Foto. Mostphotos

Vårdpersonal måste bära munskydd: ”Vi ska skydda patienterna”

Vårdpersonal inom Region Dalarna måste bära munskydd när de är i nära kontakt med patienter. Det handlar om ”rekommendationer” som också omfattar visir i vissa vårdsituationer.

Beslutet gäller från och med nu på måndag för samtliga medarbetare inom hälso- och sjukvården samt omsorgsverksamheten i Dalarnas kommuner. Det handlar om när personal är i närkontakt med patienter. Rekommendationen gäller dock inte för allmänheten.

– Det här handlar om att skydda patienterna i situationer där personal är väldigt nära, inom en meter, och där personalen skulle kunna vara på väg att bli sjuk utan att hen har förstått det, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i ett pressmeddelande och fortsätter;

– Det är ytterst viktigt att munskyddet tas på och av på rätt sätt. Annars kan det få motsatt effekt och tvärtom öka risken för smittspridning.