Malungsmusikern ALVA släpper singeln ”Skitarg”

Det händer mycket runt artisten ALVA just nu. Tre singelsläpp är planerade under våren och i veckan släpps den andra singeln, med låten ”Skitarg”.
– Jag inspireras mycket av vardagliga saker och stora känslor när jag skriver musiken, säger hon.

Artisten ALVA heter egentligen Alva Tång och är född och uppväxt i Torgås i Malung-Sälens kommun. Hon bor sedan hösten 2020 i Borlänge efter ett par år som Rättviksbo och innan det ett tiotal år i Stockholm.

– Torgås kommer alltid att vara hemma, säger hon.

– Där bor pappa och andra släktingar och där är jag född och uppväxt.

Skrivit egen musik sedan barnsben

Musikskapandet har funnits med henne sedan barnsben. Redan i årskurs 3 skrev Alva ett bidrag till ett Rädda barnen-event i tv, och blev mycket besviken när hennes låt inte kom med. Intresset för att skapa musik fanns dessbättre kvar.

– Det var väl egentligen när jag börjande spela gitarr i 7:an som jag började skriva låtar själv på allvar, berättar hon.

I höstas fick musikskapandet en nytändning efter ett par års paus och ALVA beslutade sig för att släppa tre singlar under våren. Den första singeln heter Du ringer bara mig på natten och har spelats flitigt, bland annat i radio. Nu kommer alltså singel nummer två i form av låten Skitarg och i juni kommer ytterligare en ny låt. ALVA spelades också flitigt 2016 när hon släppte låten Let her go.

Vardag och trivialiteter

Hon skriver text och melodislingor själv och jobbar sedan tillsammans med två musikproducenter för att få ihop låtarna till en helhet.

– Det är jättevärdefullt att jobba tillsammans med andra, säger hon.

Håkan Hellström är hennes största förebild när det gäller textskrivandet. Det är mycket vardag, trivialiteter och stora känslor som formar innehållet i texterna.

– Jag skriver allt utifrån mig själv, berättar Alva.

Under pandemin har det varit svårt för henne, precis som för många andra, att försörja sig på musiken. Det är i stort sett inga livespelningar inbokade, precis som för de flesta andra artister. Alva jobbar därför också som butiksansvarig på en klädbutik i Kupolen.

Flexibel och tillgänglig

– Man får vara flexibel som läget är nu och göra sig tillgänglig för det som eventuellt dyker upp, säger hon.

Tills vidare jobbar hon bland annat med en musikvideo till en av sina låtar och fortsätter att producera sin musik.

– Jag tänker att musiken ska vara min försörjning på heltid framöver, och det gäller att ha rätt timing och även bra kontakter i branschen, säger Alva.

– Det är omöjligt att veta i förväg hur det slår, konstaterar hon.

De tre singelsläppen under våren är utgivna i samarbete med Dalapop på deras skivbolag Valley Music. Låtarna finna att lyssna till bland annat på Spotify.