Dalabygdens reporter PeO Karlström får idrottslig utmärkelse i guld. Foto: Niklas Lindh

Dalabygdens reporter får ta emot idrottsutmärkelse i guld

PeO Karlström från Falun fick under fredagen ett guldglänsande mail från Riksidrottsförbundet. Mailet innehöll besked om en utmärkelse för sina insatser för svensk idrott.

Till vardags är Dalabygdens läsare vana vid att, sedan ett par år tillbaka, läsa PeO Karlströms artiklar från hela Dalarna. Flera av artiklarna brukar handla om idrott och föreningsliv, och inte minst den ideella kraft som ligger bakom svenskt idrottsliv. Nu får PeO Karlström Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld för år 2021.

– Det känns helt fantastiskt. Jag känner mig stolt och glad, säger PeO.

I mailet stod det: ”Riksidrottsförbundet har beslutat att tilldela Dig idrottens högsta utmärkelse i guld, för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten”.

– När jag såg mailet kände jag vad ett erkännande kan betyda mycket. 

Vad är det för insatser som du belönas för?

– Det ideella arbetet i föreningslivet i över 50 år. För mig har det i första hand handlat om handboll, bandy och golf.

Vad har idrotten betytt för dig genom livet?

– Det har varit som en röd tråd genom hela mitt liv och betytt glädje, gemenskap och framför allt har man träffat människor som vill något. 

I dessa pandemitider så blir det väl ingen utdelning på Riksidrottsmötet… Hur får du ta emot utmärkelsen?

– Det kommer RF-SISU Dalarna att fixa någon gång framöver. 

Vad tänker du själv kring idrottsrörelsens främsta utmaningar just nu i dessa pandemitider?

– Det är viktigt att ungdomar så fort som möjligt kommer igång med sin verksamhet. Det gäller både träning och tävling. Ekonomiskt kommer idrotten att lida av pandemin både i år och förmodligen några år framöver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

17-årige roadracingföraren från Falun – en av landets mest lovande

200 km i timmen, lätt tryck på bromsen, in i kurvan med armbåge och knä i asfalten. Full gas igen och upprepning varv efter varv. Full koncentration och minsta misstag kan vara ödesdigert. Skillnaden mellan en vurpa och seger är hårfin. Det handlar om roadracing och nostalgiska banor som Gelleråsen,…

Här vill kommunen att det ska byggas nya bostäder

Nu pågår ett så kallat samråd för detaljplanering för att möjliggöra bostadsbyggande i Östanå i Vansbro. Detaljplanen omfattar främst mindre flerfamiljshus och ett promenadstråk längs stranden.

Fårskallarna vill ha nya medlemmar

I Jädraås har man nu tagit steget att bilda ett fårkooperativ som satsar på att hålla landskapet öppet och att stärka den lokala ekonomin.

Boulefeber inom PRO i Ransta

Äntligen börjar aktiviteterna för de äldre kunna anordnas igen, efter en tid av isolering för många under pandemin. Dalabygden har varit i kontakt med några av kommunens pensionärsföreningar. Och hos PRO Ranstaorten råder rena boulefebern.

Ny kylanläggning krävs för fortsatt bandy i Grängesberg

Kylanläggningen på Vallen i Grängesberg blev trasig i vintras och bandysäsongen fick avbrytas i förtid. För att den anrika bandyverksamheten på orten ska kunna fortsätta, måste tio miljoner kronor satsas på en ny anläggning.