Böcker som kan göra skillnad lyfts fram på Vansbro bibliotek. Foto: Åsa Larsson

Världsdagen för psykisk hälsa firas

Lördag den 10 oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa, vilket uppmärksammas av bl a Region Dalarna under hela den här veckan. I Medborgarhuset i Vansbro finns till exempel en utställning i ämnet.

Utställningen är anordnad av Vansbro kommuns bibliotek, anhörigstöd och förskoleverksamhet och finns att se varje dag mellan klockan 8 och 17

i Medborgarhusets foajé.

Förskolebarn ställer ut bilder­ med fokus på vad som gör att man mår bra. Besökare kan också skriva några rader om sina tankar kring psykisk hälsa på en anslagstavla.

Inne på biblioteket under deras öppettider finns också bland annat ett bildspel och möjlighet att se digitala före­läsningar. En skrivarhörna finns för den som vill prova på att skriva ner sina tankar, liksom en poesiverkstad. Böcker på må-bra-temat står extra synliga denna vecka.

– En bok kan verkligen göra skillnad, säger Lisbeth Lundberg som jobbar på Vansbro bibliotek.

Många aktiviteter i länet under­ veckan är digitala på grund av coronapandemin. Veckan genomförs under ledning av Region Dalarnas Avdelning för hälsa och välfärd.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Peters maratonbilder tog priset

Det blev ett annorlunda maratonlopp för deltagarna i fotomaraton 2021 i Borlänge som anordnades för ett par veckor sedan. En bildserie skulle skickas in, bestående av en bild i timmen under ett halvt dygn. Och nu är vinnaren utsedd.

Asfaltbanan på Lugnet har lyft Dala Active Skaters

Asfaltbanan på Lugnet i Falun var ett efterlängtat tillskott för bland annat rullskidåkare, inlines, cykel, rullstol och annan parasport. – För oss har det varit ett jättelyft. Vi har blivit synliga på ett helt annat sätt, säger Daniels Sven Olsson i Dala Active Skaters.

Så vill kommunen göra med olyckskorsningen

I lördags inträffade ytterligare en mycket svår trafikolycka i Gunnilbokorset vid länsväg 233/250. Bara någon vecka tidigare begärde kommunen hos Länsstyrelsen att flera åtgärder skulle genomföras för att göra korsningen säkrare.

Den lilla byn med en egen hemgjord BP-mack

Nostalgimack, Sibyllakiosk, veteranbilar, mopeder, motorcyklar och en relaxhörna modell annorlunda finns att beskåda i Embjörs. En by i Dalarna som få känner till. – Inte ens Säterborna vet att Embjörs finns i kommunen, säger Gunnar Wikman när Dalabygden hälsar på.

Både skratt och tårar på Öppna Folkhögskolan

Det är torsdagsförmiddag och det hörs sorl och skratt ända ut på gatan utanför Folkhögskolan i Norberg. Det är öppna folkhögskolan som träffas, och då är det alltid full fart.