Hanna Husáhr, till vänster, i samband med inspelningen på Konserthuset i Stockholm. Foto: Nadja Sjöström

Hanna Husáhr från Borlänge i operahyllning på SVT

Operasångerskan Hanna Husáhr från Borlänge har jobbat med två SVT-produktioner under pandemin. I båda, som sänds under lördagen, hyllar hon en av den svenska operahistoriens största genom tiderna.

I vanliga fall står Hanna Husáhr på några av de största konsertscenerna runt om i Europa. Men under det senaste året, med inställda arrangemang runt om i världen, så ändrades förstås allt även för sopranen från Borlänge.

Operastjärnan Hanna Husáhr från Borlänge. Foto: Magnus Skrede

– Det är blandade känslor. Det är ju en stor kris för hela kulturbranschen och det finns nog många oroliga musiker som undrar hur länge den här pandemin ska pågå. Men för mig har pandemin fört med sig positiva saker också. Den har gett mig tid till eftertanke, att stanna upp. Sedan min karriär kom igång så har jag hela tiden jobbat för kommande konserter, så på ett sätt har det varit nyttigt för mig. Jag har verkligen förstått hur mycket musiken betyder i mitt liv.

Programmerade en operasajt

Under våren skapade Hanna Husáhr en sajt för att göra opera mer lättillgängligt, något som hon tyckte hade saknats. I somras lanserade hon ”theoperahub.com” där man kan läsa om olika operor, lyssna på utdrag ur operor och hitta planerade föreställningar runt om i världen.  

– Eftersom jag inte är programmerare så blev det här extra roligt. Jag gillar att jobba med matte och koder, så jag har lärt mig att programmera under den här tiden. Sen är det roligt att sajten har tagits emot så väl.

Att åka skridskor är en av många favoritsysselsättningar vintertid vid besök hemma i Dalarna. Foto: Privat

Hanna Husáhr bor i Stockholm men har rötterna i Borlänge, dit hon ofta återvänder. 

– Borlänge betyder jättemycket, jag är väldigt stolt över att komma från Dalarna och jag är glad över att ha vuxit upp i länet. Jag tycker att jag har fått mycket av mina grundvärderingar från någon slags dalasjäl. Jag försöker komma upp när det ges tillfälle, även om det blir till att umgås utomhus med mina föräldrar i dessa tider.

Hyllar en av de allra största

I början av hösten inleddes repetitionerna för två operasatsningar för sändning på SVT på lördagskvällen. Det handlar om en hyllning till 100-årsminnet av den småländska operastjärnan Christina Nilsson som upptäcktes som 14-åring när hon uppträdde på en marknad, och med tiden blev världsberömd. 

Hanna är tillsammans med Miah Persson de sopraner som framför några av de verk som ofta fanns med på Christina Nilssons repertoar. De framförs både i en timslång konsert på lördagkvällen och som föregås av en dokumentär: ”Christina Nilsson – den magiska rösten” där Hanna också medverkar.

Båda programmen finns tillgängliga på SVT Play redan nu och under flera månader framöver.

– Det var en helt fantastisk upplevelse att jobba med den här satsningen. Christina Nilsson är en av mina stora förebilder. Och det känns särskilt fint med tanke på att jag fick Christina Nilsson-stipendiet för flera år sedan.

”En musikalisk käftsmäll”

Trots pandemin så upplever Hanna Husáhr ett ökat intresse för opera. Och Hanna tror att en SVT-serie som nu har premiär – ”Hjälp! Jag ska gå på opera” kan få flera att upptäcka musikgenren.

– Ja, det som är häftigt med opera är att det är så storslaget. Man får en käftsmäll rent musikaliskt, säger Hanna och skrattar.

Trots den pågående pandemin planerar Hanna för nya satsningar. Just nu förbereder hon sig för en digital konsert på Kungliga Operan i Stockholm, hon arbetar med en ännu så länge hemlig produktion, och i höst ska hon medverka i två olika produktioner på Kungliga Operan i Stockholm – huvudrollen i det nyskrivna verket ”Löftet” och hon ska ikläda sig rollen som ”Pamina” i Mozarts Trollflöjten.

Får vi höra dig hemma i Dalarna till sommaren om pandemin klingar av?

– Ja jag ska sjunga på Dala-Floda operafest. Jag hoppas verkligen att det ska gå att genomföra. Planerna är att så mycket som möjligt vara utomhus, i augusti månad. Jag håller verkligen tummarna för att det blir av.

Fakta om tv-programmen: 

Dokumentären ”Christina Nilsson – den magiska rösten” sänds i SVT2 lördag kl 19:05 – 20:05.

Operakonserten som en hyllning till Christina Nilsson sänds i SVT2 lördag kl 20:15 – 21:15.

Medverkande: Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Tobias Ringborg samt sopranerna Hanna Husáhr och Miah Persson. 

Båda programmen finns på SVT Play redan nu och flera månader framöver.

Tillsammans med sonen Hilding hos pappa/morfar i Borlänge, utomhus i pandemitider. Foto: Privat
En dag i barnbacken på Romme Alpin. Hanna tillsammans med sonen Hilding. Foto: Privat

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Stor sorg när Trollbröllopet ställs in

50-årsjubilerande Trollbröllopet som spelas varje år i augusti på Lämåsen i Äppelbo sällar sig nu till de evenemang som ställs

Malungsmusikern ALVA släpper singeln ”Skitarg”

Det händer mycket runt artisten ALVA just nu. Tre singelsläpp är planerade under våren och i veckan släpps den andra singeln, med låten ”Skitarg”.
– Jag inspireras mycket av vardagliga saker och stora känslor när jag skriver musiken, säger hon.

Artisten ALVA heter egentligen Alva Tång och är född och uppväxt i Torgås i Malung-Sälens kommun. Hon bor sedan hösten 2020 i Borlänge efter ett par år som Rättviksbo och innan det ett tiotal år i Stockholm.

– Torgås kommer alltid att vara hemma, säger hon.

– Där bor pappa och andra släktingar och där är jag född och uppväxt.

Skrivit egen musik sedan barnsben

Musikskapandet har funnits med henne sedan barnsben. Redan i årskurs 3 skrev Alva ett bidrag till ett Rädda barnen-event i tv, och blev mycket besviken när hennes låt inte kom med. Intresset för att skapa musik fanns dessbättre kvar.

– Det var väl egentligen när jag börjande spela gitarr i 7:an som jag började skriva låtar själv på allvar, berättar hon.

I höstas fick musikskapandet en nytändning efter ett par års paus och ALVA beslutade sig för att släppa tre singlar under våren. Den första singeln heter Du ringer bara mig på natten och har spelats flitigt, bland annat i radio. Nu kommer alltså singel nummer två i form av låten Skitarg och i juni kommer ytterligare en ny låt. ALVA spelades också flitigt 2016 när hon släppte låten Let her go.

Vardag och trivialiteter

Hon skriver text och melodislingor själv och jobbar sedan tillsammans med två musikproducenter för att få ihop låtarna till en helhet.

– Det är jättevärdefullt att jobba tillsammans med andra, säger hon.

Håkan Hellström är hennes största förebild när det gäller textskrivandet. Det är mycket vardag, trivialiteter och stora känslor som formar innehållet i texterna.

– Jag skriver allt utifrån mig själv, berättar Alva.

Under pandemin har det varit svårt för henne, precis som för många andra, att försörja sig på musiken. Det är i stort sett inga livespelningar inbokade, precis som för de flesta andra artister. Alva jobbar därför också som butiksansvarig på en klädbutik i Kupolen.

Flexibel och tillgänglig

– Man får vara flexibel som läget är nu och göra sig tillgänglig för det som eventuellt dyker upp, säger hon.

Tills vidare jobbar hon bland annat med en musikvideo till en av sina låtar och fortsätter att producera sin musik.

– Jag tänker att musiken ska vara min försörjning på heltid framöver, och det gäller att ha rätt timing och även bra kontakter i branschen, säger Alva.

– Det är omöjligt att veta i förväg hur det slår, konstaterar hon.

De tre singelsläppen under våren är utgivna i samarbete med Dalapop på deras skivbolag Valley Music. Låtarna finna att lyssna till bland annat på Spotify.

Ingmarsspelen ställer in även i sommar

Ingmarsspelen meddelar nu att även de ställer in sina spel i sommar. Anledningen är den fortsatt höga smittspridningen och förlängda

Allmogetåget hedrar dalfolket och deras insatser år 1521

Dalfolkets historiska vandringsväg mellan Dalarna och Stockholm, Dalkarlsvägen, får en annorlunda utformning i år.

Stavkyrkan klar efter över tio år

Vi svänger av 303:an och kör grusvägen några kilometer rätt upp i skogen mot Norrbo. Där möts vi av en lika vacker som märklig syn – en kyrka i vikingastil.