Så bra betalar vi för våra undersköterskor

Messi har blivit uppköpt av PSG. Oroa er inte, vi ska inte prata särskilt mycket fotboll, men det handlar om fotboll för den som är oinsatt. Han kostade 71 miljoner euro. Det är med dagens valutakurs ungefär 723 miljoner kronor. Inte riktigt en miljard alltså. Otroliga summor naturligtvis. Men hur mycket kan en människa egentligen vara värd?

Det ska inte vara någon skugga över Messi, han är säkert en fantastisk fotbollsspelare och förtjänar dessa pengar. I ett läge där pengarna pushas uppåt hela tiden, så ska man givetvis inte sluta förhandla förrän man fått ut maximalt heller. Jag har full respekt för det utifrån det perspektivet. Men det är intressant att vi värderar människor så otroligt olika.

Skulle en spelare som Messi inte finnas till, ja skulle laget inte finnas till, eller ens om hela fotbollens proffsscen inte skulle finnas till, så spelar det inte någon väldigt stor roll egentligen. Självklart finns det stora värden i att folk sportar, och gissningsvis gör dessa proffs väldigt bra reklam för sporten och får barn och unga att bli sugna själva på ett spela – men bortsett från det är faktiskt fotboll helt onödigt. Jag tror ni förstår hur jag resonerar.

En undersköterska i Sverige har en snittlön på ungefär 26 000 kronor per månad enligt kommunal. Det innebär en årslön på 312 000 kronor. Det går 2317 undersköterskeårslöner på de 723 miljoner som Messi kostade PSG. Då ska man komma ihåg att dessa undersköterskor inte sällan har minst lika mycket arbete kvar att göra när dom kommer hem efter jobbet. Passa barn, sköta om sin familj. Sånt gör gissningsvis inte Messi i någon större utsträckning. Jag gissar det i alla fall.

Men föreställ dig nu att en av dessa personer skulle bli sjuk, undersköterskan eller Messi. Självklart är det svårt att få en person med samma förmåga att prestera på planen som Messi, det kanske t o m är omöjligt. Det är också säkert så att det finns undersköterskor som vill hoppa in och vikariera så att det går att ersätta denne. Men föreställ dig att det skulle ske i absolut sista sekunden. Just precis när din mamma eller pappa behöver omsorg, kanske hjälp med att ta en livsuppehållande medicin, så finns inte undersköterskan där. Hur går det då?

Någonstans på vägen har det blivit väldigt vajsing. Gissningsvis är svaret i bägge ändar alltså, vi betalar alldeles för mycket till fotbollsproffs, och alldeles för lite till människor som jobbar med livsviktiga funktioner.