Nästan 7500 tog PCR-test i Dalarna förra veckan. Foto: Mostphotos

Antalet svårt covid-sjuka snart lika många som i våras

Antalet svårt sjuka i covid-19 fortsätter att öka i Dalarna. Under fredagen rapporterar Region Dalarna att 31 patienter vårdas för covid-19 inom slutenvården, varav fem på intensivvårdsavdelningen.

– Fortsätter den här utvecklingen kommer antalet patienter snart att vara på samma nivåer som i våras då pandemin bröt ut, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen Dalarna rapporterar också om fler konsekvenser av den pågående pandemin som nu rapporteras in. Antalet orosanmälningar till flera av dalakommunernas socialtjänster ökar samtidigt som handläggningstiderna blir längre. Falu Tingsrätt har problem med sjukfrånvaro som gör att antalet inställda förhandlingar nu återigen ökar. Även dalakommunerna rapporterar om hög sjukfrånvaro bland personalen i olika verksamheter vilket får olika konsekvenser. Samtidigt slår Dalatrafik larm om att många, trots varningar från myndigheterna, fortsätter att åka buss i rusningstrafik vilket leder till många resenärer i bussar.

Antalet tester av pågående infektioner, så kallade PCR-prover, var förra veckan rekordhögt – då togs närmare 7500 prov i länet.

Det här är budskapen till dalfolket från länets krishanteringsaktörer:

  • Håll avstånd till andra
  • Var bara nära människor som du bor ihop med
  • Tvätta händerna, ofta och noggrant 
  • Stanna hemma vid minsta tecken på att du är sjuk 
  • Testa dig vid minsta symtom 
  • Gör bara nödvändiga resor
  • Gå inte på möten, konserter eller idrottsaktiviteter
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fågelräkningen i helgen tros slå alla tidigare rekord

I helgen är det dags för årets stora fågelräkning i Sverige som med tanke på det ökade intresset tros slå

Baqer tvingades slakta djuren och lämna Sverige

Ärendet med Sveriges yngste fäbodbrukare har hamnat på regeringens bord. Dalabygden har under hösten berättat om Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer

Skidfesten i Falun kan börja – men helt utan publik

Under fredagen startar Svenska Skidspelen och det kommer att bli ett annorlunda skidspel. Ingen publik, inga läktare, ingen företagsstafett, ingen After Ski, ingen invigning med mera.

Ska Gunde lyckas locka tandläkare till Vansbro?

De senaste åren har Folktandvården i Vansbro stått utan tandläkare under långa perioder. Nu samarbetar tandklinikerna i norra Dalarna för

Beslutet är fattat – ”Ja” till vindkraft på Ripfjället

Det blev ett ja till att gå vidare med tillståndsansökan för vindkraftparken på Ripfjället när kommunfullmäktige i Malung-Sälen sammanträdde på