Kristina Jugas och Ronja Levin från Gagnef-Floda Brukshundklubb visar platsen där aktivitetshallen ska byggas. Foto: Åsa Larsson
Puss på dig matte! Hunden fokus kramar om sin matte Ronja. Foto: Åsa Larsson
Brukshundklubben är en träffpunkt för människor i alla åldrar. Elsa heter tjejen i mamma Kristinas famn. Foto: Åsa Larsson

Hall för hundliv i Dala-Floda kan lyfta kommunen

Nu planeras det för fullt en aktivitetshall hos brukshundkubben i Dala-Floda. – Vi har jobbat hårt för det här i flera år. Nu behöver vi vila lite innan bygget ska igång, säger Kristina Jugas och Ronja Levin från projektgruppen i Gagnef-Floda Brukshundklubb.

Behovet av en aktivitetshall blev tydligt när det nya ridhuset byggdes i Gagnefs kommun och snabbt blev fullbokat.

– Det fanns nog en tanke om att vi i brukshundklubben skulle kunna dela de lokalerna men det har inte funnits utrymme för det och det är ju jättekul att det är så många som får del av den verksamheten, säger Kristina.

Hon och Ronja har tillsammans med övriga i projektgruppen arbetat med planeringen av aktivitetshallen i flera år. Steg för steg har de undersökt möjligheterna att bygga. I allt från finansiering och bygglovsansökan till offertförfrågningar har de lagt ner många timmars arbete.

– Det blir en stor hall som är godkänd för tävlingar på nationell nivå. Det finns inte många sådana i Sverige idag, berättar Kristina.

– Vi har också haft kontakt med många andra föreningar och verksamheter som kan ha nytta av hallen för sina evenemang och aktiviteter. Det blir inga problem att få hyresintäkter bara hallen står klar, fortsätter hon.

Idrott och utställningar

Tanken är att, förutom för klubbens egen verksamhet inom till exempel lydnadskurser och agility, ska hallen användas för utställningar, träning och tävlingar för till exempel kaniner, höns och andra husdjur. Friidrott- och fotbollsträningar kan förläggas här under vintern, boulematcher kan spelas.

Det finns också ett stort intresse från andra brukshundklubbar och tävlingsarrangörer. Det kan arrangeras konstutställningar och musikevenemang. Möjligheterna är många.

– Vi kommer nu att söka finansiering för själva bygget hos Arvsfonden, då vi ser att det finns barn- och ungdomsverksamheter som kommer att ha stor nytta av hallen och även funktionshindrade, säger Kristina.

13-15 grader vintertid

Hallen blir i plåt om 1050 kvadratmeter med en höjd på 6,5 meter i nock. Golvet kommer att vara av konstgräs. På brukshundklubbens mark avsedd för hallen är det avverkat och förberett för grävning inför byggnationen. Hallen kommer att hålla 13-15 grader under vintern.

– Vi vet att det finns ett väldigt stort behov av en hall. Många har aktiviteter på sommarhalvåret och sedan när vintern kommer har de ingenstans att ta vägen, säger Ronja.

– Vi vet inte när bygget kan komma igång i och med att pandemin har ställt till det lite med leveranser och annat för den byggfirma som vi tagit in offert ifrån, säger Kristina.

Gräsklippning och underhåll

Klubben har cirka 200 medlemmar och är en viktig träffpunkt för många av dem. De sköter själva gräsklippning och underhåll av den stora anläggningen och har gemensamma torsdagsträffar varje vecka, en viktig fast punkt också för många med funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.

– Jag skulle till och med säga att det är en livlina för många, säger Kristina.

– Många av oss umgås här men inte privat, då är det jätteviktigt att kunna ha verksamhet året runt, säger Ronja.

– Vi ser ju också att det här kan gynna hela bygden. Kommer det besökare från andra delar av landet behöver de bo, äta, handla och tanka här, det genererar mycket positivt, säger Kristina.

– Vi har jobbar hårt för det här i ett par år, och nu är vi på g. Vi hoppas på en hall under nästa år.