Dalabygdens reporter PeO Karlström får idrottslig utmärkelse i guld. Foto: Niklas Lindh

Dalabygdens reporter får ta emot idrottsutmärkelse i guld

PeO Karlström från Falun fick under fredagen ett guldglänsande mail från Riksidrottsförbundet. Mailet innehöll besked om en utmärkelse för sina insatser för svensk idrott.

Till vardags är Dalabygdens läsare vana vid att, sedan ett par år tillbaka, läsa PeO Karlströms artiklar från hela Dalarna. Flera av artiklarna brukar handla om idrott och föreningsliv, och inte minst den ideella kraft som ligger bakom svenskt idrottsliv. Nu får PeO Karlström Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld för år 2021.

– Det känns helt fantastiskt. Jag känner mig stolt och glad, säger PeO.

I mailet stod det: ”Riksidrottsförbundet har beslutat att tilldela Dig idrottens högsta utmärkelse i guld, för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten”.

– När jag såg mailet kände jag vad ett erkännande kan betyda mycket. 

Vad är det för insatser som du belönas för?

– Det ideella arbetet i föreningslivet i över 50 år. För mig har det i första hand handlat om handboll, bandy och golf.

Vad har idrotten betytt för dig genom livet?

– Det har varit som en röd tråd genom hela mitt liv och betytt glädje, gemenskap och framför allt har man träffat människor som vill något. 

I dessa pandemitider så blir det väl ingen utdelning på Riksidrottsmötet… Hur får du ta emot utmärkelsen?

– Det kommer RF-SISU Dalarna att fixa någon gång framöver. 

Vad tänker du själv kring idrottsrörelsens främsta utmaningar just nu i dessa pandemitider?

– Det är viktigt att ungdomar så fort som möjligt kommer igång med sin verksamhet. Det gäller både träning och tävling. Ekonomiskt kommer idrotten att lida av pandemin både i år och förmodligen några år framöver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Publikrekord för coronasäker dans i Hedemora

Det är söndagseftermiddag och bilarna svänger som på ett pärlband in på parkeringen till Folkets Park i Hedemora. Det är de populära söndagsdanserna som har dragit igång efter ett och ett halvt års coronauppehåll.

Så blev träning under pandemin en höjdare för 60-plussare i Älvdalen

När pandemin satte stopp för att äldre inte kunde ses eller gå på gym, startades 60plus-träning utomhus i Älvdalen. Ett sätt att både stärka sina kroppar och möjlighet att vara sociala.

Trion bakom Julhjälpen får hjälp av idrottsföreningar

I fem år har Julhjälpen funnits i Sandviken och initiativtagare och grundare är Sandra Asp. Målet är att alla barn och familjer i Sandviken skall få fira en fin jul. Privatpersoner, företag och föreningar samarbetar och samlar in julklappar och julmat.

Gagnefs bio är igång igen efter pandemin

För två år sedan bildades föreningen Gagnefs bio med syftet att ta över biografen i Lindberghallen i Djurås. Det blev ett bra första år för verksamheten. Sedan kom pandemin, med en lång paus. Nu är filmvisningen igång igen till mångas stora glädje. – Bion är en viktig träffpunkt, säger Yngve…

Nya badhuset börjar ta form och invigs i slutet av 2022

Premiärdoppet i Faluns nya badhus kan bli samma dag som Lugnet fyller 50 år.