Foto: Mostphotos

Ökad smittspridning i Dalarna – ”oro över utvecklingen”

Under förra veckan testades 213 personer positivt för Covid-19, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Dalarna på fredagseftermiddagen. Smittskyddsläkare Anders Lindblom har uttryckt oro över utvecklingen när det gäller ökad smittspridning i länet och han får medhåll av landshövding Ylva Thörn.

– Jag instämmer helt med Anders Lindblom. Vi har alla möjlighet att påverka den här utvecklingen genom att själva ta ansvar, säger landshövding Ylva Thörn, i pressmeddelandet. 

Totalt i Dalarna har nu 3 157 personer testat positivt för Covid-19 till och med vecka 43.

Enligt pressmeddelandet har den ökade smittspridningen dock ännu inte lett till att trycket på vården har ökat, som man har sett i andra regioner runt om i landet. Region Dalarna meddelar dock att man har beredskap för att antalet patienter som har allvarliga symtom från Covid-19 kan komma att öka. Under fredagen vårdades två personer på intensivvårdsavdelningen på Falu lasarett för Covid-19.

Personalbrist hos dalakommuner

Länsstyrelsen meddelar också att flera dalakommuner har brist på personal inom skola, vård- och omsorgsverksamheter som en konsekvens av sjukfrånvaro och vård av sjuka barn.

– Flera skolor i länet har också ändrat eller anpassat sina verksamheter i samband med lokal smittspridning, skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

De tre största utmaningarna som Dalarnas krisaktörer ser just nu är:

  • Den coronatrötthet som finns, i kombination med ökat resande och aktiviteter under våra helgdagar och högtider.
  • Att skapa goda förberedelser inför kommande vintersäsong med stort besökstryck i länet. 
  • Att begränsa smittspridningen regionalt i ett läge där vi ser en ökad smittspridning både i Sverige och Europa.

/Niklas Lindh, reporter