Gårdsförsäljning av alkohol skapar fler jobb i Dalarna

Tack vare Centerpartiet och januariavtalet beslutade regeringen härom veckan om en utredning som ska se över hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas i hela landet. Utredningen är en viktig delseger för Dalarna. Gårdsförsäljning har inte bara potential att göra Sverige till en dryckesnation av rang, det bidrar även till en växande besöksnäring med inriktning på lokal mat- och dryckeshantverk. 

När vi besöker mikrobryggerier eller vingårdar i andra länder tar vi för givet att vi ska kunna köpa med oss några flaskor hem som reseminne eller för provsmakning. I Sverige kan du som besökare i bästa fall hoppas på ett artikelnummer och en vägbeskrivning till närmaste Systembolag för att köpa produkten. 

I Dalarna har lokala hantverksbryggerier vuxit fram i hela länet och vi har vant oss vid att kunna njuta av bland annat DALA-IPA, Sahlins Brygghus Pilsner eller Stjernsund Winter Ale. Dryckerna är inte bara utmärkta alternativ till importerade och storskaligt producerat öl. De är också viktiga för sysselsättningen i Dalarna. 

Enligt uppgift sysselsätter småskaliga vingårdar, mikrobryggerier och destillerier runt om i landet drygt 5 500 personer. Lägg därtill alla underleverantörer i form av lantbrukare och råvaruleverantörer med flera. Genom att tillåta gårdsförsäljning av alkohol kan jobben i Dalarna bli betydligt fler.  

Centerpartiet har under lång tid drivit frågan att lokala producenter av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker ska ges möjlighet att sälja en mindre volym till besökare i samband med visning och provsmakning. Det betyder inte att vi vill avskaffa Systembolaget, som vissa illvilliga röster vill göra gällande. Tvärtom! Centerpartiet värnar detaljhandelsmonopolet och ser gårdsförsäljning som ett komplement till Systembolaget. Det framgår också i direktiven för den nytillsatta utredningen.

Tajmingen för att införa gårdsförsäljning är väldigt bra. Intresset för närproducerad mat och dryck av hög kvalitet har ökat de senaste åren liksom intresset för mikrobryggerier. Nu är det dags att låta Dalarna skörda frukterna av det intresset! 

/Göte Persson (C), Aspeboda