Medverkande i Dalabygdens röst: Anders Lindblom, Göran "Doza" Langer, Anja Hedqvist, Niklas Lindh och PeO Karlström.

PODDRADIO – Här är veckans ”Dalabygdens röst”

Lyssna här – Dalabygdens röst den 22 oktober 2020.

I veckans upplaga av radioprogrammet ”Dalabygdens röst” intervjuas smittskyddsläkare Anders Lindblom om smittspridningen i Dalarna som särskilt drabbar Falun just nu och om oron inför en vinter med turistinvasion till dalafjällen.

Anja Hedqvist berättar om storsatsningen på en vandringsled i Garpenberg som också inkluderar en spännande grotta, 80 meter rakt in i berget.

Det blir nyhetsspaning om vad en 300-gräns kan innebära i Dalarna, om mobbning i skolan – var fjärde mellanstadieelev har utsatts för kränkningar det senaste året enligt en rapport, det pratas om sportläget i Dalarna bland annat inför starten av bandyallsvenskan och så pratas det om glädje i Idre och Falun bland idrottsarrangörer.

Dalabygdens programledare: PeO Karlström och Niklas Lindh.

Wolf FM Radios programledare: Göran ”Doza” Langer.

Ljudtekniker: Martin Hjalmarsson.

Programmet är förkortat då musik har klippts bort av upphovsrättsliga skäl. Programmet sänds i sin helhet på torsdagar kl 17 – 18 i Wolf FM Radio 88,8 Mhz samt via kanalens mobilapp.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Per Målare och Yngve Mauritsson ser fram emot en fin biohöst. Foto: Åsa Larsson
Vanligtvis visas film en gång i veckan på Gagnefs bio. Per Målare är maskinist och har även en kollega som han turas om med. Foto: Åsa Larsson
Filmen Gunda har visats på Gagnefs bio i höst. Foto: Pressbild Folkets bio

Gagnefs bio är igång igen efter pandemin

För två år sedan bildades föreningen Gagnefs bio med syftet att ta över biografen i Lindberghallen i Djurås. Det blev ett bra första år för verksamheten. Sedan kom pandemin, med en lång paus. Nu är filmvisningen igång igen till mångas stora glädje. – Bion är en viktig träffpunkt, säger Yngve Mauritsson från Gagnefs bios styrelse.

I maskinrummet är filmen Gunda laddad inför kvällen när Dalabygden hälsar på. Under hösten har verksamheten öppnats igen efter pandemin, om än med försiktighetsåtgärder.

– Vi har för säkerhets skull tomma stolar mellan sällskap och är noga med handspriten, säger Per Målare från Gagnefs bios styrelsen.

Utmaning med fler aktiva

Per är också maskinist och en av de som drivit verksamheten under de här två åren, tillsammans med Yngve och några till.

– En utmaning för oss är att få fler engagerade i styrelsen, säger Per.

När biografen, som tidigare drevs av ett privat företag, lades ner beslutades det att försöka driva den i föreningsform. 2019 bildades Gagnefs bio i ett samarbete med Våra gårdar. Föreningen har idag 233 medlemmar och många av dem kommer på filmvisningarna tillsammans med ”allmän” publik. Medlemmar har rabatt på biobiljettpriset.

Många regler

– I början var föreningens medlemmar med och valde ut filmerna som vi skulle visa, men det blev en för krånglig process. Man kan dock föreslå filmer via vår hemsida och förslagen tar vi hänsyn till när vi planerar, säger Per.

Det är ett grannlaga arbete att välja ut filmerna som ska visas. Det krävs förutom licenser också att filmen finns i det så kallade biofönstret, det vill säga vara tillgänglig för biograferna.

– Det går relativt snabbt idag mellan biopremiär och att filmen försvinner ur biofönstret på grund av att den blir tillgänglig för streaming och på dvd, säger Per.

Dock kan även äldre filmer dyka upp i biofönstret så det gäller att ha koll på utbudet.

Nöjda med lokalen

Utrustningen i maskinrummet ägs av kommunen, liksom lokalerna.

– Det är jättebra ljud här och vi är nöjda med salongen som tar cirka 250 personer, säger Yngve.

Det finns i dagsläget ingen kiosk i anknytning till bion. Biobesökarna får ta med sig själva om de vill äta och dricka något under filmen.

– Sedan brukar vi bjuda på lite godis, säger Yngve.

Kompensation för pandemipausen

En gång i veckan visas film under hösten och det blir även matiné, utöver det, under skolloven. I höst finns bland annat filmerna Tove, Farväl fårskallar och In the heights på programmet.

Föreningen har fått ekonomisk kompensation från Svenska Filminstitutet för pausen under pandemin och har därmed ingen press ekonomiskt för den närmaste tiden.

– Vi ligger på ett genomsnitt på 65 personer i publiken per film, vilket är väldigt bra, säger Per.

Viktig mötesplats

– Bion är en viktig mötesplats. Vi ser att besökarna gärna kommer en stund innan filmen börjar för att hinna prata lite med andra och det tycker vi är bra, säger Per.

– Vi planerar att ha diskussioner i anslutning till filmen framöver, att man kommer lite tidigare och får lite information om filmen som visas till exempel, säger han vidare.

– Vi har också planer på att visa konserter på bio. Det tror vi kan utvecklas till något bra, säger Per och Yngve vidare.

Sven Olsson fick kungligt pris för sina kulturgärningar. En av dem – att jobba för att Falu Gruva skulle bli ett världsarv. Foto: Privat/Mostphotos

Sven fick ta emot medalj från kungen för sina kulturgärningar

Falubon Sven Olsson har fått ta emot en kunglig medalj för sina kulturgärningar. Utdelningen skedde på Stockholms slott.

Det var i veckan som Sven Olsson fick ta emot kung Carl XVI Gustafs medalj för framstående insatser som kulturhistoriker i Dalarna. Medaljen överlämnades av kungen själv, liksom ett diplom från drottning Silvia.

– Det känns väldigt hedrande att få en sådan uppskattning för det man har arbetat med och brunnit för.

– Jag har hållit på med Dalarnas kulturhistoria för att jag är djupt rotad, synnerligen intresserad och ganska påläst och kunnig i ämnet och gärna skriver, berättar, föreläser, stadsvandrar och försöker förmedla mina kunskaper till andra så att de också blir än mer kunniga och intresserade av samma sak.

Sven Olsson har bland mycket annat skrivit ett 30-tal böcker och ca 300 artiklar om Dalarnas kulturhistoria.

Vilken av dina kulturgärningar är du mest stolt över?

– Jag är glad att jag har fått vara med om att vända en utveckling från rivningsraseri till bevarande eller åtminstone ökad förståelse för kulturlandskap, kulturmiljö och bebyggelse. Att vi bör vara mer intresserade av att se våra miljöer och byggnader, vår historia som värdefulla redskap för att vi ska förstå oss själva, varifrån vi kommer, vilka vi är och varför vi är som vi är och känna både stolthet och ödmjukhet för detta.

– Och att den märkliga staden Falun med sin än märkligare gruva, sina hyttor och bergsmansgårdar, blev världsarvsförklarade 2001 och att jag var påtagligt involverad i arbetet med detta, är förstås det allra viktigaste i mitt värv.

Hon bytte Söder mot fäbod i Insjön

Pandemi, isolering, hemmajobb och singelliv. Då är det lätt att bli lite av en eremit. Det är inget som skrämmer Eva Karlsson – nej hon passar hellre på att nörda ner sig i något projekt. – Allt började med en Järvsökofta, berättar Eva Karlsson om hur det kom sig att…

Extremt välsorterat i hembygdsgården Karlberg

Vid vägkanten en bit upp i skogen utanför Norbergs centrum, står en liten oansenlig skylt som pekar mot Hembygdsgården, Myrbergs och Lapphyttan. Föga kan man som förbipasserande ana att där i skogen finns en av Sveriges, törs man påstå, mest välsorterade hembygdsgårdar.

Sågverksmuséet i Vansbro har öppnat igen efter fem år

40 år efter att det nybyggda Sågverksmuséet invigdes var det dags för nyinvigning. Detta efter en vattenskada, reparationer och en långdragen byråkratisk process. – Bra att det finns människor som inte ger sig, sa Stina Munters, kommunalråd i Vansbro när hon klippte bandet