Anna Palmér älskar att sjunga och då i kör. Foto: Privat
Foto: PeO Karlström
Emma Norman och Anna Palmér som konferencier. Foto: Privat
Anna-Maria Nyström blir ny körledare för Pop- & rockkören våren 2022. Foto: Privat
Anna Palmér populär grundare av Pop- & rockkören som lämnar över till Anna-Maria Nyström. Foto: PeO Karlström

Älskad kör återstartas nästa vår med ny ledare

Populära Pop- & rockkören i Falun återstartar sin verksamhet efter pandemin först under nästa vår. Då kommer grundaren Anna Palmér inte att leda kören. Hon ska lämna över dirigentpinnen till Anna-Maria Nyström.

– Jag och familjen håller just på att flytta till Småland och Aneby och jag är så glad att Anna-Maria vill ta över. Hon har erfarenhet, sprudlar av energi och är en van körledare, säger Anna.

Anna-Maria är en välkänd och populär körledare i Falun. Hon har bland annat lett Succékören och deras ABBA-tema.

Just hennes energi, glädje och förmåga att inspirera andra är något som passar in på Pop- & rockkören.

Under pandemin har Anna på alla sätt försökt att hålla liv i kören bland annat digitalt.

– Det blir aldrig detsamma som att stå i en grupp, känna samhörigheten. Det går inte att ersätta. Det ska bli så roligt att komma i gång igen.

Anna Palmér kommer nämligen inte att lämna kören helt och hållet.

– Tanken är att jag ska ansluta till kören några helger och introducera Anna-Maria. Det känns så bra att hon kommer in i kören och tar över, jag får avsluta och att vi kan göra detta tillsammans. Det kommer att bli min sista härliga termin med kören.

Välkänd kör

Pop- & rockkören har med åren blivit ett känt begrepp i Falun och Dalarna. De senaste åren har det till och med funnits kölista för att få en chans att delta.

– Däremot finns det ingen kö för män. Det är alltid färre män som sjunger i kör. 80 procent av deltagarna är tjejer, säger Anna.

Idén med kören fick Anna under en bilresa mellan Jönköping och Falun.

– Jag minns det så väl. Det var strax utanför Ludvika som idén dök upp, minns Anna.

Körsång hade varit Annas stora intresse ända sedan tonåren. Hon hade lett körer sedan hon var 16 år.

Alla var välkomna

Visionen var klar från början. Sångglädje, en kör för vuxna, inga intagningsprov, alla skulle kunna känna sig välkomna och så välkända sånger på repertoaren.

– Alltför många som gillar att sjunga ogiltigförklarar sig själva. De kan inte läsa noter och många tror att man måste vara jätteduktig för att ingå i en kör.

– Den inställningen ville jag sudda bort. I stället ska alla kunna vara med. I dag är körsång ett stort och brett fritidsintresse. Man mår bra av att sjunga och att sjunga i en kör ger ytterligare en dimension.

Tydligen var Annas idé den rätta. Första terminen 2012 deltog 69 personer och våren 2020, före pandemin, var det hela 290 personer som sjöng med glädje och inspiration i två grupper.

En stark bidragande orsak till succén är utan tvekan Anna.

– Jag vågade bjuda på mig själv och då vågade även medlemmen, säger Anna.

”Får ett guldläge”

Emma Norman har varit med i kören sedan starten och hon lovordar Annas engagemang.

– Hennes engagemang, prestigelöshet och glädje har varit viktiga och inspirerande. Det handlar inte om prestation utan glädje.

– Det är väldigt sorgligt att Anna slutar. Hon har byggt upp en stor och populär kör. Jag är glad att Anna hittat en sådan duktig ersättare som Anna-Maria. Hon får ett guldläge.

Körsång passar alla som vill uppleva sångglädje tillsammans med andra.

– När jag flyttade till Falun sökte jag en kör med sångglädje. Pop & rockkören har motsvarat alla förväntningar. Du får sjunga ut och träffa nya vänner och dela ett gemensamt intresse.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Konstkurs på Myrbacka skola – elever fick prova på akrylmålning

Under tre dagar fick elever på Myrbacka skola i Dala-Järna prova på att måla i akryl tillsammans med konstnärerna Monica Hermansson och Therese Åkerman. – Det har varit jätteroligt och full fart i klassrummet, sa Monica.

Sofias konst inspireras av älvdalskan och naturen

Sofia Alfredssons konst hämtar sitt ursprung från naturen och Älvdalen. Under juni månad ställer hon ut några av sina alster på John-John´s Bakeri.

Tatuerare som tvingades att ställa om ställer ut i Vansbro

Fram till 24 juni finns en lite annorlunda utställning att se på Ateljé M i Vansbro. Håkan Åkerman, tatuerare från Vällingby, visar då sina målningar av lättklädda kvinnor med kroppstatueringar. Målningarna är ett direkt resultat av pandemin, som gjort att konstnären fått ställa om sin verksamhet när kunderna plötsligt uteblev.

Dalapops verksamhet permanentas

Från och med 2022 permanentas Dalapops verksamhet och blir en del av Musik i Dalarna. – Det är en bra verksamhet som också skapar arbetstillfällen och företag i länet och det vill vi se mer av, säger Murcal Isa (MP), ordförande i Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd.

Skivsläpp för Älvdalens musikskola

När pandemin har satt stopp för musikskolans konserter så spelar eleverna in en skiva istället. På måndagskvällen var det skivsläpp