Mattes Monica Hermansson (till vänster) och Therese Åkerman förbereder inför konstutställningen under Formveckan Dalarna 2020 i nystartade Ateljé M i Vansbro. Foto: Åsa Larsson
Mattes Monica rivstartar med sin ateljé under formveckan. Foto: Åsa Larsson

Nya Ateljé M rivstartar under Formveckan Dalarna 2020

Den 5–11 oktober arrangeras Formveckan Dalarna 2020. I Vansbro kommun deltar tre företag med aktiviteter och en av dem är helt nystartade Ateljé M i Vansbro. – Vi rivstartar med öppet hus och utställning, berättar ateljéns ägare Mattes Monica Hermansson.

Lokalerna finns på Järnvägsgatan i Vansbro centrum, i det anrika före detta Fehrms Tryckeri och här kommer Monica att husera på heltid med sitt eget måleri, utställningar av egen och andras konst, butik med konstnärsmaterial samt kurser i Vedic Art med mera.

– Vedic Art kan kort beskrivas som en metod för att hitta sin egen inre skaparkraft, berättar Monica.

Slutade som bibliotekschef

Hon har under det senaste halvåret sagt upp sig från en anställning som bibliotekschef inom Vansbro kommun och satsat på att utbilda sig till lärare inom Vedic Art. Hon använder såklart själv metoden i sitt eget skapande och kommer att ställa ut exempel på det under formveckan tillsammans med konstnären Therese Åkerman från Dala-Järna.  

– I övrigt kommer vi också att ha ateljén öppen för de evenemang som sänds via webben under formveckan. Lokalen är stor så det är gott om plats att göra alla event coronaanpassade.

Förutom Ateljé M deltar Gyllbäck Art i Vansbro och Lyckospira i Äppelbo under formveckan. Totalt är det ett 100-tal olika evenemang, exempelvis föreläsningar och utställningar under formveckan runt om i hela Dalarna.

Form, design, arkitektur och hantverk i både det lilla och det stora sammanhanget ska stimuleras i arrangemanget Formveckan Dalarna. Tisdag den 6 oktober koras också årets Formbärare i Dalarna under en ceremoni på Station Grön i Rättvik.

Monica hoppas att hennes ateljé ska bidra till ett ökat intresse för skapande och ett lyft för kulturlivet i Dalarna.

– Till mina kurser kan man komma precis som man är, oavsett om man är nybörjare eller har större erfarenhet av att måla, säger hon.

När tidningen hälsar på har hon fullt upp med att flytta in i de nyrenoverade lokalerna. Sedan ska den allra första konstutställningen hängas här inför formveckan.

– Jag hoppas såklart på många besökare och på riktigt skönt häng i lokalerna här, avslutar Monica.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Unik skatt får nytt liv – Monica för mönstertraditionen vidare

Efter 20 år i toalett- och transportbranschen lade Monica Ståhlberg om kursen och tog över ett kulturarv. Nu driver hon

Sanna Sjödén rappar på älvdalska

För er som väntat på ännu en låt på älvdalska av rapparen Sanna Sjödén, ni får vänta ett tag till. Men en nysläppt rap på svenska, med tysk refräng, det får vi njuta av nu: ”Fick dich arschloch”.

Hoppet är tillbaka i Västanfors

Sakta men säkert börjar verksamheten att komma igång igen på hembygdsgården i Västanfors, som är ett av Västmanlands största besöksmål. Efter att verksamheten tvingades bomma igen under pandemin, så händer nu flera saker på hembygdsgården.

Två priser till Malung-Sälen på Dalarnas egen grammisgala

Musikern Johan Eriksson i Malungsfors och bandet Brothers of Metal, också med kopplingar till Malung-Sälens kommun var två av 13 pristagare när Dalecarlia Music Awards (DMA) arrangerades för åttonde gången den 24 mars.

Svenne Rubins firar 40 med digital festival

Fredagen den 13:e (i vilken månad framgår inte) 1981 gjorde Svenne Rubins sin första offentliga spelning på Tavernan Pizzeria i Vansbro. 40-årsjubiléet firas med digital festival på Vansbro teater den 8 maj, men också på bandets facebooksida under hela året.