Sofia Jarl (C), regionråd, Region Dalarna

Region Dalarna går upp i stabsläge med anledning av ökad smittspridning

Smittspridningen i Dalarna ökar nu snabbt och med anledning av det väljer Region Dalarna att återigen gå upp i stabsläge. Det bekräftar regionrådet Sofia Jarl (C) för Dalabygden.

– Ja, vi går upp i stabsläge idag. Vi ser att smittspridningen i Dalarna nu är så stor att vi behöver göra det.

Under torsdagen förväntar sig den styrande regionledningen att Folkhälsomyndigheten beslutar om att även Dalarna ska vara en region där restriktioner ska gälla.

– Annars fattar vi ett beslut om restriktioner själva, sa det moderata regionrådet Ulf Berg till Dalabygden under onsdagen.

– Vi vill markera att under torsdagen vill vi ha ett beslut. Vi har haft dialog med Folkhälsomyndigheten och nu tror vi att det kommer ett beslut under torsdagen. Annars får vi ta egna beslut, säger Ulf Berg. 

Men att ett beslut har dröjt beror väl på att situationen inte har varit lika allvarlig i Dalarna?

– Ja men vi har en kraftig ökning nu, inte minst i Falun som står för nästan hälften av alla fall i Dalarna just nu. Vi vill få den andra vågen så låg som möjligt. Jag kan inte förstå att de har väntat så länge. Jag vill att man tar beslutet för att försöka mota Olle i grind.

Sofia Jarl säger dock till Dalabygden att än så länge har antalet inneliggande covidpatienter varit så lågt att man har kunnat fortsätta att beta av operationsköerna efter våren och sommaren.

– Ja det fyller inte bara på för stunden, men det kan ju ändras mycket snabbt. Vi kan ha maximalt fem patienter på intensivvårdsavdelningen med covid-19 och samtidigt beta av operationsköerna.

Sofia Jarl konstaterar dock att regionen är bättre rustad inför höstens coronavåg än vad man var i våras. Och man är nu beredd på att ta hand om sjuka patienter, som sannolikt kommer att bli inlagda inom kort med anledning av den kraftigt ökade smittspridningen i länet.

/Niklas Lindh, reporter