Hans-Peter Eriksson klappar baggen Sixten, sju år. Foto: Hällpetters Maria Bergström
Öppet landskap i Åbrotorpen. Foto: Hällpetters Maria Bergström

Här återskapas miljö från 1836

Egentligen tänkte Hans-Peter bara återställa landskapet kring sin sommarstuga. Men det ledde till att han i dag byggt upp en verksamhet med gårdsbutik, slakteri, sågverk, äggproduktion, fårskötsel och mycket annat.

En bit söder om Ockelbo efter riksväg 272 ser vi skylten ”E-gården” och svänger in på en smal grusväg. När skogen öppnar upp sig är vi framme. Hans-Peter Eriksson visar oss runt samtidigt som han berättar hur det började.

– Vi köpte stället år 2003 och det var tänkt som sommarstuga. Men vi kom att vara här mer och mer så 2012 flyttade vi hit permanent.

Han pekar på en liten gräsplätt framför huset.

– Då växte skogen ända inpå huset, det här var den enda öppna ytan som fanns. När jag gick runt på markerna så fann jag en stengärdesgård och förstod att här måste det ha varit ett öppet jordbrukslandskap tidigare. Jag fick det bekräftat när jag tittade på historiska kartor.

Hans-Peter bestämde sig för att bit för bit återskapa platsens ursprungskaraktär och satte därmed igång en process där det ena gav det andra. För att kunna avverka skogen utan de körskador som maskiner ger upphov till bestämde han sig för att köpa en häst som kunde dra timret ur skogen.

– Har man häst behöver man ett stall och det ville jag bygga av eget timmer och då behöver man ett sågverk. Så då köpte jag det, hur svårt kan det vara? Och vad händer när man avverkat? Jo, det börjar växa en massa sly, och vad gör man då? Man skaffar får.

Sagt och gjort. Nu går här en skock gestrikefår som håller undan busk och sly. När det sedan var dags för lamm kom han på idén att bygga ett eget slakteri. Det invigdes 2018 och med egna charkprodukter från fåren och ägg från egna höns föll det sig naturligt att starta en gårdsbutik med sommarcafé för besökande gäster.

Vid den här tidpunkten var Hans-Peter fortfarande verksam på halvtid vid Sandvikens kommuns IT-avdelning men började inse att situationen var ohållbar. Gården tog för mycket tid.

– Vår vision är att få gården att leva igen. Att återskapa allt som det såg ut när huset byggdes år 1836 med djur och ett öppet landskap.