Dalabygdens reporter PeO Karlström får idrottslig utmärkelse i guld. Foto: Niklas Lindh

Dalabygdens reporter får ta emot idrottsutmärkelse i guld

PeO Karlström från Falun fick under fredagen ett guldglänsande mail från Riksidrottsförbundet. Mailet innehöll besked om en utmärkelse för sina insatser för svensk idrott.

Till vardags är Dalabygdens läsare vana vid att, sedan ett par år tillbaka, läsa PeO Karlströms artiklar från hela Dalarna. Flera av artiklarna brukar handla om idrott och föreningsliv, och inte minst den ideella kraft som ligger bakom svenskt idrottsliv. Nu får PeO Karlström Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld för år 2021.

– Det känns helt fantastiskt. Jag känner mig stolt och glad, säger PeO.

I mailet stod det: ”Riksidrottsförbundet har beslutat att tilldela Dig idrottens högsta utmärkelse i guld, för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten”.

– När jag såg mailet kände jag vad ett erkännande kan betyda mycket. 

Vad är det för insatser som du belönas för?

– Det ideella arbetet i föreningslivet i över 50 år. För mig har det i första hand handlat om handboll, bandy och golf.

Vad har idrotten betytt för dig genom livet?

– Det har varit som en röd tråd genom hela mitt liv och betytt glädje, gemenskap och framför allt har man träffat människor som vill något. 

I dessa pandemitider så blir det väl ingen utdelning på Riksidrottsmötet… Hur får du ta emot utmärkelsen?

– Det kommer RF-SISU Dalarna att fixa någon gång framöver. 

Vad tänker du själv kring idrottsrörelsens främsta utmaningar just nu i dessa pandemitider?

– Det är viktigt att ungdomar så fort som möjligt kommer igång med sin verksamhet. Det gäller både träning och tävling. Ekonomiskt kommer idrotten att lida av pandemin både i år och förmodligen några år framöver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Så slår pandemin mot ridsporten i Dalarna

Inga tävlingar för barn eller hobbyryttare får anordnas och motivationen dalar. Ridskolorna får hålla öppet, men har precis som alla andra sporter tvingats anpassa sin verksamhet efter rådande läge. Totta Wikström på Dalarnas Ridsportförbund berättar att coronapandemin slår hårt mot tävlingarna i länet och hela landet.

Naturreservaten rena bingon för Smedjebacken

Projektet "Gilla rörelse" är i full gång i Smedjebacken. Senaste tillskottet är en naturreservatsbingo i syfte att få fler att upptäcka naturreservaten i Smedjebackens kommun.
Olle Lundin Professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala Universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

”Det kan vara förtal” – professorn om politiker som sprider kränkningar på Facebook

En av landets främsta experter inom förvaltningsrätt, dalabördige Olle Lundin som är professor vid Uppsala Universitet, förundras över de kränkningar som politiker i Skinnskatteberg har spridit via Facebook. ”Det kan vara förtal”, säger Lundin sedan en utredning slagit fast att två toppolitiker i kommunen utsatt kommunchefen för kränkande särbehandling.

Olle Lundin är välkänd i hela landet som professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet. Han är en av landets främsta experter inom området, och får ofta svara på frågor i media om vad lagen säger när det gäller hur politiker och tjänstemän får bete sig, frågor om upphandlingar, jäv och korruption.

Ursprungligen kommer Olle Lundin från Skinnskattebergs grannkommun Smedjebacken och nu förundras han över politikernas agerande och de många turerna i Skinnskattebergs kommun.

– Det är väl ganska märkligt att man som arbetsgivare agerar på det här sättet som utredningen fastslår, att de har betett sig illa på olika sätt mot den här tjänstemannen och det får man inte göra som arbetsgivare. Det är inte mycket mer att säga om den saken.

Skyldiga till kränkande särbehandling

Det var i tisdags, som utredningen som kommunen beställt av Avonova Företagshälsa och som genomfördes av företaget Human&heart, blev offentlig. Och den visade att kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén (S) och kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Aneth Arvidsson (S) hade gjort sig skyldig till kränkande särbehandling mot kommunchefen Marie Tollefsen Markström. Utredningen konstaterade att politikerna i sammanlagt tre fall hade gjort sig skyldig till kränkande särbehandling varav två skedde genom publiceringar på Facebook med nedsättande och kränkande innehåll riktat mot kommunchefen.

– Man ska inte glömma att det här med att sprida nedsättande påståenden om en enskild person, det kan ju vara förtal. Och det är väl inget som ett kommunalråd ska ägna sig åt. Jag tycker att det är ett konstigt beteende över huvud taget, säger Olle Lundin.

Men var går gränsen när det gäller de här politikernas yttrandefrihet, alltså rätt att uttrycka sig på sina privata sociala medier?

– Om du är en hög lokal politiker, när fasiken tycker du då att du är privatperson egentligen? Du är ju alltid kommunens ansikte utåt dygnet runt. Och det handlar väl inte så mycket om yttrandefrihet. Du kan inte säga att nu tog jag av mig hatten när jag kom hem och är inte längre kommunalråd utan är privatperson som får säga och tycka vad du vill.

Bristande kunskaper hos politiker

Utredningen från Human&heart visade även på en bild av bristande kunskaper hos de intervjuade politikerna när det gäller de regelverk som styr arbetsmiljön.

– Systemet bygger ju på att vi har förtroendevalda lekmän som inte kan någonting om kommunal förvaltning och kommunal organisation, och därför har vi tjänstemän som liksom ska staga upp systemet. Nu är det ju gudskelov så att många politiker har ganska god kunskap om hur man sköter en kommun, men i det här fallet så är det något som är snett.

– Det ligger ju för fasiken på en sandlådenivå. Om jag vore som henne (kommunchefen) så skulle jag polisanmäla, avslutar Olle Lundin.

Ännu fler väntas spela golf i år: ”Blir som ringar på vattnet”

I fjol spelades det fler golfrundor än någonsin i Dalarna. På vissa banor var det svårt, till och med omöjligt, att vissa dagar hitta en tid för att spela en runda.

Tuffaste bruden på bruket fyller 200 år – hedras med föreställning

Under torsdagen skulle Dal-Britta fyllt 200 och det firas i Sandviken med en digitalsänd gala. Det märkvärdigaste är att hon också avled den 15 april 1870, på sin 49-årsdag.