Heiko Gärtner och Franz von Bujor från Nürnberg någonstans mellan Marnäs och Enviken. Foto: PeO Karlström

På plats i Enviken efter 43 000 kilometers vandring

Någon kilometer innan Enviken, längs vägen från Marnäs, träffar vi på två vandrare med varsin kärra i släptåg. Dagens vandring startade i Bjursås och de hade gått över Fjällgrycksbo och Marnäs. En "liten tripp" på cirka 30 kilometer i hällande regn och mycket upp och ner.

För Heiko Gärtner och Franz von Bujer från Nürnberg är det en förhållandevis liten distans. Sedan sex år tillbaka har de vandrat totalt cirka 43 000 kilometer.

– Vi har gått genom hela Europa. Besökt samtliga länder förutom Cypern och Island, säger Franz med ett stort leende.

De är ute på ”Den längsta välgörenhetspromenaden i världen”.

– Vi samlar in pengar till fyra olika projekt och vi har fått ihop cirka 1,5 miljoner Euro. Men inte bara det. Vi samlar även in rullstolar, datorer mm och sänder till behövande i Afrika, säger Heiko.

– Dessutom utvecklar vi oss själva genom en djupare kontakt med vårt inre. Att vandra är meditativt.

Det är andra gången de besöker Sverige.

– Vi skulle egentligen åkt till USA via en båt från södra England. Allt blev inställt och pandemin gjorde att vi blev kvar i Frankrike i tre månader. Budskapet om pandemin skiljde sig mycket mellan olika länder. Sverige verkade bäst, säger Franz.

I vinter skall man skriva och sortera bilder från sin vandring i ett torp i närheten av Sundsvall.

– Sedan väntar Ryssland, Mongoliet mm. Vi ska besöka de flesta av världens länder innan vi är klara, säger Franz och Heiko ler och håller med.

Två män som inte vet vad ett Svenssonliv är och framförallt inte längtar efter det.