Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Dalarna. Skolorna i Vansbro har drabbats hårt av coronasmitta under våren och sommaren. Foto: Privat/Ivar Lundgren

Fortfarande högt antal coronasmittade i Vansbro kommun – bland de värsta i landet

Hälften av länets alla registrerade fall av corona finns i Vansbro.
– Vi har spårat smittan till skolan och till en arbetsplats, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Vansbro kommun har haft relativt höga antal smittade under våren och sommaren, och medan antalen smittade i andra kommuner i länet gått ner har fallen i Vansbro legat kvar på mellan 20 och 30 nya fall per vecka.

– Vansbro sticker ut rejält i statistiken och det är ju tyvärr så när viruset får fäste, säger Helena.

Hoppas på dämpning

Hon påminner om att även om nu restriktionerna lättat och vaccinationerna pågår så har alla fortfarande ett ansvar för att hålla avstånd och stanna hemma samt testa sig vid symptom.

– Och ägare till näringsställen har fortfarande ansvar för att det inte uppstår trängsel på serveringar till exempel, säger Helena.

Hon håller nu tummarna för att smittspridningen i Vansbro ska dämpas. Många dalakommuner har haft noll nya smittfall de senaste veckorna och de övriga långt under tio nya fall.

Ingen deltavariant

– Smittspårningen har i alla fall god kapacitet att spåra och snabbt isolera smittade personer så vi hoppas att det ska ge effekt nu, säger Helena.

– Av de som testats har inget fall av den nya så kallade deltavarianten konstaterat i Vansbro kommun, utan det är den brittiska mutationen som dominerar, säger hon vidare.

Totalt har det under den tid som antalet fall registrerats varit 856 fall av smittade i Vansbro kommun. En hög siffra procentuellt då antalet kommuninvånare är 6 800. 17 dödsfall har konstaterats till följd av sjukdomen, dessbättre inga nya dödsfall under våren och sommaren trots höga smittsiffror.

Vaccinering pågår

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik ska mellan 60 och 70 procent av kommuninvånarna i Vansbro ha fått sin första dos vaccin. Statistiken i artikeln är den som presenterades hos Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna under vecka 26 och avser alltså vecka 25.