”Undvik att bli allvarligt sjuk” – vaccination mot influensa igång

Nu har vaccin mot säsongsinfluensan dragit i gång på länets vårdcentraler, men med tanke på den pågående pandemin så ser rutinerna annorlunda ut i år.

– I större omfattning än tidigare så kommer man att ha tidsbokningar. Sen kanske det är vissa vårdcentraler som kan lösa det med drop-in, men det ställer stora krav på vårdcentralerna så det är endast i undantagsfall i år, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom till Dalabygden.

Det var under tisdagen som vaccinationerna inleddes. I ett pressmeddelande skriver Region Dalarna att det är viktigt att vaccinera sig för den som är gravid, kroniskt sjuk eller är över 65 år. Dessa personer erbjuds gratis vaccination.

– Genom att vaccinera dig minskar du risken för att bli smittad av säsongsinfluensa. Om du ändå skulle bli sjuk gör vaccinet att du får lindriga symtom, säger Anders Lindblom i pressmeddelandet.

Vaccinationer bokar man via sin egen vårdcentral.

Förra säsongen vaccinerade sig endast 52 procent av personerna över 65 år i Dalarna. Anders Lindblom konstaterar att personer som tillhör riskgrupp löper risk att bli svårt sjuka om de skulle drabbas av influensa. Man ser även en överdödlighet, i synnerhet hos äldre personer med hjärt- eller lungsjukdom.

Enligt tidigare beräkningar så dör 1 000 personer i Sverige varje år pga influensa, vilket motsvarar 30 personer i länet.

– Genom att vaccinera riskgrupperna minskar dödligheten i influensa. Risken att få följdsjukdomar som lunginflammation och att behöva sjukhusvård minskar också, avslutar Anders Lindblom.