Familjen Richard Jansen, Monica Svensson, Kassandra Saliba och Thomas Jansen, vid Oskarsstugan. Foto: Hannah Risander
Lars Svanerud är sportchef och fjällguide på STF Grövelsjön Fjällstation.
Hans & Ann-Marie Faktus njuter av Grövelsjön. Foto: Hannah Risander

Grövelsjön – Dalarnas stora vandringsparadis

Till rödklädda kalfjäll, gula fjällbjörkar och frisk höstluft vallfärdar nu vandrare. Grövelsjön som har varit en populär vandringsdestination sedan 1937 är nu mer populärt än någonsin. Betydligt fler har hittat ut på fjället.

Det är så vackert att man tappar andan, vandringslederna är färgsatta av höstens finaste färger och vart du än blickar så är utsikten milsvid. Fjälltopparna avlöper varandra och du skymtar en renhjord som betar.

Kanske är det känslan av frihet i kombination med att röra på sig som gör att vandringen har blivit en sådan populär aktivitet.

– I år har vi sett många nya besökare­ på fjället. Det är unga par och familjer som har gett sig ut på tur, vi har aldrig hyrt ut så många tält som i sommar, berättar Lars Svanerud som är sportchef och fjällguide på STF Grövelsjön Fjällstation.

Friluftsliv och outdooraktiviteter har varit en tydlig trend under några år, men i och med pandemin har ännu fler hittat ut och börjat umgås mer utomhus. Dessutom vill många semestra hemikring och många vandrare kommer från Dalarna.

– Det är enkelt att ta sig hit med bilväg och kollektivtrafik ända fram till både fjällstationen och andra boenden i området. Grövel­sjön har också en väldig variationsrik fjällnatur, både fjällskog och kalfjäll inom räckhåll, säger Lars och fortsätter:

– Dessutom är det enkelt att ge sig ut på fjället. Här kan man lätt fylla 14 dagar med olika dagsturer.

”Fjällen är som att vara på havet”

Ann-Marie och Hans Faktus fick i år låna en stuga i Grövelsjön av några kompisar och njuter av att vandra.

– Fjällen är som att vara på havet­, vilsamt för ögat och lugna intryck. Vi tycker väldigt mycket om att vara här, säger Ann-Marie som är ute på sin andra tur med maken.

Längs lederna på fjället möter man både unga och gamla, par och kompisgäng. En familj som hittat till fjällen är Richard Jenses från Nynäshamn, som vandrar med fru, son och svärdotter.

– Det är första gången vi är

i Grövelsjön, det är otroligt vackert här. Vi har gjort flera dags­turer, bland annat till Silverfallet och vi har tagit båten över sjön och vandrat tillbaka. Vi har blivit­ mer friluftsmänniskor i och med pandemin, och att komma hit till naturen, vidderna och de här färgerna är underbart, säger Richard.

Viktigt med förberedelser

Är man en ovan vandrare så kan det vara bra att förbereda sig lite, läsa på om området och studera kartor. Nu finns det också flera bra forum på webben där man kan hitta bra information.

Lederna i Grövelsjön är väl­markerade och det går alltid att hitta turer som passar den nivå man är på utifrån kunskap och sin fysiska förmåga.

Bästa tipset är att starta lugnt med dagsturer eller en kortare tälttur. När man känner sig bekväm med det är det enkelt att bygga på med längre turer om man vill.

– Jag har alltid med mig samma saker som bas i min dagstursryggsäck oavsett väder. Regnkläder, mössa, handskar, varm jacka, karta, kompass, telefon och en god matsäck. Med den grunden klarar man även lite oväntade väderomslag vilket ökar möjlig­heten till en bra upplevelse, avslutar Lars.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

PeO Karlström och Niklas Lindh är Dalabygdens programledare i podden "Dalabygdens röst". Foto: arkivbild

Dalabygdens podcast finns nu överallt där poddar finns

Podcasten "Dalabygdens röst" finns nu överallt där man hittar poddar. Det gör det enkelt att lyssna på Dalabygdens eget radioprogram.

Det var i början av september som satsningen på ett radioprogram inleddes. Sedan dess har det blivit 15 radioprogram – ett i veckan.

Här lyssnar du på det senaste avsnittet av Dalabygdens röst via Spotify!

Radioprogrammen sänds direkt i kanalen Wolffmradio 88,8 Mhz varje torsdagkväll kl 17 – 18. Därefter redigeras ett något förkortast program ut och publiceras som en podcast.

– Det här är en satsning som har uppskattats av många. Många lyssnar direkt på programmet och nu hoppas vi att podden ska nå ut till fler då det är enkelt att hitta den, säger Dalabygdens redaktionschef Niklas Lindh.

Så här gör du

Genom att söka på ”Dalabygdens röst” hos stora poddaktörer som exempelvis Spotify och Podcaster, så är det enkelt att lyssna på programmen. I varje program intervjuas flera aktuella personer och det spanas bland både lokala nyheter och dalasport.

Programledare från Dalabygden är PeO Karlström och Niklas Lindh, och från radiokanalen Wolffmradio programleder Göran ”Doza” Langer.

Eldsjälen i glädjetårar – blev lurad av kommunalrådet

Marie Ihrén gick till kommunhuset för ett inbokat planeringsmöte med Linda Jonsson, kommunens kommunikatör. När hon klev in genom dörren

Julia Roddar lämnar Göteborg – klar för Washington?

Fotbollsproffset Julia Roddar från Falun ska enligt uppgifter till Göteborgs-posten lämna Göteborg FC och vara klar för Washington Spirit i

Dalamusikerna som får dela på en halv miljon – här är hela listan

45 verksamma artister och band i Dalarna har nu fått del av det ekonomiska stödet Musicmatch på totalt 500 000

Byborna räddade sin butik – ”Folk i grannbyarna började handla här”

År 2017 var man nära att ge upp. Kassan var tom och det fanns knappt pengar att beställa hem nya varor. Man lyckades vända utvecklingen och 2020 blev rena guldåret.