Hanna Husáhr, till vänster, i samband med inspelningen på Konserthuset i Stockholm. Foto: Nadja Sjöström

Hanna Husáhr från Borlänge i operahyllning på SVT

Operasångerskan Hanna Husáhr från Borlänge har jobbat med två SVT-produktioner under pandemin. I båda, som sänds under lördagen, hyllar hon en av den svenska operahistoriens största genom tiderna.

I vanliga fall står Hanna Husáhr på några av de största konsertscenerna runt om i Europa. Men under det senaste året, med inställda arrangemang runt om i världen, så ändrades förstås allt även för sopranen från Borlänge.

Operastjärnan Hanna Husáhr från Borlänge. Foto: Magnus Skrede

– Det är blandade känslor. Det är ju en stor kris för hela kulturbranschen och det finns nog många oroliga musiker som undrar hur länge den här pandemin ska pågå. Men för mig har pandemin fört med sig positiva saker också. Den har gett mig tid till eftertanke, att stanna upp. Sedan min karriär kom igång så har jag hela tiden jobbat för kommande konserter, så på ett sätt har det varit nyttigt för mig. Jag har verkligen förstått hur mycket musiken betyder i mitt liv.

Programmerade en operasajt

Under våren skapade Hanna Husáhr en sajt för att göra opera mer lättillgängligt, något som hon tyckte hade saknats. I somras lanserade hon ”theoperahub.com” där man kan läsa om olika operor, lyssna på utdrag ur operor och hitta planerade föreställningar runt om i världen.  

– Eftersom jag inte är programmerare så blev det här extra roligt. Jag gillar att jobba med matte och koder, så jag har lärt mig att programmera under den här tiden. Sen är det roligt att sajten har tagits emot så väl.

Att åka skridskor är en av många favoritsysselsättningar vintertid vid besök hemma i Dalarna. Foto: Privat

Hanna Husáhr bor i Stockholm men har rötterna i Borlänge, dit hon ofta återvänder. 

– Borlänge betyder jättemycket, jag är väldigt stolt över att komma från Dalarna och jag är glad över att ha vuxit upp i länet. Jag tycker att jag har fått mycket av mina grundvärderingar från någon slags dalasjäl. Jag försöker komma upp när det ges tillfälle, även om det blir till att umgås utomhus med mina föräldrar i dessa tider.

Hyllar en av de allra största

I början av hösten inleddes repetitionerna för två operasatsningar för sändning på SVT på lördagskvällen. Det handlar om en hyllning till 100-årsminnet av den småländska operastjärnan Christina Nilsson som upptäcktes som 14-åring när hon uppträdde på en marknad, och med tiden blev världsberömd. 

Hanna är tillsammans med Miah Persson de sopraner som framför några av de verk som ofta fanns med på Christina Nilssons repertoar. De framförs både i en timslång konsert på lördagkvällen och som föregås av en dokumentär: ”Christina Nilsson – den magiska rösten” där Hanna också medverkar.

Båda programmen finns tillgängliga på SVT Play redan nu och under flera månader framöver.

– Det var en helt fantastisk upplevelse att jobba med den här satsningen. Christina Nilsson är en av mina stora förebilder. Och det känns särskilt fint med tanke på att jag fick Christina Nilsson-stipendiet för flera år sedan.

”En musikalisk käftsmäll”

Trots pandemin så upplever Hanna Husáhr ett ökat intresse för opera. Och Hanna tror att en SVT-serie som nu har premiär – ”Hjälp! Jag ska gå på opera” kan få flera att upptäcka musikgenren.

– Ja, det som är häftigt med opera är att det är så storslaget. Man får en käftsmäll rent musikaliskt, säger Hanna och skrattar.

Trots den pågående pandemin planerar Hanna för nya satsningar. Just nu förbereder hon sig för en digital konsert på Kungliga Operan i Stockholm, hon arbetar med en ännu så länge hemlig produktion, och i höst ska hon medverka i två olika produktioner på Kungliga Operan i Stockholm – huvudrollen i det nyskrivna verket ”Löftet” och hon ska ikläda sig rollen som ”Pamina” i Mozarts Trollflöjten.

Får vi höra dig hemma i Dalarna till sommaren om pandemin klingar av?

– Ja jag ska sjunga på Dala-Floda operafest. Jag hoppas verkligen att det ska gå att genomföra. Planerna är att så mycket som möjligt vara utomhus, i augusti månad. Jag håller verkligen tummarna för att det blir av.

Fakta om tv-programmen: 

Dokumentären ”Christina Nilsson – den magiska rösten” sänds i SVT2 lördag kl 19:05 – 20:05.

Operakonserten som en hyllning till Christina Nilsson sänds i SVT2 lördag kl 20:15 – 21:15.

Medverkande: Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Tobias Ringborg samt sopranerna Hanna Husáhr och Miah Persson. 

Båda programmen finns på SVT Play redan nu och flera månader framöver.

Tillsammans med sonen Hilding hos pappa/morfar i Borlänge, utomhus i pandemitider. Foto: Privat
En dag i barnbacken på Romme Alpin. Hanna tillsammans med sonen Hilding. Foto: Privat

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Partypolaren tänkte om när livet ändrades – musiken fick inte tystna

Musikern, festivalarrangören och företagaren Johan Eriksson från Malungsfors hade extremt hektiska dagar under sportlovsveckorna i fjol. Den här vintern är

Folkdräkterna har präglat hela livet

Redan som fyraåring fick hon sin första docka med folkdräktskläder av sin mormor. En docka som satte sin prägel på hela livet för idag 79-årige Gun Julle från Borlänge. Det har varit ett liv med nål och tråd i centrum och med ett brinnande intresse för folkdräkter.

Brist på män och pojkar till musikal i Svärdsjö

Under lördagen och söndagen hölls audition i Svärdsjö för musikalen ”Fredriksson och Jakten på Silverhåven” som Theresia Holmstedt-Jensen har tolkad fritt från Lasse Berghagens bok med samma namn. Audition överträffade alla förväntningar men än finns det platser kvar för några pojkar och män i musikalen.

De för in nya tider för Älvdalens kulturarv

I mer än hundra år har Elfdalens hembygdsförening varit ett viktigt nav för Älvdalens historia. Man har förvaltat, utvecklat och drivit Rot Skans, den vackra hembygdsgården i Älvdalen. ”Nu vill vi locka fler besökare till Älvdalen”, säger Johanna Petersson som börjar som ny verksamhetsledare i vår.

Brist på virke hotar kulturarv: ”Så här kan vi inte ha det”

Flera projekt inom byggnadsvård står utan virke. Nu ryter företagaren Hans Olov Lönn i Järbo till:– Så här kan vi