Familjen Richard Jansen, Monica Svensson, Kassandra Saliba och Thomas Jansen, vid Oskarsstugan. Foto: Hannah Risander
Lars Svanerud är sportchef och fjällguide på STF Grövelsjön Fjällstation.
Hans & Ann-Marie Faktus njuter av Grövelsjön. Foto: Hannah Risander

Grövelsjön – Dalarnas stora vandringsparadis

Till rödklädda kalfjäll, gula fjällbjörkar och frisk höstluft vallfärdar nu vandrare. Grövelsjön som har varit en populär vandringsdestination sedan 1937 är nu mer populärt än någonsin. Betydligt fler har hittat ut på fjället.

Det är så vackert att man tappar andan, vandringslederna är färgsatta av höstens finaste färger och vart du än blickar så är utsikten milsvid. Fjälltopparna avlöper varandra och du skymtar en renhjord som betar.

Kanske är det känslan av frihet i kombination med att röra på sig som gör att vandringen har blivit en sådan populär aktivitet.

– I år har vi sett många nya besökare­ på fjället. Det är unga par och familjer som har gett sig ut på tur, vi har aldrig hyrt ut så många tält som i sommar, berättar Lars Svanerud som är sportchef och fjällguide på STF Grövelsjön Fjällstation.

Friluftsliv och outdooraktiviteter har varit en tydlig trend under några år, men i och med pandemin har ännu fler hittat ut och börjat umgås mer utomhus. Dessutom vill många semestra hemikring och många vandrare kommer från Dalarna.

– Det är enkelt att ta sig hit med bilväg och kollektivtrafik ända fram till både fjällstationen och andra boenden i området. Grövel­sjön har också en väldig variationsrik fjällnatur, både fjällskog och kalfjäll inom räckhåll, säger Lars och fortsätter:

– Dessutom är det enkelt att ge sig ut på fjället. Här kan man lätt fylla 14 dagar med olika dagsturer.

”Fjällen är som att vara på havet”

Ann-Marie och Hans Faktus fick i år låna en stuga i Grövelsjön av några kompisar och njuter av att vandra.

– Fjällen är som att vara på havet­, vilsamt för ögat och lugna intryck. Vi tycker väldigt mycket om att vara här, säger Ann-Marie som är ute på sin andra tur med maken.

Längs lederna på fjället möter man både unga och gamla, par och kompisgäng. En familj som hittat till fjällen är Richard Jenses från Nynäshamn, som vandrar med fru, son och svärdotter.

– Det är första gången vi är

i Grövelsjön, det är otroligt vackert här. Vi har gjort flera dags­turer, bland annat till Silverfallet och vi har tagit båten över sjön och vandrat tillbaka. Vi har blivit­ mer friluftsmänniskor i och med pandemin, och att komma hit till naturen, vidderna och de här färgerna är underbart, säger Richard.

Viktigt med förberedelser

Är man en ovan vandrare så kan det vara bra att förbereda sig lite, läsa på om området och studera kartor. Nu finns det också flera bra forum på webben där man kan hitta bra information.

Lederna i Grövelsjön är väl­markerade och det går alltid att hitta turer som passar den nivå man är på utifrån kunskap och sin fysiska förmåga.

Bästa tipset är att starta lugnt med dagsturer eller en kortare tälttur. När man känner sig bekväm med det är det enkelt att bygga på med längre turer om man vill.

– Jag har alltid med mig samma saker som bas i min dagstursryggsäck oavsett väder. Regnkläder, mössa, handskar, varm jacka, karta, kompass, telefon och en god matsäck. Med den grunden klarar man även lite oväntade väderomslag vilket ökar möjlig­heten till en bra upplevelse, avslutar Lars.

Julia Roddar under ett träningspass på gymmet. Foto: PeO Karlström

”Det kändes riktigt bra” – Faluns Julia Roddar spelade i EM-kvalet mot Lettland

Under torsdagskvällen i EM-kvalet mot Lettland för damer fick äntligen Falutjejen Julia Roddar chansen att spela. Sverige vann för övrigt välförtjänt med 7-0.

I maj 2019 blev Julia Roddar uttagen till VM för damer i Frankrike. Sverige överraskade positivt och knep en bronspeng.

Ett stort ögonblick för Julia, som fått sin fotbollsuppfostran i Slätta SK. I en månad pågick turneringen och Julia var en viktig kugge på träningarna. Och så har det pågått landskamp efter landskamp. Julia blev uttagen i truppen, men det blev att nöta avbytarbänken.

– Vi tränar oerhört hårt och det har känts bra, men visst har man längtat efter att spela, har Julia sagt till Dalabygden.

Och under torsdagen kom alltså belöningen från förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Peter hade sagt att han skulle kolla Lettlands vänsterbacks agerande lite extra och jag gjorde naturligtvis detsamma, säger Julia.

I 36:e minuten var det dags att beträda den gröna mattan och Julia fick ersätta Avestabördige Lina Hurtig, som idag är proffs i Italien och Juventus.

– Kul att få vara med och bidra på plan.

Och hur tyckte du det gick?

– Det kändes riktigt bra. Jag är verkligen i form för tillfället.

Det återstår att se om det räcker till en plats i startelvan i finalen av gruppen mot Island på tisdag. Onekligen stärkte Julia sina odds.

Nu är det träning som gäller fram till tisdag och uppladdningen är något annorlunda.

– Allt är coronaanpassat. Vi bor på hotell i enkelrum, har egen matsal mm i ett helt avstängt område. Vi träffar ingen utanför truppen och sysselsätter oss med pingis och lite spel.

Har du blivit en bättre pingisspelare?

– Vi låg på samma hotell i september så det har blivit mycket pingis. Nu gäller både under- och överskruv. Nu får pappa Anders se upp när vi träffas, säger Julia och skrattar gott.

Men det lär dröja. Först landskamp nästa vecka och sedan avslutning av damallsvenskan där hennes klubb Göteborgs FF leder serien med fyra poäng.

Den 15 november spelas sista omgången i damallsvenskan och då kan Julia Roddar både vara svenska mästarinna och ha varit med att föra damlandslaget till EM.

/PeO Karlström, reporter

”Kyrkans storlek en räddning”

Tack vare att Skinnskattebergs kyrka är så stor så har mycket av verksamheten kunnat fortsätta nästan som vanligt trots den pågående corona­pandemin. Till allhelgonahelgen utökas dessutom antalet minnesgudstjänster, för att alla som vill ska kunna delta.

Skifs memoarer – om livet som scengångare

"Mitt liv som scengångare" är titeln på boken där Björn Skifs skriver om sitt liv och sin karriär. – Jag jobbar för fullt med boken och räknar med att den ska vara utgiven senast till jul, säger han.
Medverkande i Dalabygdens röst: Anders Lindblom, Göran "Doza" Langer, Anja Hedqvist, Niklas Lindh och PeO Karlström.

PODDRADIO – Här är veckans ”Dalabygdens röst”

Lyssna här – Dalabygdens röst den 22 oktober 2020.

I veckans upplaga av radioprogrammet ”Dalabygdens röst” intervjuas smittskyddsläkare Anders Lindblom om smittspridningen i Dalarna som särskilt drabbar Falun just nu och om oron inför en vinter med turistinvasion till dalafjällen.

Anja Hedqvist berättar om storsatsningen på en vandringsled i Garpenberg som också inkluderar en spännande grotta, 80 meter rakt in i berget.

Det blir nyhetsspaning om vad en 300-gräns kan innebära i Dalarna, om mobbning i skolan – var fjärde mellanstadieelev har utsatts för kränkningar det senaste året enligt en rapport, det pratas om sportläget i Dalarna bland annat inför starten av bandyallsvenskan och så pratas det om glädje i Idre och Falun bland idrottsarrangörer.

Dalabygdens programledare: PeO Karlström och Niklas Lindh.

Wolf FM Radios programledare: Göran ”Doza” Langer.

Ljudtekniker: Martin Hjalmarsson.

Programmet är förkortat då musik har klippts bort av upphovsrättsliga skäl. Programmet sänds i sin helhet på torsdagar kl 17 – 18 i Wolf FM Radio 88,8 Mhz samt via kanalens mobilapp.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare. Foto: Region Dalarna

Radio – Hör smittskyddsläkaren om coronaläget i Dalarna

Många fall i Falun just nu, liksom Borlänge, oro inför turistanstormning i dalafjällen i vinter, ny 300-gräns för evenemang, och utmaningarna med att klara vaccinationsproceduren inför säsongsinfluensan på ett säkert sätt. Det är några av ämnena som togs upp i den intervju med smittskyddsläkare Anders Lindblom inom Region Dalarna, som sändes i radioprogrammet ”Dalabygdens Röst” i Wolf FM Radio på torsdagskvällen.

Lyssna på radiointervjun med Anders Lindblom här.

– Vi ser att det är många fall i Falun just nu. Och också i Borlänge, sa Anders Lindblom och berättade om smittoläget i Dalarna just nu och om kluster av smittor som blossar upp på vissa platser.

Det hade varit en intensiv torsdag för smittskyddsläkaren med mycket ny information att ta in från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det har handlat om restriktioner för personer över 70 år som nu tas bort och om möjlighet att tillåta 300 personer på idrotts-, nöjes- och kulturarrangemang.

I en längre intervju i ”Dalabygdens Röst” berättade Anders Lindblom om sin syn på besluten och vad de kan betyda för Dalarnas del. I intervjun fick smittskyddsläkaren även frågor av programledaren och tidningen Dalabygdens redaktionschef Niklas Lindh om det faktum att fjällanläggningarna rapporterar om ett klart bättre bokningsläge inför vintern, än vid samma tid förra året.

– Vården i Dalarna har inte kapacitet för att klara en alltför stor ökning av människor i länet om smittan sprider sig, sa Lindblom.

Lyssna på hela intervjun genom att klicka på ljudfilen ovan.

Fotnot: Dalabygdens Röst sänds varje torsdag kl 17 – 18 i kanalen Wolf FM Radio. Programmet klipps ner något och publiceras på fredagar på dalabygden.se.