Extra mycket trafik mot Dalarna väntas den här midsommarhelgen, till stor del från Stockholmsregionen. Foto: Mostphotos
Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Foto: Kerstin Ericsson

Trafiken i midsommar kan bli extra intensiv

Trafikverket räknar med att det kommer att bli betydligt mycket mer trafik på vägarna mot och i Dalarna under årets midsommar jämfört med i fjol. Och risken finns för att det blir mer trafik än en vanlig pandemifri midsommarhelg.

Det blev som väntat en nedgång i midsommartrafiken i fjol jämfört med normala midsommarhelger, med tanke på inställda midsommarfiranden och andra pandemirestriktioner. Men trots att pandemin fortfarande pågår och att midsommararrangemang har ställts in, så räknar man från Trafikverket med att resandet till och från Dalarna kan bli mer intensivt än vanliga midsommarhelger.

– Vi har sett i storstadsområdena att det har skett en tydlig återgång när det gäller resandet till hur det såg ut 2019. Det borde indikera att många kommer att befinna sig ute på vägarna, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till Dalabygden.

– Det blir troligtvis minst lika mycket trafik under midsommar som 2019, kanske mer. För även om offentliga tillställningar är inställda så finns det en kultur att det anordnas mycket privata tillställningar under midsommar.

Bättre trafikflöden

Sedan midsommarhelgen 2019 har en del förändrats på vägarna, vilket skulle kunna ge ett bättre trafikflöde uppmot Dalarna.

– Ja det har byggts fler två plus ett-vägar och så har det satts upp fler trafiksäkerhetskameror.

Blir trafikrytmen lugnare eller ryckigare av kamerorna?

– Det är snarare så att det blir en bättre rytm med kameror än tvärtom. Vi vet att det är omkring 7-8 kilometer lägre hastigheter på vägsträckor där det finns kameror, jämfört med hur det var tidigare. Så kamerorna sänker hastigheterna till en säkrare nivå och det blir bättre på totalen.

De senaste tio åren har varje år mellan en och sju personer omkommit i midsommartrafiken i landet. Förra årets midsommarhelg krävde sex dödsoffer.

– Under torsdagen vid lunchtid brukar midsommartrafiken dra igång. Och sen kommer det att accelerera allt eftersom. Då kommer det att bli korvstoppning på ett antal ställen, med mycket kö.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

17-årige roadracingföraren från Falun – en av landets mest lovande

200 km i timmen, lätt tryck på bromsen, in i kurvan med armbåge och knä i asfalten. Full gas igen och upprepning varv efter varv. Full koncentration och minsta misstag kan vara ödesdigert. Skillnaden mellan en vurpa och seger är hårfin. Det handlar om roadracing och nostalgiska banor som Gelleråsen,…

Här vill kommunen att det ska byggas nya bostäder

Nu pågår ett så kallat samråd för detaljplanering för att möjliggöra bostadsbyggande i Östanå i Vansbro. Detaljplanen omfattar främst mindre flerfamiljshus och ett promenadstråk längs stranden.

Fårskallarna vill ha nya medlemmar

I Jädraås har man nu tagit steget att bilda ett fårkooperativ som satsar på att hålla landskapet öppet och att stärka den lokala ekonomin.

Boulefeber inom PRO i Ransta

Äntligen börjar aktiviteterna för de äldre kunna anordnas igen, efter en tid av isolering för många under pandemin. Dalabygden har varit i kontakt med några av kommunens pensionärsföreningar. Och hos PRO Ranstaorten råder rena boulefebern.

Ny kylanläggning krävs för fortsatt bandy i Grängesberg

Kylanläggningen på Vallen i Grängesberg blev trasig i vintras och bandysäsongen fick avbrytas i förtid. För att den anrika bandyverksamheten på orten ska kunna fortsätta, måste tio miljoner kronor satsas på en ny anläggning.