Mattes Monica Hermansson (till vänster) och Therese Åkerman förbereder inför konstutställningen under Formveckan Dalarna 2020 i nystartade Ateljé M i Vansbro. Foto: Åsa Larsson
Mattes Monica rivstartar med sin ateljé under formveckan. Foto: Åsa Larsson

Nya Ateljé M rivstartar under Formveckan Dalarna 2020

Den 5–11 oktober arrangeras Formveckan Dalarna 2020. I Vansbro kommun deltar tre företag med aktiviteter och en av dem är helt nystartade Ateljé M i Vansbro. – Vi rivstartar med öppet hus och utställning, berättar ateljéns ägare Mattes Monica Hermansson.

Lokalerna finns på Järnvägsgatan i Vansbro centrum, i det anrika före detta Fehrms Tryckeri och här kommer Monica att husera på heltid med sitt eget måleri, utställningar av egen och andras konst, butik med konstnärsmaterial samt kurser i Vedic Art med mera.

– Vedic Art kan kort beskrivas som en metod för att hitta sin egen inre skaparkraft, berättar Monica.

Slutade som bibliotekschef

Hon har under det senaste halvåret sagt upp sig från en anställning som bibliotekschef inom Vansbro kommun och satsat på att utbilda sig till lärare inom Vedic Art. Hon använder såklart själv metoden i sitt eget skapande och kommer att ställa ut exempel på det under formveckan tillsammans med konstnären Therese Åkerman från Dala-Järna.  

– I övrigt kommer vi också att ha ateljén öppen för de evenemang som sänds via webben under formveckan. Lokalen är stor så det är gott om plats att göra alla event coronaanpassade.

Förutom Ateljé M deltar Gyllbäck Art i Vansbro och Lyckospira i Äppelbo under formveckan. Totalt är det ett 100-tal olika evenemang, exempelvis föreläsningar och utställningar under formveckan runt om i hela Dalarna.

Form, design, arkitektur och hantverk i både det lilla och det stora sammanhanget ska stimuleras i arrangemanget Formveckan Dalarna. Tisdag den 6 oktober koras också årets Formbärare i Dalarna under en ceremoni på Station Grön i Rättvik.

Monica hoppas att hennes ateljé ska bidra till ett ökat intresse för skapande och ett lyft för kulturlivet i Dalarna.

– Till mina kurser kan man komma precis som man är, oavsett om man är nybörjare eller har större erfarenhet av att måla, säger hon.

När tidningen hälsar på har hon fullt upp med att flytta in i de nyrenoverade lokalerna. Sedan ska den allra första konstutställningen hängas här inför formveckan.

– Jag hoppas såklart på många besökare och på riktigt skönt häng i lokalerna här, avslutar Monica.

Pippi förenar barn och vuxna i Svärdsjö

Det var fullsatt i församlingshemmet i Svärdsjö när projektet med Pippi Långstrump drog igång under lördagsförmiddagen. Pippi fyller 75 år

Skifs memoarer – om livet som scengångare

"Mitt liv som scengångare" är titeln på boken där Björn Skifs skriver om sitt liv och sin karriär. – Jag jobbar för fullt med boken och räknar med att den ska vara utgiven senast till jul, säger han.
Medverkande i Dalabygdens röst: Anders Lindblom, Göran "Doza" Langer, Anja Hedqvist, Niklas Lindh och PeO Karlström.

PODDRADIO – Här är veckans ”Dalabygdens röst”

Lyssna här – Dalabygdens röst den 22 oktober 2020.

I veckans upplaga av radioprogrammet ”Dalabygdens röst” intervjuas smittskyddsläkare Anders Lindblom om smittspridningen i Dalarna som särskilt drabbar Falun just nu och om oron inför en vinter med turistinvasion till dalafjällen.

Anja Hedqvist berättar om storsatsningen på en vandringsled i Garpenberg som också inkluderar en spännande grotta, 80 meter rakt in i berget.

Det blir nyhetsspaning om vad en 300-gräns kan innebära i Dalarna, om mobbning i skolan – var fjärde mellanstadieelev har utsatts för kränkningar det senaste året enligt en rapport, det pratas om sportläget i Dalarna bland annat inför starten av bandyallsvenskan och så pratas det om glädje i Idre och Falun bland idrottsarrangörer.

Dalabygdens programledare: PeO Karlström och Niklas Lindh.

Wolf FM Radios programledare: Göran ”Doza” Langer.

Ljudtekniker: Martin Hjalmarsson.

Programmet är förkortat då musik har klippts bort av upphovsrättsliga skäl. Programmet sänds i sin helhet på torsdagar kl 17 – 18 i Wolf FM Radio 88,8 Mhz samt via kanalens mobilapp.

Aino fortsätter att möta läsare – ny dalaturné med ”Gränsmark”

Under ett par veckor har författaren Aino Trosell, med sina rötter i Malung, gjort en ny dalaturné med sin nya bok "Gränsmark". Men att möta läsarna i samband med en pandemi, gör allt lite annorlunda.

Leksand i centrum för Hannas nya feelgoodbok

Med nio barn- och ungdomsböcker bakom sig ville Insjöbon Hanna Blixt utmana sig själv med en roman för en vuxen publik. Det blev en bok i feelgoodgenren, Glasveranda med sjöutsikt, som har handlingen förlagd till Leksand.