Jag har rätt. Du har fel…

…och jag ändrar mig aldrig. Du är helt dum i huvudet också.

Fakta? Behövs det? Du har fel. Jag har rätt.

Inte mitt fel att du är dum i huvudet!

Bra med olika åsikter men varför tynar skalan? Vi mot dom. Som inte tycker som oss. Som scrollar Facebook, rubriker och blixtsnabbt skapar en sann bild av verkligheten.

Vad är det som styr åsikterna? Arv eller miljö?

För att vara obekväm tänker jag ta upp tre av våra största trätoämnen där skotten mellan åsikterna är vattentäta. Där inga gråzoner finns. Och tycker du inte rätt har du fel. Punkt.

Börjar med pandemin och Tegnell, för sällan har något ämne skapat fler experter med stenhårda och sylvassa kunskaper.

Varför har Finland färre dödsfall? Nej det har dom inte! Dom räknar annorlunda! Vi borde haft skarpare regler! Nej, vi hade för hårda restriktioner som slog ihjäl näringslivet! Stäng skolorna! Nej håll dom öppna!

Invandring! Jösses…

Dom tar våra jobb! Nej vi behöver arbetskraft! Vill bara ha bidrag och kan få en miljon i månaden. Minst! Och kriminella är dom allihop också. Nej! Det beror på socioekonomiska förhållanden! Ingen skillnad mot svenskfödda! Alla våldtar och slår ihjäl folk till höger och vänster! Nej, ingen skillnad i statistiken mot andra kriminella!

Svart eller vitt. Inga gråskalor. Jag har rätt och du har fel! Idiot! Inget annat. Varför är det så? Var tog saklig diskussion vägen?

Varför är det så här? Arv eller miljö? Vad styr våra allt mer spetsade åsikter?

Var får vi sanningen ifrån? Till mångt och mycket från sociala medier. Och vad matas vi med? Mest av likasinnade så våra åsikter får bränsle. Vi bekräftas hela tiden av andra som tycker lika och silar bort alla andra åsikter.

För hur fungerar det?

Ett exempel från en kär person i min närhet.

– Såg du vad Benny skrev?

– Vem? Var skrev han?

– Jamän på Facebook! Måste du väl ha sett!

– Jo…men du och jag har inte samma Facebook.

– Vadå inte samma Facebook? Klart vi har! Står ju där!

– Men…vi ser inte samma saker… du ser annat än mig.

Att det inte är text-tv vi pratar om där resultatservice finns på 377 och inrikes på 101. För alla. Exakt samma. Inte helt lätt.

Vill inflika att just den här personen är påläst och enormt engagerad i allt. Men att få olika information och fakta via samma kanal – det var svårt.

Tänk att byta Facebook med någon som tycker olika. Varje dag läsa en sanning som inte är din. Hur lång tid det tar innan den sanningen blir din.

Det måste vi komma ihåg. Informationen styrs. Filtreras. Anpassas. Just för att underblåsa dina åsikter. För då trivs du. Du har rätt.

Här är det mer miljö än arv. Och att förändra sig är svårt.

Hur var det då med det tredje ämnet?

Att packa diskmaskinen rätt. Svårt.

Jag försöker ändra mig. Lyssna in. Förstå att det är viktigt. Inte för mig. Men kanske för någon annan. Måste lyssna. Vilja mötas. Och inte bara med diskmaskinen. Utan med allt. Allt blir bättre om vi lyssnar på varandra. Och möts. Alltid bättre. Mindre rätt eller fel. Mer tillsammans. Mer lyssna. På varandra.