Böcker som kan göra skillnad lyfts fram på Vansbro bibliotek. Foto: Åsa Larsson

Världsdagen för psykisk hälsa firas

Lördag den 10 oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa, vilket uppmärksammas av bl a Region Dalarna under hela den här veckan. I Medborgarhuset i Vansbro finns till exempel en utställning i ämnet.

Utställningen är anordnad av Vansbro kommuns bibliotek, anhörigstöd och förskoleverksamhet och finns att se varje dag mellan klockan 8 och 17

i Medborgarhusets foajé.

Förskolebarn ställer ut bilder­ med fokus på vad som gör att man mår bra. Besökare kan också skriva några rader om sina tankar kring psykisk hälsa på en anslagstavla.

Inne på biblioteket under deras öppettider finns också bland annat ett bildspel och möjlighet att se digitala före­läsningar. En skrivarhörna finns för den som vill prova på att skriva ner sina tankar, liksom en poesiverkstad. Böcker på må-bra-temat står extra synliga denna vecka.

– En bok kan verkligen göra skillnad, säger Lisbeth Lundberg som jobbar på Vansbro bibliotek.

Många aktiviteter i länet under­ veckan är digitala på grund av coronapandemin. Veckan genomförs under ledning av Region Dalarnas Avdelning för hälsa och välfärd.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

PeO Karlström och Niklas Lindh är Dalabygdens programledare i podden "Dalabygdens röst". Foto: arkivbild

Dalabygdens podcast finns nu överallt där poddar finns

Podcasten "Dalabygdens röst" finns nu överallt där man hittar poddar. Det gör det enkelt att lyssna på Dalabygdens eget radioprogram.

Det var i början av september som satsningen på ett radioprogram inleddes. Sedan dess har det blivit 15 radioprogram – ett i veckan.

Här lyssnar du på det senaste avsnittet av Dalabygdens röst via Spotify!

Radioprogrammen sänds direkt i kanalen Wolffmradio 88,8 Mhz varje torsdagkväll kl 17 – 18. Därefter redigeras ett något förkortast program ut och publiceras som en podcast.

– Det här är en satsning som har uppskattats av många. Många lyssnar direkt på programmet och nu hoppas vi att podden ska nå ut till fler då det är enkelt att hitta den, säger Dalabygdens redaktionschef Niklas Lindh.

Så här gör du

Genom att söka på ”Dalabygdens röst” hos stora poddaktörer som exempelvis Spotify och Podcaster, så är det enkelt att lyssna på programmen. I varje program intervjuas flera aktuella personer och det spanas bland både lokala nyheter och dalasport.

Programledare från Dalabygden är PeO Karlström och Niklas Lindh, och från radiokanalen Wolffmradio programleder Göran ”Doza” Langer.

Eldsjälen i glädjetårar – blev lurad av kommunalrådet

Marie Ihrén gick till kommunhuset för ett inbokat planeringsmöte med Linda Jonsson, kommunens kommunikatör. När hon klev in genom dörren

Julia Roddar lämnar Göteborg – klar för Washington?

Fotbollsproffset Julia Roddar från Falun ska enligt uppgifter till Göteborgs-posten lämna Göteborg FC och vara klar för Washington Spirit i

Dalamusikerna som får dela på en halv miljon – här är hela listan

45 verksamma artister och band i Dalarna har nu fått del av det ekonomiska stödet Musicmatch på totalt 500 000

Byborna räddade sin butik – ”Folk i grannbyarna började handla här”

År 2017 var man nära att ge upp. Kassan var tom och det fanns knappt pengar att beställa hem nya varor. Man lyckades vända utvecklingen och 2020 blev rena guldåret.