Skolmaten ska anpassas efter vetenskapen

Skolmaten är ett ämne som engagerar väldigt mycket. Det är bra tänker jag att det finns diskussioner om hur den ser ut, och vad den innehåller. Precis som nyheter och vetenskapliga framsteg måste ju maten följa med den moderna människan och anpassas efter rådande omständigheter, helt klart.

Det vore väldigt konstigt om maten hade sett precis likadan ut som för flera decennier sen. Mat är också kultur och ett sätt att närma sig andra länder. Kan man bättre sätta sig in i ett land man aldrig besökt än när man möter dess dofter och smaker i en måltid..?

Gällande vegetarisk kost däremot tycks det råda delade meningar. Jag har följt diskussioner som blommar upp mellan varven om den vegetariska kostens varande och icke varande. Några föräldrar tycker att kött är mord och därmed borde inte man få servera kött överhuvudtaget. Givetvis är dessa till fåtalet.

Men på en skala går det sen hela vägen ner till att vegetarisk kost inte innehåller tillräckligt med näringsämnen, och att barnen faktiskt inte gillar vegetarisk kost. Enligt livsmedelsverket är det meningsfullt att lära sig att äta vegetarisk kost av flera anledningar och man bedyrar att det inte brukar vara svårt att få i sig den proteinmängd som behövs trots att man avviker från köttets lustar.

Det här går givetvis att diskutera ur många synvinklar och perspektiv, men med den rådande vetenskap som existerar idag kan vi konstatera att även om man skulle ersätta alla luncher med vegetarisk kost på veckan så är det relativt riskfritt.

Faktum är att ett av problemen vi har gällande kost är att vi äter för lite frukt och grönt. Detta skulle kunna vara ett sätt att möta det problemet.

Men en annan sak som det inte pratas lika mycket om är hur viktigt det är att kunna äta olika maträtter och smaker utifrån en social synvinkel. Det är oerhört begränsande för den som måste anpassa sitt kostintag, det kan nog både den glutenintoleranta och äggallergikern intyga. Därför kanske vi ska träna barn och unga att slippa det om man inte måste. Dessutom är mat inte bara njutning. Mat är hälsa och energi. Allting måste inte vara så fruktansvärt underbart gott hela tiden.

Den vegetariska skolmatens vara och icke-varande.