Mattes Monica Hermansson (till vänster) och Therese Åkerman förbereder inför konstutställningen under Formveckan Dalarna 2020 i nystartade Ateljé M i Vansbro. Foto: Åsa Larsson
Mattes Monica rivstartar med sin ateljé under formveckan. Foto: Åsa Larsson

Nya Ateljé M rivstartar under Formveckan Dalarna 2020

Den 5–11 oktober arrangeras Formveckan Dalarna 2020. I Vansbro kommun deltar tre företag med aktiviteter och en av dem är helt nystartade Ateljé M i Vansbro. – Vi rivstartar med öppet hus och utställning, berättar ateljéns ägare Mattes Monica Hermansson.

Lokalerna finns på Järnvägsgatan i Vansbro centrum, i det anrika före detta Fehrms Tryckeri och här kommer Monica att husera på heltid med sitt eget måleri, utställningar av egen och andras konst, butik med konstnärsmaterial samt kurser i Vedic Art med mera.

– Vedic Art kan kort beskrivas som en metod för att hitta sin egen inre skaparkraft, berättar Monica.

Slutade som bibliotekschef

Hon har under det senaste halvåret sagt upp sig från en anställning som bibliotekschef inom Vansbro kommun och satsat på att utbilda sig till lärare inom Vedic Art. Hon använder såklart själv metoden i sitt eget skapande och kommer att ställa ut exempel på det under formveckan tillsammans med konstnären Therese Åkerman från Dala-Järna.  

– I övrigt kommer vi också att ha ateljén öppen för de evenemang som sänds via webben under formveckan. Lokalen är stor så det är gott om plats att göra alla event coronaanpassade.

Förutom Ateljé M deltar Gyllbäck Art i Vansbro och Lyckospira i Äppelbo under formveckan. Totalt är det ett 100-tal olika evenemang, exempelvis föreläsningar och utställningar under formveckan runt om i hela Dalarna.

Form, design, arkitektur och hantverk i både det lilla och det stora sammanhanget ska stimuleras i arrangemanget Formveckan Dalarna. Tisdag den 6 oktober koras också årets Formbärare i Dalarna under en ceremoni på Station Grön i Rättvik.

Monica hoppas att hennes ateljé ska bidra till ett ökat intresse för skapande och ett lyft för kulturlivet i Dalarna.

– Till mina kurser kan man komma precis som man är, oavsett om man är nybörjare eller har större erfarenhet av att måla, säger hon.

När tidningen hälsar på har hon fullt upp med att flytta in i de nyrenoverade lokalerna. Sedan ska den allra första konstutställningen hängas här inför formveckan.

– Jag hoppas såklart på många besökare och på riktigt skönt häng i lokalerna här, avslutar Monica.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.

Peters maratonbilder tog priset

Det blev ett annorlunda maratonlopp för deltagarna i fotomaraton 2021 i Borlänge som anordnades för ett par veckor sedan. En bildserie skulle skickas in, bestående av en bild i timmen under ett halvt dygn. Och nu är vinnaren utsedd.

Finns Sveriges bästa bibliotek i Älvdalen?

Älvdalens Bibliotek står som en av tre finalister i tävlingen ”Årets bibliotek”. Funktionschefen för kultur och fritid Karin Rytter känner sig stolt och hedrad.

Färgstarka traditioner i Dala-Floda – nytt liv anrikt färgeri

Nu är det verksamhet i det anrika färgeriet hos Anna-Karin Jobs Arnberg och Mats Arnberg i Holsåker. – Det här är kunskaper som bara inte får försvinna, säger Anna-Karin.

Premiär för barnbok på älvdalska

I Älvdalen har ingen undgått Björn Rehnströms passion för älvdalska. Nu släpper han en ny barnbok med titeln ”Sofia superkulla frå Övdalim” och beskriver Sofia som en blandning mellan Pippi Långstrump och Bamse.