Samuel Boman, hallansvarig och en av delägarna bakom Fagersta Padelcenter vid de nya utebanorna där det nu byggs grillplats och läktare. Här tillsammans med dottern Majken. Foto: Niklas Lindh
Det finns fyra banor i padelhallen. Foto: Niklas Lindh
Bröderna Tobbe och Mattias Nordin på en av de nya utebanorna. Foto: Niklas Lindh
Padelhallen togs i bruk i slutet av vintern. Foto: Niklas Lindh

Padelcentret fortsätter att växa – satsar på utebanor, läktare och grillplats

Att starta en padelhall mitt under brinnande pandemi var utmanande för ägarna bakom det nya Fagersta Padelcenter. Men sedan ett par månader tillbaka är padelcentret öppet samtidigt som verksamheten fortsätter att växa även utanför hallen.

– Det här blir ett grymt komplement till hallen under sommartid, säger Samuel Boman, hallansvarig för Fagersta Padelcenter och en av tre delägare till verksamheten.

Han visar runt utanför hallen, där två utomhusbanor precis har blivit färdigbyggda och där man håller på att bygga en läktare och en grillplats.

– Det här blir ju kanon. Men det blev ont om virke kvar på Karl Hedins, skrattar bröderna Tobbe och Mattias Nordin som tittar förbi efter en timmes padelspel i hallen.

I hallen finns tre dubbelbanor, en singelbana, en loungedel med möjligheter till konferens och en padelshop. Där inne jobbar också en sjukgymnast/massör.

Böteshot mot centret

Men även om både ägare och besökare utstrålar entusiasm och framtidstro, så har det varit en utmanande resa att starta en verksamhet mitt under pandemins andra och tredje våg. Och Fagersta kommun har hävdat att padelcentret öppnades för tidigt, innan man hade ett slutgiltigt tillstånd att öppna verksamheten. Det gjorde att padelcentret hotades av böter på över 800.000 kronor.

Samuel Boman säger till Dalabygden att hallen endast var öppen för personalens provspel av banorna, vilket ska ha varit viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Byggnadsnämdens byggsanktionsavgift, som nu är nere på 99 000 kronor, har dessutom överlagats.

– Det känns som att vi har gjort rätt i den här frågan. Och jag vill också säga att Bygg- och miljö har gjort ett bra jobb och det går nog åt rätt håll nu, säger Samuel Boman.

Hur har det annars fungerat att öppna en padelhall mitt under pandemin?

– Vi har inte kört några turneringar, inga gruppträningar och inga event med tanke på pandemin. Vi har varit väldigt försiktiga.

Innan högsommaren har padelhallen varit mer eller mindre fullbokad från lunchtid och framåt, medan det är färre som bokar padeltid inomhus när det är sommar och sol. Då har alltfler upptäckt de nya utebanorna som har ”smygöppnat” trots att byggnationen av läktare och grillplats pågår intill.

1200 padelkunder

Samuel Boman har tidigare varit med och startat Avesta Padelcenter, som öppnade för ett par år sedan. Och skillnaden att öppna nu i Fagersta, när intresset för padelsporten har hunnit växa enormt i landet, är enligt Boman stor.

– Ja nu har de allra flesta koll på padel och många har fastnat för sporten. Vi har redan 1200 kunder här i Fagersta.

Hur satsar ni vidare nu när pandemin verkar släppa alltmer?

– Ja det blir ungdomsverksamhet, seriespel, tävlingar och vi kommer att smyga igång nu med lite mindre event. Från skolan kommer man också att köra här nån gång i veckan, så det är jättekul. Och så ska vi gå igång med lite företagsserier också.

Bröderna Tobbe och Mattias Nordin torkar svetten ur pannan efter en timmes singelspel och konstaterar att det är fantastiskt att kunna spela padel i Fagersta.

– Det känns otroligt bra! Både att kunna spela inomhus och utomhus. Tidigare har vi fått åka till Avesta, eller på somrarena till Norbergs enda utebana men nu är det Fagersta som gäller. Det är kanon!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
Tillförordnad kommunchef Ann-Katrin Sundelius har jobbat för en ökad känsla av trygghet i centrum. Foto: Ockelbo kommun

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste företagarfrukosten.

De områden som företagen rankar bäst är påverkan av brottslighet/otrygghet, allmänhetens attityder till företagen och företagens egna engagemang för företagsklimatet.

– Det är mer liv och rörelse i Ockelbo nu, förklarar Lotta Pettersson, det ger trygghet.

Efter några incidenter på försommaren runt ungdomar som hamnade i konflikt ville Ockelbo kommun agera snabbt och satte till extra bevakning omgående.

– Med anledningen av spekulationerna i sociala medier tyckte vi det var viktigt att agera snabbt från kommunens sida, berättar tf kommunchef Ann-Katrin Sundelius. Efter samråd med kommunpolisen bad vi ett vaktbolag rondera med bil i Ockelbo på lite olika tider några gånger i veckan under sommaren.

Vaktbolaget rapporterade löpande till både kommun och polis, och det var lugnt och stillsamt i Ockelbo.

– Det var uppskattat av allmänheten, både unga och gamla, att vaktbolaget syntes i byn, berättar Ann-Katrin Sundelius. Vi hoppas denna insats skapade en känsla av trygghet.

Pernilla Hålén, som nyligen öppnat padelbanor vid Multiarenan i Ockelbo, är deltagare i företagsfrukosten och bekräftar känslan av ökad trygghetskänsla i Ockelbo.

– När jag skulle öppna mina padelbanor sa folk till mig att ”du ska få se, det kommer bara bli skadegörelse”, berättar hon. Men, det har blivit lugnare och jag har inte haft någon skadegörelse alls.

De områden i enkätsvaren som får sämst betyg av företagen är tillgång på relevant kompetens, skolans kontakter med det lokala näringslivet och upphandling.

– Kul att Ockelbo lyfter sig i enkätresultatet och förbättrar sitt företagsklimat sedan föregående år. Det kommunen fortsatt måste fokusera kring är att intensifiera dialogen med företagen och jobba för en ökad förståelse för deras utmaningar och behov, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Oklart med pengar till reparation av Kyrkbron i Dala-Floda

När Kyrkälvbron besiktades 2019 hittades en rad brister som måste åtgärdas för att bron ska kunna fortsätta trafikeras. – Det måste lösa sig, säger Trygve Wålstedt och Bo Lundgren från Brostiftelsen. – Men det handlar om miljonbelopp, konstaterar de.

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.

Stina från Älvdalen laddar för ”Flower Grand Prix”

Stina Kjellsons kärlek till blommorna har tagit henne till Flower Grand Prix, där florister från hela landet tävlar i blomsterdesign. Årets tema är ”Lust och längtan”, mer än så vet de tävlande inte.