Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.