Land Örjan Gustafsson sadlar om till bagare. Foto: PeO Karlström
Fem kor och en kalv finns det på gården. Foto: PeO Karlström
Land Alice, Land Hillevi och Land Örjan Gustafsson. Foto: PeO Karlström
Syster Land Hillevi skötte försäljningen. Foto: PeO Karlström

Rörtång byts ut mot brödkavel

Nu byter han ut rörtången, blåbyxorna och rören mot brödkavel och mjöl.– Ett stort steg att ta, men samtidigt kan man inte gå och fundera hur länge som helst, säger 51-årige Land Örjan Gustafsson som numera är före detta rörmokare.

I lördags firades det på släktgården Landgården i Gärde i dubbel bemärkelse. 100-årsjubileum för ladugårdsbyggnaden på gården och en nystart för Land Örjan.

När Dalabygden anlände till denna unika gård hade det ihållande regnet precis slutat.

– Vilken start på dagen. Vi fick dika på många ställen på gården för att få bort vattnet. I morse trodde jag knappast att vi skulle kunna genomföra jubiléet, säger Land Örjan, som dagen till är var vackert uppklädd i kläder från en annan tidsepok.

Stolthet över släktens arbete

Några timmar senare var det full aktivitet på gården. Kön var lång till både brödståndet och andra stånd på denna marknad i miniformat. Syster Land Hillevi sålde hamburgare för fulla muggar och i ett tält på gårdstunet bjöds det på kaffe och rulltårta.

På trappan till huvudbyggnaden satt Land Alice Gustafsson i sockendräkt och berättade med stolthet om gårdens 200-åriga historia och ett flertal gånger delade hon med sig av glädjen över att sonen Land Örjan nu tagit över verksamheten på gården.

– Jag är glad att kunna föra arvet vidare och jag är stolt över släktens arbete i decennier. Det är lika viktigt att kunna visa upp vår historia, säger Land Örjan.

Och många tog chansen att besöka Landgården.

– Vilken rivstart! Oj vad det har rullat på. Nu känner jag verkligen att det här kommer att lyckas, sa Land Örjan.

Djurhållningen

För lite mer än två år sedan tog Land Örjan över djurhållningen på gården och nu tar han alltså ytterligare ett steg och sadlar om till bagare.

– Bakning i vedeldad ugn är min passion. Idag hyr jag in mig i grannbyn, men i framtiden blir det förhoppningsvis även en bagarstuga på vår gård, säger Land Örjan.

– Däremot sker all försäljning av bröd och tunnbröd med mera på gården. Jag hoppas även genomföra ett och annat jippo.

För några veckor sedan vallade Land Örjan ner korna till Landgården från Skallskogs fäbodar.

– Vi har haft en fantastisk sommar på fäboden och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med.

I början av nästa sommar flyttar åter Land Örjan upp till fäboden. Med sig har han korna till Leksands enda levande fäbod. Fram till till dess kommer doften från Land Örjans nygräddade bröd att sprida sig över Landgården.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fortfarande allvarligt coronaläge i Vansbro

Vansbro kommun hade något lägre antal smittade i covid-19 när statistiken för vecka 1 i år presenterades på Folkhälsomyndighetens hemsida. Fortfarande är det dock ett allvarligt läge med smitta på alla kommunens äldreboenden och mest smitta i länet.

Hopp om framtid efter krismöte inom IFK Grängesberg

18 personer dök upp på IFK Grängesbergs krismöte på söndagseftermiddagen för att försöka rädda fotbollssektionen. Men knappt några föräldrar till

Satsningen i Malung: Ny Sälenjärnväg utreds

– Vi ska se över diken, byta trummor och hugga ur – helt enkelt se till att hålla banvallen är i skick inför framtiden. Det säger Hans Unander, (S), kommunalråd i Malung-Sälens kommun, där en miljon kronor nu satsas under 2021 för att förbereda för järnväg mellan Malungsfors och Sälen.

Familjen pendlar mellan två kontinenter – bor i Älvdalen och Australien

Den tidigare landslagsgångerskan Mari Olsson förälskade sig i både Australien och i australiensaren Brett när hon åkte dit för ett träningsläger. I dag lever de på två platser, i Älvdalen och på Guldkusten och driver var sitt onlineföretag inom coaching.

Nu fattas beslutet som delar Malung – extra möte om vindkraft på Ripfjället

Vid ett extra kommunfullmäktigesammanträde den 25 januari ska bland annat ett beslut om vindkraftsbygget på Ripfjället fattas. Mötet hålls i