Ulf Berg är en av insändarskribenterna.

Krav på restriktioner i Dalarna. Regionrådet: ”Annars fattar vi ett beslut själva”

Smittspridningen ökar nu mycket kraftigt i Dalarna, i synnerhet i Falun. Ändå är Dalarna en av de regioner som inte omfattas av de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har beslutat om.

– Under torsdagen måste vi få ett beslut om restriktioner, annars får vi besluta om det själva, säger regionrådet Ulf Berg (M) till Dalabygden.

Ulf Berg påpekar att regionledningen är beredd att i likhet med Blekinge själva fatta beslut om restriktioner, om det inte kommer något beslut från Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill markera att under torsdagen vill vi ha ett beslut. Vi har haft dialog med Folkhälsomyndigheten och nu tror vi att det kommer ett beslut under torsdagen. Annars får vi ta egna beslut, säger Ulf Berg.

Men att ett beslut har dröjt beror väl på att situationen inte har varit lika allvarlig i Dalarna?

– Ja men vi har en kraftig ökning nu, inte minst i Falun som står för nästan hälften av alla fall i Dalarna just nu. Vi vill få den andra vågen så låg som möjligt. Jag kan inte förstå att de har väntat så länge. Jag vill att man tar beslutet för att försöka mota Olle i grind.

Ulf Berg är också tveksam till beslutet tidigare i höst att ta bort besöksförbudet från våra äldreboenden, samtidigt som smittan återigen började sprida sig:

– Ja, men jag vill inte kritisera vårt smittskydd, men att ta bort besöksförbudet på äldreboendena när vi såg att smittan börjar börjar öka igen känns tveksamt.

– Jag har fullt förtroende för Folkhälsomyndigheten och tror att vi får ett beslut om restriktioner även i Dalarna imorgon. Och nu när smittspridningen har ökat så är vi tack och lov betydligt bättre rustade nu än i våras, både med utrustning och kompetens. Men det som talar emot är om folk har slappnat av. Det får vi inte göra, avslutar Ulf Berg.

/Niklas Lindh, reporter