De förlorade unga som inte har fått idrotta

Samtliga distriktsidrottschefer är oroliga för att man både tappar utövare och att dessa utövare inte kommer tillbaka när det gäller ungdomsidrott. Det handlar givetvis om de anpassningar som gjorts för att motverka smittspridningen. Där man både avbrutit matcher och i olika tider avbrutit träningar för barn och unga.

Folkhälsomyndigheten har många gånger när dom stått där framme pratat om att ha en vetenskaplig strategi. Det ska vara solklart att det finns stöd i vetenskapen för vad man gör. Handtvätt är väl konsensus ända sen Nightingale, och att hålla avstånd finns tydligen mycket stöd i också.

Poängen är inte att kritisera den allmänna strategi som skett, utan istället fundera om man tittat på vetenskapsbitarna i de andra situationerna. Eller är det Riksidrottsförbundet som inte varit tillräckligt kavata?

När människor mellan 11 och 13 ändå slutar i jättestor utsträckning, så hoppas jag verkligen inte att det krävs en raketforskarbakgrund för att begripa att säger man att de dessutom inte får, så kommer många av dessa personer inte komma tillbaka till idrotten alls. Dom är för evigt förlorade. Det finns visserligen stöd i att man kan komma tillbaka igen som vuxen, men dom som passerat den ålderspuckeln har bäst förutsättningar att fixa det.

Jag förstår att strategier för smittspridning måste vara tilltagna med rejäl marginal för att de ska fungera. Jag förstår också att företagsklimatet ändå är otroligt tufft just nu och att Folkhälsomyndigheten behöver göra sitt yttersta för att det ska fungera. Det är också känt för mig att vid fysisk aktivitet så är smittorisken större än om man bara går runt och flanerar. Slutligen vet jag att man kan träna utan att spela match. Men jag vet också vart ungdomarnas motivation faktiskt ligger.

Men det är med väldigt konstig känsla i magen jag besökt några butiker (Yep, jag gör sånt ibland) och konstaterat att där inne är det så mycket folk, och så mycket trängre passager än på en ungdomsidrottsmatch. Folk springer visserligen inte, men dom står mycket närmare varandra, och det är ingen ledare som kollat om dessa är symptomfria innan.

Följer vi vetenskapen måste vi förstå att covid kommer få många ungdomar att sluta med idrott permanent. Nu hoppas jag bara att ändamålet helgar medlen.