Alice Bäfver gillar att pyssla på Junis verksamhet i Ockelbo. Foto: Cailin Laing Foto: Cailin Laing
Ibland kan det hända att det blir kladdigt om händerna på Junis, här tillverkas slajm! Foto: Cailin Laing
Ibland är det utflykt på Junis. Här besöker man fåren i Kolforsen. Foto: Cailin Laing
Cailin Laing är verksamhetsledare. Foto: Privat

Kladdiga fingrar och filmfestival – ”Gotan” är en populär samlingspunkt för barnen

Lortiga barn är glada barn, det har man ju hört. Och det stämmer extra bra på Junis aktiviteter på Gotan i Ockelbo. Där kan det hända att det blir lite kladdigt om fingrarna ibland, men det gör inget, det går att tvätta bort!

En kväll i veckan samlas barn i åldern 6-10 år på den gamla biografen Gotan i Ockelbo för att pyssla, måla, baka, laga mat eller liknande. Det är Junis, UNFs syskonorganisation, som har sin verksamhet.

– Vi samlas på onsdagskvällar, och vi har olika teman varje gång. Den här veckan hade vi höstpyssel, berättar Cailin Laing som tillsammans med Neoline Östling leder verksamheten. Det brukar vara en 15-20 barn med varje gång, säger hon.

Verksamheten varierar från vecka till vecka och det han handla om att måla gipsfigurer, göra studsbollar, göra suddgummin eller ätbart slime.

– Ja tyvärr så misslyckades vi med både suddgummin och vissa studsbollar, skrattar verksamhetsledaren Cailin Laing, men kul hade vi ändå!

Disco för Världens barn

I slutet av september hölls ett uppskattat disco för Världens barn. Det kom över 100 barn. Alla barnen bjöds på tacos innan discot och man lyckades samla in över 3300 kr till Världens Barn.

– Det var jättelyckat. Det var deltagarrekord faktiskt! Vi brukar ha disco några gånger om året, till halloween, till jul mm..

På höstlovet blir det filmfestival i samarbete med RioBio i Ockelbo och då är det UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, som håller i programmet.

– Det blir bra barnfilmer, berättar Cailin, sen brukar det vara korvgrillning, och popcorn så klart!

– På höstlovet blir det lite extra höstlovspyssel också, då börjar vi onsdagsträffen redan vid 13, fortsätter hon.

65 barn samlades

Junis har även distriktsaktiviteter och verksamhetsledare Cailin Laing berättar att nyligen samlades 65 barn på Gotan och såg på film, käkade hamburgare, lekte och åt popcorn.

– Det var barn som åkte buss ner från Hälsingland, berättar Cailin, från bland annat Söderhamn och Hudiksvall. Tillsammans med våra egna barn var det 65 barn på Gotan.

Biografen RioBio på Gotan, där filmfestivalerna hålls, drivs av Ockelbo UNF.

UNF i Ockelbo berättar på sin hemsida att de är stolta över att fortfarande bedriva verksamhet i biografen. RioBio, då under namnet Amor, öppnades som den första stationära biografen redan 1915 och har sedan dess drivits av nykterhetsrörelsen i Ockelbo.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Johans nästa deckare snart klar

Boken Morden i Dala-Järna blev författaren Backolars Johan Hermanssons deckardebut. Nu har han fått smak på deckargenren: – Det är väldigt roligt att skriva de här böckerna och jag har lagt ner mycket tid på den nya boken, berättar han.

En kamp i Vansbro mot suicid och för inre hälsa

Alkohol, en så kallad machokultur och ofrivillig ensamhet. Det är några faktorer som hör ihop med psykisk ohälsa och suicid. – Vi jobbar med att kartlägga vad de höga suicidtalen i Vansbro kommun står för, och det här är några av de saker som kom fram, säger Cecilia Tegelberg, suicidsamordnare…

Nära skidpremiär i Engelbrektsspåret

Den 1 dec är det premiär för den första etappen av det nya konstsnöspåret efter Engelbrektspåret som när det är helt klart kommer bli hela 10 km långt. Den första biten är 3,2 km lång med konstsnö som har lagrats sedan förra vintern.

Efter pandemistoppet – så stort är intresset för ungdomsturneringarna

I över ett år har de stora ungdomsturneringarna i fotboll, handboll och innebandy ställts in i Dalarna. Dalabygden gjorde en rundringning och lyssnade in nuläget bland några arrangörer.

Grön våg får fler att flytta till landsbygden

Kombinationen fortsatt låga räntor och pandemi har ytterligare hettat upp en redan het bostadsmarknad – och i synnerhet utanför storstadsområdena fortsätter priserna uppåt.