Ska tjänstemän få leta vatten med slagruta?

Har vi helt missat vad vetenskaplig metodik eller strategi är? Eller är människor bara för dumma för att hantera den kraftfulla vetenskapen? Jag läser precis på Dalarnas Tidningar om en kommunrepresentant för Rättvik som nyttjat tekniken slagruta för att leta efter vatten. Det är alltså tekniken att man med hjälp av något L-format, en klyka eller en pendel kan hitta saker i marken, allt från strömsladdar till vatten.

Tekniken har testats i vetenskap och det finns ingen konsensus kring att det fungerar. Ändå har alltså en tjänsteman i Rättviks kommun hävdat att det fungerar fint.

Jag har givetvis hört om detta också, och jag ger mig sjutton på att det finns enskilda individer ute i vårt avlånga land som säkerligen vet hur man ska göra, och lyckas som oftast hitta det som man letar efter. Jag säger inte ens emot det. Men kommuner ska inte syssla med pseudovetenskap, det måste vara vetenskap i sin rätta bemärkelse. Då räcker inte ens beprövad erfarenhet. Det måste också vara saker som faktiskt inte bara baseras på tro eller hopp.

Jag tycker det känns som att vi backar från vetenskapen, och går över till anekdotbaserat lärande mer och mer. “Jag har en kompis som, så därför…” är liksom argumenten som pågår kring oss. Sen om det gäller vaccination eller cancerbehandling, ja det tycks inte spela någon roll.

Det är oerhört frustrerande att ha diskussioner nu för tiden, eftersom många har blandat ihop åsiktsfriheten med vetenskap. Man kan alltså tycka att det är bättre att inte vaccinera sig. Absolut, kör hårt, men att du tycker det påverkar inte dom vetenskapliga resultaten. Vetenskap är tusenfalt starkare än din enskilda berättelse. Egentligen ännu starkare.

Samtidigt har uttrycket “sunt förnuft” i det närmaste blivit ett skällsord – för mig i alla fall. När någon säger att det handlar om sunt förnuft i min närhet drar jag alltid öronen åt mig. För av någon anledning tycks det alltid komma väldigt ointelligenta slutsatser efteråt. Självklart ska vi ha kvar det sunda förnuftet, men vi kan inte blunda för vetenskaplig metod samtidigt som vi har sunt förnuft som huvudargument. Sen om du gör det på kammaren är väl upp till dig. Men i kommunhus ska vetenskapen regera.