Mattes Monica Hermansson (till vänster) och Therese Åkerman förbereder inför konstutställningen under Formveckan Dalarna 2020 i nystartade Ateljé M i Vansbro. Foto: Åsa Larsson
Mattes Monica rivstartar med sin ateljé under formveckan. Foto: Åsa Larsson

Nya Ateljé M rivstartar under Formveckan Dalarna 2020

Den 5–11 oktober arrangeras Formveckan Dalarna 2020. I Vansbro kommun deltar tre företag med aktiviteter och en av dem är helt nystartade Ateljé M i Vansbro. – Vi rivstartar med öppet hus och utställning, berättar ateljéns ägare Mattes Monica Hermansson.

Lokalerna finns på Järnvägsgatan i Vansbro centrum, i det anrika före detta Fehrms Tryckeri och här kommer Monica att husera på heltid med sitt eget måleri, utställningar av egen och andras konst, butik med konstnärsmaterial samt kurser i Vedic Art med mera.

– Vedic Art kan kort beskrivas som en metod för att hitta sin egen inre skaparkraft, berättar Monica.

Slutade som bibliotekschef

Hon har under det senaste halvåret sagt upp sig från en anställning som bibliotekschef inom Vansbro kommun och satsat på att utbilda sig till lärare inom Vedic Art. Hon använder såklart själv metoden i sitt eget skapande och kommer att ställa ut exempel på det under formveckan tillsammans med konstnären Therese Åkerman från Dala-Järna.  

– I övrigt kommer vi också att ha ateljén öppen för de evenemang som sänds via webben under formveckan. Lokalen är stor så det är gott om plats att göra alla event coronaanpassade.

Förutom Ateljé M deltar Gyllbäck Art i Vansbro och Lyckospira i Äppelbo under formveckan. Totalt är det ett 100-tal olika evenemang, exempelvis föreläsningar och utställningar under formveckan runt om i hela Dalarna.

Form, design, arkitektur och hantverk i både det lilla och det stora sammanhanget ska stimuleras i arrangemanget Formveckan Dalarna. Tisdag den 6 oktober koras också årets Formbärare i Dalarna under en ceremoni på Station Grön i Rättvik.

Monica hoppas att hennes ateljé ska bidra till ett ökat intresse för skapande och ett lyft för kulturlivet i Dalarna.

– Till mina kurser kan man komma precis som man är, oavsett om man är nybörjare eller har större erfarenhet av att måla, säger hon.

När tidningen hälsar på har hon fullt upp med att flytta in i de nyrenoverade lokalerna. Sedan ska den allra första konstutställningen hängas här inför formveckan.

– Jag hoppas såklart på många besökare och på riktigt skönt häng i lokalerna här, avslutar Monica.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Vakerns sista stins inspirerade till bok om Inlandsbanan

Sivs mamma Maj var sista stinsen på Vakerns station söder om Vansbro. Siv Norlings mamma var sista stinsen på järnvägsstationen

Norbergs bibliotek öppnar endast för snabba besök

Under tisdagen öppnade Norbergs kommun sitt bibliotek, som varit stängt sedan före jul. Men besökarna får endast göra snabba ärenden.– Det är inte tillåtet att stanna kvar och läsa böcker, säger kommunens kulturchef Joachim Stridsberg till Dalabygden.

De syr ihop året – broderier månad för månad

På biblioteket i Vansbro hänger just nu ett konstverk i fritt broderi i form av en årskalender med ett motiv för varje månad. – Vi är en grupp som träffas och broderar fritt efter teman som vi förutbestämmer, och det har vi gjort i ett tiotal år, berättar Britt-Marie Sörbom…

Lasse Berghagens bok blir musikal i Svärdsjö – premiär nästa jul

Det har funnits flertalet intressenter för både film och musikalrättigheter till Lasse Berghagens bok ”Fredriksson och Jakten på Silverhåven” utgiven

Dansbandsveckan minns Thorleif: ”Han var helt ovärderlig”

Dansbandsmusikern Thorleif Torstensson som avled i helgen sörjs av hela dansbands-Sverige. För Dansbandsveckan i Malung var Thorleif en av de