Julia Roddar under ett träningspass på gymmet. Foto: PeO Karlström

”Det kändes riktigt bra” – Faluns Julia Roddar spelade i EM-kvalet mot Lettland

Under torsdagskvällen i EM-kvalet mot Lettland för damer fick äntligen Falutjejen Julia Roddar chansen att spela. Sverige vann för övrigt välförtjänt med 7-0.

I maj 2019 blev Julia Roddar uttagen till VM för damer i Frankrike. Sverige överraskade positivt och knep en bronspeng.

Ett stort ögonblick för Julia, som fått sin fotbollsuppfostran i Slätta SK. I en månad pågick turneringen och Julia var en viktig kugge på träningarna. Och så har det pågått landskamp efter landskamp. Julia blev uttagen i truppen, men det blev att nöta avbytarbänken.

– Vi tränar oerhört hårt och det har känts bra, men visst har man längtat efter att spela, har Julia sagt till Dalabygden.

Och under torsdagen kom alltså belöningen från förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Peter hade sagt att han skulle kolla Lettlands vänsterbacks agerande lite extra och jag gjorde naturligtvis detsamma, säger Julia.

I 36:e minuten var det dags att beträda den gröna mattan och Julia fick ersätta Avestabördige Lina Hurtig, som idag är proffs i Italien och Juventus.

– Kul att få vara med och bidra på plan.

Och hur tyckte du det gick?

– Det kändes riktigt bra. Jag är verkligen i form för tillfället.

Det återstår att se om det räcker till en plats i startelvan i finalen av gruppen mot Island på tisdag. Onekligen stärkte Julia sina odds.

Nu är det träning som gäller fram till tisdag och uppladdningen är något annorlunda.

– Allt är coronaanpassat. Vi bor på hotell i enkelrum, har egen matsal mm i ett helt avstängt område. Vi träffar ingen utanför truppen och sysselsätter oss med pingis och lite spel.

Har du blivit en bättre pingisspelare?

– Vi låg på samma hotell i september så det har blivit mycket pingis. Nu gäller både under- och överskruv. Nu får pappa Anders se upp när vi träffas, säger Julia och skrattar gott.

Men det lär dröja. Först landskamp nästa vecka och sedan avslutning av damallsvenskan där hennes klubb Göteborgs FF leder serien med fyra poäng.

Den 15 november spelas sista omgången i damallsvenskan och då kan Julia Roddar både vara svenska mästarinna och ha varit med att föra damlandslaget till EM.

/PeO Karlström, reporter