Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Goda chanser för färskpotatis till midsommar

– Det ser bra ut, det blir nog självplock till midsommar! Det säger Per Wålstedt på Wålstedts gård i Dala-Floda. Potatissorten Solist är först ut att skördas på gården, där potatisen odlas på åtta av totalt 65 hektar odlingsmark.

Ving ställer in fler flygningar – Dala Airport har förlorat 60 charteravgångar

Motgångarna fortsätter för reseföretagen i Dalarna och inte minst för Dala Airport. Under torsdagen blev det helt klart att resejätten

Cykelboom räddningen för Monark i Vansbro

Försäljningssuccén när det gäller Bianchicyklar håller i sig även under den här säsongen. – Vi noterade rekordsiffror när det gäller försäljningen av våra Bianchicyklar förra sommarsäsongen och det ser mycket bra ut även i år, konstaterar Daniel Mäkinen, vd på Monark Exercise som är Sverigeagentur för Bianchi.
Pernilla Hålén fastnade helt för sporten när hon provade själv. Nu ska hon bygga en padelhall. Foto: Linnea Hålén
Här ska det nu byggas en utomhusbana. Foto: Jeancarlo Saavedo
Jeancarlo Saavedo blir padeltränare i Ockelbo. Foto: Privat

Hon föll för padelsporten – nu bygger hon kommunens första padelhall

Pernilla Hålén var inte ett dugg intresserad av bollsport men hängde i alla fall med ett par kompisar till Gävle för att testa. Hon blev fast. Och inte bara det, hon kom på att Ockelbo skulle ha en egen hall.

– Det var jätteroligt med padel och ett bra sätt att umgås. Men varje gång jag spelade träffade jag på Ockelbobor som rest över en timme tur och retur för att spela i sextio minuter och det var dessutom alltid svårt att hitta lediga tider som skulle passa fyra personer.

Steget var inte långt för henne att börja fundera på att fixa en bana på hemmaplan.

– Jag började ta reda på vad som krävdes i takhöjd, golvyta och andra praktiska saker och kollade runt efter lämpliga lokaler men insåg att det inte fanns några bra alternativ. Jag började istället leta mark och bestämde mig för att bygga en helt ny inomhushall.

Samråd med kommunen

Pernilla kontaktade kommunalrådet Magnus Jonsson och tillsammans kom de fram till att den bästa platsen för banan skulle vara bredvid hockeyhallen. Planen är nu att Pernilla köper loss marken från kommunen och blir byggherre för hela projektet där en inomhushall med två dubbelbanor och en singelbana ska stå klart under hösten 2022. Första spadtaget ska tas så snart tjälen gått ur marken nästa vår.

Har du varit verksam inom byggsvängen förut?

– Nej, det här var helt nytt för mig! Men jag har bland annat startat, drivit och avyttrat ett företag inom assistansbranschen. Jag hade 550 anställda när jag efter 20 år sålde företaget. Efter det kände jag att jag ville göra något nytt och gav mig in i fastighetsbranschen år 2019. Nu äger jag tre fastigheter i centrala Ockelbo.

– Jag drivs hela tiden av en vilja att göra skillnad för människor, för de som bor i mina fastigheter och nu, för att Ockelboborna ska få en egen padelbana. Jag har fått lära mig mycket nya saker, att kontraktera byggentreprenörer, skriva avtal, lära mig ett kassasystem som ska vara kopplat till ett bokningssystem och i sin tur vara kopplat till bokföringen. Jag har också fixat en padeltränare, ja en massa andra saker

Utomhusbana strax klar

Snart kommer det att vara möjligt att spela på den utomhusbana som Pernilla också köpt in. Den kommer att vara belägen i närheten av ishallen och fotbollsplanen.

– Förra veckan började jag gräva och vi ska ha invigning den 17 juli. Nu hoppas jag att det kan bildas en padelförening i Ockelbo så att vi kan börja anordna tävlingar här.

Vaccin mot kvarka kan finnas redan till hösten

Redan till hösten kan ett vaccin mot den smittsamma och allvarliga infektionssjukdomen kvarka, som drabbar hästar, vara ute på marknaden. Ett framgångsrikt samarbete mellan företaget Intervacc, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Karolinska institutet har lett till utvecklingen av vaccinet Strangvac.