungligt pris för sina kulturgärningar. En av dem – att jobba för att Falu Gruva skulle bli ett världsarv. Foto: Privat/Mostphotos

Sven fick ta emot medalj från kungen för sina kulturgärningar

Falubon Sven Olsson har fått ta emot en kunglig medalj för sina kulturgärningar. Utdelningen skedde på Stockholms slott.

Det var i veckan som Sven Olsson fick ta emot kung Carl XVI Gustafs medalj för framstående insatser som kulturhistoriker i Dalarna. Medaljen överlämnades av kungen själv, liksom ett diplom från drottning Silvia.

– Det känns väldigt hedrande att få en sådan uppskattning för det man har arbetat med och brunnit för.

– Jag har hållit på med Dalarnas kulturhistoria för att jag är djupt rotad, synnerligen intresserad och ganska påläst och kunnig i ämnet och gärna skriver, berättar, föreläser, stadsvandrar och försöker förmedla mina kunskaper till andra så att de också blir än mer kunniga och intresserade av samma sak.

Sven Olsson har bland mycket annat skrivit ett 30-tal böcker och ca 300 artiklar om Dalarnas kulturhistoria.

Vilken av dina kulturgärningar är du mest stolt över?

– Jag är glad att jag har fått vara med om att vända en utveckling från rivningsraseri till bevarande eller åtminstone ökad förståelse för kulturlandskap, kulturmiljö och bebyggelse. Att vi bör vara mer intresserade av att se våra miljöer och byggnader, vår historia som värdefulla redskap för att vi ska förstå oss själva, varifrån vi kommer, vilka vi är och varför vi är som vi är och känna både stolthet och ödmjukhet för detta.

– Och att den märkliga staden Falun med sin än märkligare gruva, sina hyttor och bergsmansgårdar, blev världsarvsförklarade 2001 och att jag var påtagligt involverad i arbetet med detta, är förstås det allra viktigaste i mitt värv.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

De rivstartar efter pandemiavbrottet

Larz-Kristerz nya skiva får även den minst dansante att längta ut på dansgolvet. Efter tråkiga och obokade pandemiår levererar dansbandet från Älvdalen nu musik som andas glädje och fest – som dessutom flirtar med 70-talet.

Klassiskt konditori firar 100 år

Lantligt belägna Lundgrens bageri och konditori i Österfärnebo – som i år fyller hundra – är ett familjeföretag som nu är inne på femte generationen och där man håller på de anrika traditionerna.

Ingmarsspelen släpper biljetter för nästa sommar

1-5 juli år 2022 planeras det för Ingmarsspelen i Nås. – Vi är försiktigt positiva och tror att det ska gå att genomföra spelen i sommar, säger Petra Jonth Axelsson från Ingmarsspelens styrelse.

Nära nu för musikalen om Berghagens nalle

Den 26 december är det premiär för familjemusikalen Teddybjörnen Fredriksson och jakten på Silverhåven på Hedenborg i Svärdsjö. Ett projekt som engagerat hela bygdens amatörskådespelare – ung som gammal.

Nu renoveras det anrika Elimkapellet i Vansbro

Kickie Rörberg och Frederic Olsson från Vänersborg har köpt det gamla Elimkapellet på Järnvägsgatan i Vansbro. De gör nu om byggnaden till bostad, ett projekt som får ta den tid det tar. – Vi har gjort i ordning den lilla lägenheten på övervåningen att bo i under tiden, berättar Frederic.