Rally är det som gäller. Teamet som gör det är Jörgen Gäfvert, Tomas "Lången" Pettersson, Ingrid och Anders Johnsen. Foto: Privat
Paret Ingrid och Anders Johnsen efter en seger. Foto: Privat
Ingrid Johnsen Foto: Privat

Pensionärsliv i full fart för rallypar från Borlänge

Landskapet flyger förbi i 200 kilometer i timmen. Förarens fötter dansar mellan pedalerna och kartläsarens blick hoppar mellan noterna och vägen. Koncentrationen är på topp.

Det handlar om rally och en utmaning som oftare kopplas samman med lite yngre förmågor.

– Rally är det roligaste jag vet. Farten, utmaningen, koncentrationen, jobba i ett team och sammanhållningen är sagolik, säger Ingrid Johnsen från Borlänge.

Men Ingrid är ingen ungdom. Nybliven pensionär och kartläsare till sin man Anders, som är ett halvår äldre. Rally är deras gemensamma passion.

Sedan 2012 har det handlat om historiskt rally. Rally har sedan ungdomsåren varit det huvudsakliga intresset för Anders, men först 2011 kom intresset för internationellt tävlande på riktigt.

Aldrig ångrat sig

– Vännen Mats Myrsell åkte det så kallade FIA och Anders ville gärna prova, men han saknade en co-driver, säger Ingrid.

Ingrid föreslog sig själv. Hon behärskade sedan gammalt färdboken. En snabbkurs i att lära sig läsa anteckningar om banan, så kallade noter, och stolen bredvid Anders var hennes.

– Något jag aldrig ångrat. Jag gillar farten och att vara koncentrerad, säger Ingrid som tidigare haft hästar som sin stora hobby. Hon rider faktiskt lite på Falu Ridklubb även i dag.

Hästkrafter är alltså det som gäller för Ingrid.

En tävling pågår oftast fredag till lördag och innehåller ett tiotal specialsträckor allt från 4-5 kilometer uppemot två mil.

Och framgångarna har inte uteblivit för paret Johnsen. Med sin Porsche 911 från 1974 har de bland annat vunnit totalsegern i sin klass 2019 och kunde hämta sitt EM-guld vid en proper prisutdelningsmiddag 2020 i Paris.

Och de har redan genomfört en tävling i San Remo i år och de knep en andra plats i klassen.

Välkända företagare

Ingrid och Anders är även välkända företagare i Borlänge. Först startade de Gearmec, som tillverkade betonghåltagningsmaskiner, och köptes upp 1992. Omgående startade de ett nytt företag, som i dag heter Tractive. Anders är hjärnan bakom produkterna och något av en uppfinnar-Jocke.

– Vi har utvecklat från maskiner drivna av hydraulik, högfrekvensdrivna elmotorer till i dag elektronikdrivna elmotorer. Allt har blivit mindre och lättare till fördel för alla som jobbar inom branschen, säger Ingrid och i dag driver deras tre barn, Jenny, Marie och Kristoffer företaget.

Ingrid och Anders är just nu i Tjeckien. Under fredagen är det åter tävlingsdags. Farten är tjusningen för paret Johnsen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Publikrekord för coronasäker dans i Hedemora

Det är söndagseftermiddag och bilarna svänger som på ett pärlband in på parkeringen till Folkets Park i Hedemora. Det är de populära söndagsdanserna som har dragit igång efter ett och ett halvt års coronauppehåll.

Så blev träning under pandemin en höjdare för 60-plussare i Älvdalen

När pandemin satte stopp för att äldre inte kunde ses eller gå på gym, startades 60plus-träning utomhus i Älvdalen. Ett sätt att både stärka sina kroppar och möjlighet att vara sociala.

Trion bakom Julhjälpen får hjälp av idrottsföreningar

I fem år har Julhjälpen funnits i Sandviken och initiativtagare och grundare är Sandra Asp. Målet är att alla barn och familjer i Sandviken skall få fira en fin jul. Privatpersoner, företag och föreningar samarbetar och samlar in julklappar och julmat.

Gagnefs bio är igång igen efter pandemin

För två år sedan bildades föreningen Gagnefs bio med syftet att ta över biografen i Lindberghallen i Djurås. Det blev ett bra första år för verksamheten. Sedan kom pandemin, med en lång paus. Nu är filmvisningen igång igen till mångas stora glädje. – Bion är en viktig träffpunkt, säger Yngve…

Nya badhuset börjar ta form och invigs i slutet av 2022

Premiärdoppet i Faluns nya badhus kan bli samma dag som Lugnet fyller 50 år.