Land Örjan Gustafsson sadlar om till bagare. Foto: PeO Karlström
Fem kor och en kalv finns det på gården. Foto: PeO Karlström
Land Alice, Land Hillevi och Land Örjan Gustafsson. Foto: PeO Karlström
Syster Land Hillevi skötte försäljningen. Foto: PeO Karlström

Rörtång byts ut mot brödkavel

Nu byter han ut rörtången, blåbyxorna och rören mot brödkavel och mjöl.– Ett stort steg att ta, men samtidigt kan man inte gå och fundera hur länge som helst, säger 51-årige Land Örjan Gustafsson som numera är före detta rörmokare.

I lördags firades det på släktgården Landgården i Gärde i dubbel bemärkelse. 100-årsjubileum för ladugårdsbyggnaden på gården och en nystart för Land Örjan.

När Dalabygden anlände till denna unika gård hade det ihållande regnet precis slutat.

– Vilken start på dagen. Vi fick dika på många ställen på gården för att få bort vattnet. I morse trodde jag knappast att vi skulle kunna genomföra jubiléet, säger Land Örjan, som dagen till är var vackert uppklädd i kläder från en annan tidsepok.

Stolthet över släktens arbete

Några timmar senare var det full aktivitet på gården. Kön var lång till både brödståndet och andra stånd på denna marknad i miniformat. Syster Land Hillevi sålde hamburgare för fulla muggar och i ett tält på gårdstunet bjöds det på kaffe och rulltårta.

På trappan till huvudbyggnaden satt Land Alice Gustafsson i sockendräkt och berättade med stolthet om gårdens 200-åriga historia och ett flertal gånger delade hon med sig av glädjen över att sonen Land Örjan nu tagit över verksamheten på gården.

– Jag är glad att kunna föra arvet vidare och jag är stolt över släktens arbete i decennier. Det är lika viktigt att kunna visa upp vår historia, säger Land Örjan.

Och många tog chansen att besöka Landgården.

– Vilken rivstart! Oj vad det har rullat på. Nu känner jag verkligen att det här kommer att lyckas, sa Land Örjan.

Djurhållningen

För lite mer än två år sedan tog Land Örjan över djurhållningen på gården och nu tar han alltså ytterligare ett steg och sadlar om till bagare.

– Bakning i vedeldad ugn är min passion. Idag hyr jag in mig i grannbyn, men i framtiden blir det förhoppningsvis även en bagarstuga på vår gård, säger Land Örjan.

– Däremot sker all försäljning av bröd och tunnbröd med mera på gården. Jag hoppas även genomföra ett och annat jippo.

För några veckor sedan vallade Land Örjan ner korna till Landgården från Skallskogs fäbodar.

– Vi har haft en fantastisk sommar på fäboden och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med.

I början av nästa sommar flyttar åter Land Örjan upp till fäboden. Med sig har han korna till Leksands enda levande fäbod. Fram till till dess kommer doften från Land Örjans nygräddade bröd att sprida sig över Landgården.

Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi utvisas nu i veckan.

Baqer stoppad av polis – måste ”frivilligt” välja att lämna Sverige under veckan

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske ”om två dagar”.

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd. 

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare. 

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare. 

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort. 

– Idag fick Baqer ett mail från polisen som informerade honom om att avresan blir om två dagar, berättar kollegan Bertil Johansson för Dalabygden upprört under måndagskvällen.

Utsatt för hot

Baqer har sedan tidigare börjat sälja och slakta djur i väntan på utvisningen. Hur det blir med de djur som finns kvar är ännu oklart.

Baqer har fått ta emot hot via Facebook från folk från byn som han kommer ifrån i Afghanistan, som läst om hans ”ateistiska livsstil” i Sverige.

– Förutom att oroa sig för djuren så känner Baqer sig rädd för vad som kan hända i Afghanistan som förutom hoten är ett mycket osäkert land, säger Bertil uppgivet. 

Ilska och protester

Dalabygden har i flera artiklar under hösten berättat om ärendet med utvisningshotet mot Baqer Mosawi och att många har protesterat mot beslutet. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som drog igång en namninsamling med flera tusen människor som protesterade.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. 

Även förre centerriksdagsmannen Kenneth Johansson från Falun, som numera är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, reagerade starkt när han fick höra talas om att Baqer skulle utvisas. Dalabygden intervjuade Kenneth Johansson när det stod klart att Baqer hade börjat sälja och slakta sin djurbesättning i väntan på utvisningen.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter. Regelverket måste ändras!

Bertil Johansson säger till Dalabygden att han hoppas att våra riksdagspolitiker ställer interpellationer till ansvariga ministrar om att ändra de 20 år gamla regelverken.

– I såna här fall drabbas de som försörjer sig som egna företagare efter den så kallade flyktingskrisen 2015 negativt, och de reglerna måste ändras.

Nu står det klart att protesterna mot beslutet inte tycks ha hjälpt.

/Cia Embretsen, reporter

Fakta:

I många länder är det farligt att inte bekänna sig till en viss religion. I Afghanistan finns det en risk att det leder till ett dödstraff. 

Baqer Mosawi driver jordbruksföretag sedan 2016 som han försörjer sig på.

Vem som helst kan inte på kort tid ta sig an att sköta djuren. Detta då Baqers jordbruk bedrivs med delvis ålderdomliga metoder så som fäbodvistelsen och förädling av mjölkprodukter över öppen eld. Baqer har försökt att hitta någon kunnig som skulle kunna ta över, utan att lyckas.


Sämst psykisk hälsa bland unga i Norberg och Skinnskatteberg

Ungdomar i Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar har sämst psykisk hälsa bland kommunerna i hela Västmanland. Det visar en undersökning om psykisk hälsa och ohälsa som Region Västmanland har presenterat.

Pippi förenar barn och vuxna i Svärdsjö

Det var fullsatt i församlingshemmet i Svärdsjö när projektet med Pippi Långstrump drog igång under lördagsförmiddagen. Pippi fyller 75 år

Snusbrist är cyklisternas enda problem genom Europa

– Vi har inga problem! Jo, förresten. Snuset håller på att sina! Kanske ändå inga större problem för duon Lennart From från Ludvika och Bengt Backman, Västervik, som cyklar vidare i en rasande fart genom Europa.

Hon var lokförare på prisat spår

I oktober 1970, för femtio år sedan, kördes det sista tåget efter Jädraås gamla järnvägsbana. En epok var slut. Nu samlades publiken längs banvallen för att se 22 fullastade timmervagnar rulla förbi. En historisk händelse. Inte minst för att ångloksföraren var en ung tjej.