Krav på restriktioner i Dalarna. Regionrådet: ”Annars fattar vi ett beslut själva”

Smittspridningen ökar nu mycket kraftigt i Dalarna, i synnerhet i Falun. Ändå är Dalarna en av de regioner som inte omfattas av de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har beslutat om.

– Under torsdagen måste vi få ett beslut om restriktioner, annars får vi besluta om det själva, säger regionrådet Ulf Berg (M) till Dalabygden.

Ulf Berg påpekar att regionledningen är beredd att i likhet med Blekinge själva fatta beslut om restriktioner, om det inte kommer något beslut från Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill markera att under torsdagen vill vi ha ett beslut. Vi har haft dialog med Folkhälsomyndigheten och nu tror vi att det kommer ett beslut under torsdagen. Annars får vi ta egna beslut, säger Ulf Berg.

Men att ett beslut har dröjt beror väl på att situationen inte har varit lika allvarlig i Dalarna?

– Ja men vi har en kraftig ökning nu, inte minst i Falun som står för nästan hälften av alla fall i Dalarna just nu. Vi vill få den andra vågen så låg som möjligt. Jag kan inte förstå att de har väntat så länge. Jag vill att man tar beslutet för att försöka mota Olle i grind.

Ulf Berg är också tveksam till beslutet tidigare i höst att ta bort besöksförbudet från våra äldreboenden, samtidigt som smittan återigen började sprida sig:

– Ja, men jag vill inte kritisera vårt smittskydd, men att ta bort besöksförbudet på äldreboendena när vi såg att smittan börjar börjar öka igen känns tveksamt.

– Jag har fullt förtroende för Folkhälsomyndigheten och tror att vi får ett beslut om restriktioner även i Dalarna imorgon. Och nu när smittspridningen har ökat så är vi tack och lov betydligt bättre rustade nu än i våras, både med utrustning och kompetens. Men det som talar emot är om folk har slappnat av. Det får vi inte göra, avslutar Ulf Berg.

/Niklas Lindh, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Foto: Mostphotos

Maximalt åtta på offentliga sammankomster i Dalarna – beslut under måndagen

Länstyrelsen Dalarna har fattat beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 personer till maximalt åtta.

Beslutet som gäller från och med tisdagen har fattats utifrån en hemställan från Region Dalarnas smittskyddsenhet.

– Det här kommer självklart att påverka de allra flesta av oss, och vi måste alla göra vårt bästa för att följa det. Det är ett nödvändigt beslut för att vi ska hindra den ökande smittspridningen, och för att minska belastningen på hälso- och sjukvården, säger landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

”Vi är oerhört glada”! – Malungs IF får största krisstödet i hela landet

– Vi är oerhört glada!Det säger Sten-Inge Eriksson från Malungs IF om att föreningen fått 4 159 000 kronor i

630 fler fall av covid-19 i Dalarna senaste veckan

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Dalarna. Under måndagen meddelade Region Dalarna att det nu var 5539 konstaterade fall av smitta i länet – en ökning med 631 fall på en vecka och närmare 300 fall jämfört med i fredags.

Under helgen har också ytterligare personer fått skrivas in på sjukhus för att vårdas för sjukdomen. I dagsläget vårdas 28 personer inom slutenvården för covid-19 och sex personer får intensivvård. Ytterligare en person har dessutom avlidit i sjukdomen och sammanlagt har nu 111 personer avlidit av sjukdomen inom Region Dalarnas slutenvård. I den siffran ingår inte personer som har avlidit i hemmet eller inom olika former av boenden.

– Vi ser en fortsatt ökad smittspridning i länet och en ökad belastning på sjukvården. Det är därför ytterst viktigt att vi alla nu verkligen hjälps åt och funderar på vad vi egentligen måste göra – och vad vi kan undvika att göra – för att undvika att fler människor blir allvarligt sjuka och dör, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Tappade 92 procent av intäkterna

Att i princip hela nöjes­branschen nu blöder under den pågående coronapandemin har knappast undgått någon. Och förutom artister och arrangörer så har scen­arbetare som exempelvis ljus- och ljud­tekniker knappt några jobb kvar alls.

Storstilad start för dalalagen under bandyns premiärhelg

Världens längsta försäsong är över. I helgen fick äntligen dalalagen i bandyallsvenskan göra debut och dessutom dubbelt upp. Match både