Land Örjan Gustafsson sadlar om till bagare. Foto: PeO Karlström
Fem kor och en kalv finns det på gården. Foto: PeO Karlström
Land Alice, Land Hillevi och Land Örjan Gustafsson. Foto: PeO Karlström
Syster Land Hillevi skötte försäljningen. Foto: PeO Karlström

Rörtång byts ut mot brödkavel

Nu byter han ut rörtången, blåbyxorna och rören mot brödkavel och mjöl.– Ett stort steg att ta, men samtidigt kan man inte gå och fundera hur länge som helst, säger 51-årige Land Örjan Gustafsson som numera är före detta rörmokare.

I lördags firades det på släktgården Landgården i Gärde i dubbel bemärkelse. 100-årsjubileum för ladugårdsbyggnaden på gården och en nystart för Land Örjan.

När Dalabygden anlände till denna unika gård hade det ihållande regnet precis slutat.

– Vilken start på dagen. Vi fick dika på många ställen på gården för att få bort vattnet. I morse trodde jag knappast att vi skulle kunna genomföra jubiléet, säger Land Örjan, som dagen till är var vackert uppklädd i kläder från en annan tidsepok.

Stolthet över släktens arbete

Några timmar senare var det full aktivitet på gården. Kön var lång till både brödståndet och andra stånd på denna marknad i miniformat. Syster Land Hillevi sålde hamburgare för fulla muggar och i ett tält på gårdstunet bjöds det på kaffe och rulltårta.

På trappan till huvudbyggnaden satt Land Alice Gustafsson i sockendräkt och berättade med stolthet om gårdens 200-åriga historia och ett flertal gånger delade hon med sig av glädjen över att sonen Land Örjan nu tagit över verksamheten på gården.

– Jag är glad att kunna föra arvet vidare och jag är stolt över släktens arbete i decennier. Det är lika viktigt att kunna visa upp vår historia, säger Land Örjan.

Och många tog chansen att besöka Landgården.

– Vilken rivstart! Oj vad det har rullat på. Nu känner jag verkligen att det här kommer att lyckas, sa Land Örjan.

Djurhållningen

För lite mer än två år sedan tog Land Örjan över djurhållningen på gården och nu tar han alltså ytterligare ett steg och sadlar om till bagare.

– Bakning i vedeldad ugn är min passion. Idag hyr jag in mig i grannbyn, men i framtiden blir det förhoppningsvis även en bagarstuga på vår gård, säger Land Örjan.

– Däremot sker all försäljning av bröd och tunnbröd med mera på gården. Jag hoppas även genomföra ett och annat jippo.

För några veckor sedan vallade Land Örjan ner korna till Landgården från Skallskogs fäbodar.

– Vi har haft en fantastisk sommar på fäboden och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med.

I början av nästa sommar flyttar åter Land Örjan upp till fäboden. Med sig har han korna till Leksands enda levande fäbod. Fram till till dess kommer doften från Land Örjans nygräddade bröd att sprida sig över Landgården.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Konstkurs på Myrbacka skola – elever fick prova på akrylmålning

Under tre dagar fick elever på Myrbacka skola i Dala-Järna prova på att måla i akryl tillsammans med konstnärerna Monica Hermansson och Therese Åkerman. – Det har varit jätteroligt och full fart i klassrummet, sa Monica.
Snart kan undervisning återigen bedrivas i Riddarhyttans skollokaler. Foto: Niklas Lindh

Skolan i Riddarhyttan kan öppna igen

Mycket tyder på att skolan i Riddarhyttan kan öppnas igen, nästan 15 år efter att den stängdes. Det är Kulturreservatets Folkhögskola som kan komma att driva utbildning i en del av lokalerna.

I flera omgångar har frågan om skolan i Riddarhyttan, som stängdes i slutet av 00-talet, diskuterats inom Skinnskattebergs kommun. Inför valet år 2018 föreslog Socialdemokraterna att skolan skulle öppnas igen, men partiet som styr i minoritet har inte fått tillräckligt gehör för det förslaget.

Men nu kan skolan trots allt öppna igen, redan vid skolstart i augusti. Det är Kulturreservatets Folkhögskola, som är en filial till Botkyrka Folkhögskola, som överväger att flytta in och bedriva verksamhet på skolans övre plan. Något som gläder Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott.

– Ojojoj, det skulle vara rena drömmen, säger Lahtinen till Dalabygden. 

Många sörjde när skolan i Riddarhyttan lades ner. Foto: Niklas Lindh.

”Hela skolan kan säljas”

Initialt handlar förslaget om att folkhögskolan skulle kunna hyra skolans övre plan av kommunen till en årshyra av 244 000 kr. Då skulle kommunen också under sommaren handikappanpassa lokalerna genom att iordningställa en hiss samt en handikappanpassad toalett. Det ska enligt Pentti Lahtinen finnas medel avsatta till det. Dessutom berättar han om mer långtgående planer:

– Det förs också en dialog kring möjligheterna att folkhögskolan framöver skulle kunna köpa skolan permanent. I så fall försvinner också kostnaden för skolan för kommunen så det låter ju jättespännande. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Pentti Lahtinen.

Pentti Lahtinen (S), ordförande för kommunens tekniska utskott. Foto: privat

Rektorn: ”Vi behöver större lokaler”

Folkhögskolans rektor Michael Gustavsson bekräftar att det finns planer på att flytta in i Riddarhytte skola, men han är något mer försiktig i sina kommentarer:

– Vi har ett möte med kommunen den 23:e juni. De här lokalerna skulle kunna vara aktuella för en av våra linjer och då handlar det om allmän kurs för mellan 40 och 50 elever. Skolan växer ju och vi har behov av lokaler, säger Michael Gustavsson till Dalabygden.

Skulle det kunna bli skolstart i Riddarhytte skola till höstterminen, redan efter sommarlovet?

– Det låter optimistiskt med tanke på att vi påbörjar en diskussion med kommunen först den 23 juni och att det behöver iordningställas en del i lokalerna först.

Det är skolans andra våning som skulle kunna bli aktuellt för folkhögskolan i ett första skede. Foto: Niklas Lindh

Stor betydelse för Riddarhyttan

Om planerna blir verklighet så skulle det också, enligt Pentti Lahtinen, kunna leda till att skolans gymnastiksal kan ställas i ordning av kommunen och öppna för föreningslivet med aktiviteter för bland annat Riddarhyttans barn och unga.

Rektorn för Kulturreservatets Folkhögskola tror att en öppning av skolan i Riddarhyttan skulle kunna få stor betydelse för orten.

– Det var ju många som sörjde när skolan lades ner, så det finns nog många som gärna skulle vilja se skolhuset fyllas av verksamhet igen, avslutar rektor Michael Gustavsson.

Han har inlett sitt femte årtionde inom fotbollen

Idrott har alltid varit ett stort och viktigt intresse för Fredrik Zetterström, 47, från Borlänge. En välkänd profil i idrottskretsar och en kille som nämns med respekt både på och utanför planen. Fredrik är uppvuxen i en riktig idrottsmiljö med både farfar Sven och pappa Sven-Olov som två legendariska ideella…

Priset på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt

Priserna på bostadsrätter i Dalarna har vänt neråt. Enligt den senaste tremånadersstatistiken från Mäklarstatistik har priserna sjunkit med 5,9 procent

Sofias konst inspireras av älvdalskan och naturen

Sofia Alfredssons konst hämtar sitt ursprung från naturen och Älvdalen. Under juni månad ställer hon ut några av sina alster på John-John´s Bakeri.