Foto: Mostphotos

Fjärrundervisning på Kristinegymnasiet efter smittspridning på skolan

Från och med nästa vecka kommer det återigen att bli fjärrundervisning på Kristinegymnasiet i Falun, då det förekommer fall av Covid-19 på skolan, samtidigt som flera har symtom.

 – Det är en tillfällig övergång till fjärrundervisning, säger kommunens skolchef Johan Svedmark.

Fjärrundervisningen kommer att inledas redan på tisdag i nästa vecka. Eleverna är lediga under måndagen då det är studiedag.

– Det är en säkerhetsåtgärd eftersom vi har flera bekräftade fall av Covid-19 på skolan. Vi har även andra som är hemma med symtom och inväntar provsvar. Vi har en nära dialog med Region Dalarnas smittskyddsenhet och det här beslutet har vi tagit efter samråd med biträdande smittskyddsläkare, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Ljungqvist (M) i ett pressmeddelande.

Det är inte hela Kristinegymnasiet som berörs, men stora delar. Det handlar om klasser där det finns elever som är bekräftat smittade av Covid-19. Undantagen är dock Studieverkstaden, restaurang- och livsmedelsprogrammet och hotell- och turismprogrammet där det inte finns några personer med bekräftad Covid-19.

Det handlar inte bara om några enstaka fall på Kristinegymnasiet, enligt kommunen.

– Folkhälsomyndighetens riktlinjer är att när skolor har ströfall av smittade elever eller personal, så ska undervisningen fortgå som vanligt. Det är när man får flera fall på en skola eller i en klass som man rekommenderar fjärrundervisning eller distansundervisning. I nuläget sker därför undervisningen som vanligt på Lugnetgymnasiet, men vi bevakar som sagt situationen löpande i all vår verksamhet och kommer omedelbart tillsammans med Smittskydd Dalarna att följa upp och vidta åtgärder om det behövs, säger Johan Svedmark.

/Niklas Lindh, reporter