Speedokalsonger för män en bra idé på OS-arenor?

Svenska landslaget i fotboll har i skrivandets stund plockat nio poäng i sin grupp i OS och vunnit fem av fem matcher. En plats i finalen är säkrad. Laget har gjort 13 mål på dessa matcher och släppt in tre. Otroligt nog så har i stort sätt varje spelare som varit uttagen till laget faktiskt också fått matchtid. Ändå är snittsvensken inte särskilt intresserad av damfotboll.

Det är intressant att höra diskussionerna gällande mycket damidrott, eftersom det är tydligt att det fortfarande är krafter som försöker påverka det här med kön och idrott. När man tittar på reglementet för beachhandboll så behöver man ju inte vara särskilt feministisk för att förstå att det finns systematiska fel i idrotten, som drabbar primärt kvinnor. Det är inte tillåtet att ha för långa shorts i dessa idrotter, det ska vara tighta bikinitrosor och detta står alltså med i reglerna. Det är inte valfritt på något sätt.

Självklart kunde det ha varit så att männen haft samma regler, att speedo-kalsonger är obligatoriskt hade gjort att OS-reglementets sexualisering av kvinnor försvunnit, men så är det inte. Männen får ha långa short, det handlar inte om att sporten behöver korta trosor utan att någon arrangör som tittar behöver det på kvinnorna.

Men det är inte bara arrangörerna som behöver justera regler för att idrott ska bli jämlik. Alltså, det handlar ju väldigt mycket om attityder. Jag anser att det är självklart att idrott ska utföras i klasser, och att man ska hitta sätt att tävla på som gör att fler personer kan delta, och att det blir riktigt jämnt i själva sporten.

Det är lika självklart för mig att det finns viktklasser, som att det finns indelningar av kön, och det är också helt naturligt att förstå att 60-kilosboxaren inte slår lika hårt som 120-kilosboxaren. Det gör att sporten är olika på många sätt men man måste kika på den med rätt premisser för att uppskatta den.

Sen kan man ju undra om herrarnas match mot Spanien i EM borde ha haft fler tittare än svenskornas match mot USA nu i OS. Ingen av tjejerna ligger kvar på planen, ingen kastar sig och låtsas som att de blivit skadade, och laget spelar för vinst. Inte att rensa bollen från straffområdet i 90 minuter, trots att de möter världens bästa lag i sin klass.