Lisa Skogs såg till att pappa Hans är tvåa i familjens prestigekamp Hackmora Bergslopp. Foto: PeO Karlström
Calle Halfvarsson joggar ner tillsammans med Jonatan Steen och Robert Fälth. Foto: PeO Karlström
Lisa Risby, OK Kåre slog banrekordet. Foto: PeO Karlström
Lisa Skogs jublar efter sin första seger över pappa Hans. Foto: PeO Karlström

Maktskifte hos familjen Skogs

Skidåkaren Calle Halfvarsson och orienteraren Lisa Risby vann inte oväntat det mytomspunna Hackmora Bergslopp för herrar respektive damer. Ett lopp på endast tre kilometer, men med en höjdskillnad på mer än 200 meter. Utmanande och tufft innan man når den vidunderliga utsikten från Hackmora Klack.

Calle och Lisa får ursäkta denna gång, deras fina prestationer till trots. Det var en duell i motionsklassen som fångade mångas intresse.

29:e upplagan av loppet bjöd på en riktig familjefejd. Här och där kantades banan av släktingar från familjen Skogs från Hälla

i Leksand.

Skulle pappa Hans vinna för sjunde gången mot dottern Lisa eller var det maktskifte på gång?

I fjol var det hårsmånen från att Lisa tog hem säsongens viktigaste viktoria. Då var det först på de allra sista metrarna som Hans lyckades kämpa sig förbi.

Men Lisa fick sin revansch och det med besked i lördags. Hon var hela 33 sekunder före i mål och det gick inte att ta miste på hennes glädje när hon passerade mållinjen.

– Äntligen. Detta har jag verkligen längtat efter.

Snart börjat skidsäsongen

När Dalabygden intervjuade Lisa, högst upp på Hackmora Klack, satt pappa Hans på sten en bit ifrån och flåsade och hela kroppen signalerade förlust.

När de kom i mål var Calle Halvarsson redan på väg ner för den efterföljande nedjoggningen. Ett område som Calle kan lika väl som sitt eget vardagsrum.

– Jag är ju här och tränar jämt så jag borde ju vinna loppet.

Det var sättet han vann på som imponerande. Nytt personligt rekord med hela 12 sekunder och tiden 12.02.

– Formen är uppenbart bra. Sätta personligt med tolv sekunder är riktigt bra och ett skönt bevis på att träningen varit bra, sa Calle, som även berättar att skidsäsongen börjar på allvar kring den 20 oktober då han åker på snöläger.

Krossade banrekordet

För damsegrarinnan är det annorlunda.

– Säsongen har inte alls blivit som man tänkt sig när alla tävlingar förutom SM varit inställda. Jag har tagit det som ett träningsår. Koppla av huvudet och bli riktigt sugen igen. Det gäller att göra det bästa av situationen, säger Lisa med ett stort leende.

Och tydligen har det varit effektivt. Lisa fullkomligt krossade banrekordet från 2002 med hela 19 sekunder. Skidåkaren och orienteraren Catharina Asph från Mora hade det tidigare rekordet på 13.29.

– Vi så glada att vi kunnat genomföra loppet. Extra roligt att Calle vann i dag och på en sådan kanontid. Han har ju sprungit detta lopp i närmare 20 år. Jag tror han sprang första gången som tolvåring och nu är han 31, sa tävlingsledaren och ”Mr Sågmyra SK” Mats Hellberg.

Hemmasonen visade att formen­ är god och till och med tuppen gol extra glatt när Calle passerade

i Hackmora By.