Fullsatta arenor att vänta

Om en vecka kan många idrottsarenor vara svåra att komma in i. Men inte på grund av smittorisken. Nej, i så fall av en betydligt trevligare anledning.

Det kallas för ”lapp på luckan, slutsålt”.

Det är den 29 september som restriktionerna släpps. Ett datum som många supportrar, all idrottspublik, har sett fram emot.Längtan har varit lång.

Under 18 månader har arenorna gapat tomma. Visst, några enstaka åskådare har släppts in, men det är först nu om några dagar som det blir som förr igen.

Om knappt en vecka får det stora flertalet som vill köpa biljett möjlighet att göra det.

Är det då självklart att det blir fullsatt? Mitt tips är att det blir så. Många klubbar kommer att spinna på effekten, göra det till en grej att visa upp en fullsatt arena. Jag är ganska säker på att de föreningar som har en stark supporterskara lyckas locka många till den första hemmamatchen efter den 29 september.

Men, låt mig tillägga – det blir ingen självklarhet att fylla alla platser för ishockey- och fotbollslag som ligger en bit ned i tabellen. I den allsvenska fotbollen blir det ingen lapp på luckan i Östersund och Örebro.

Leksands hemmamöte mot Oskarshamn den 7 oktober är förmodligen tänkt att bli en sprakande och festlig hyllningskväll till idrottspublikens återkomst här i Dalarna. För att det ska blir en gnistrande kväll behöver ”stjärngossarna” lyfta sig, annars blir det svårt att sälja biljetter – även till de mest inbitna leksingar.

Även om försäsongen och starten på CHL lovat gott så har Leksands öppning av SHL varit blek. Och då är det snällt sagt. Det som i försäsongsmatcherna har karaktäriserats av fullt fokus, stabilt försvarsspel och en kraftfull offensiv, har förbytts till tveksamhet, mental frånvaro och försiktigt spel.

När ni läser det här kanske det har vänt för Leksand. Om inte…då finns det anledning att känna viss oro. En dålig start på SHL kan bita sig fast. Det fick en etablerad klubb känna på ifjol.

Men låt oss inte måla f-n på väggen. Det finns så många faktorer som talar för att Leksands IF har förmågan att börja vinna och klättra i tabellen. Klubbens ledning har kraften, kompetensen och kreativiteten för förändring när det krävs.

Publiken är superviktig och behövs på arenorna, inte minst för Brage, som – av någon märklig anledning – har hamnat i en svår situation av superettanfotbollen.

Bottenläge i en tabell, där minst åtta (!) lag riskerar att åka ur. Hösten kommer att bli extra ruggig och kall för Bragesupportrarna.