Heiko Gärtner och Franz von Bujor från Nürnberg någonstans mellan Marnäs och Enviken. Foto: PeO Karlström

På plats i Enviken efter 43 000 kilometers vandring

Någon kilometer innan Enviken, längs vägen från Marnäs, träffar vi på två vandrare med varsin kärra i släptåg. Dagens vandring startade i Bjursås och de hade gått över Fjällgrycksbo och Marnäs. En "liten tripp" på cirka 30 kilometer i hällande regn och mycket upp och ner.

För Heiko Gärtner och Franz von Bujer från Nürnberg är det en förhållandevis liten distans. Sedan sex år tillbaka har de vandrat totalt cirka 43 000 kilometer.

– Vi har gått genom hela Europa. Besökt samtliga länder förutom Cypern och Island, säger Franz med ett stort leende.

De är ute på ”Den längsta välgörenhetspromenaden i världen”.

– Vi samlar in pengar till fyra olika projekt och vi har fått ihop cirka 1,5 miljoner Euro. Men inte bara det. Vi samlar även in rullstolar, datorer mm och sänder till behövande i Afrika, säger Heiko.

– Dessutom utvecklar vi oss själva genom en djupare kontakt med vårt inre. Att vandra är meditativt.

Det är andra gången de besöker Sverige.

– Vi skulle egentligen åkt till USA via en båt från södra England. Allt blev inställt och pandemin gjorde att vi blev kvar i Frankrike i tre månader. Budskapet om pandemin skiljde sig mycket mellan olika länder. Sverige verkade bäst, säger Franz.

I vinter skall man skriva och sortera bilder från sin vandring i ett torp i närheten av Sundsvall.

– Sedan väntar Ryssland, Mongoliet mm. Vi ska besöka de flesta av världens länder innan vi är klara, säger Franz och Heiko ler och håller med.

Två män som inte vet vad ett Svenssonliv är och framförallt inte längtar efter det.

Aino fortsätter att möta läsare – ny dalaturné med ”Gränsmark”

Under ett par veckor har författaren Aino Trosell, med sina rötter i Malung, gjort en ny dalaturné med sin nya bok "Gränsmark". Men att möta läsarna i samband med en pandemi, gör allt lite annorlunda.

Deras mål: Få unga att välja landsbygden

Många yngre väljer att flytta till större städer samtidigt som även företag på landsbygden har behov av kompetens. I veckan diskuterade länets studie- och yrkesvägledare problemet, på Fiskarhedens Trävaru i samarbete med organisationen Arbetsmarknadskunskap.
Anna Petersson, ny VD för Säfsen Resort i Fredriksberg. Foto: Säfsen Resort

Hon blir ny VD för Säfsen Resort

En egen företagare inom rekryteringsbranschen blir ny VD för anläggningen Säfsen Resort. Hon heter Anna Peterson och kommer närmast från det egna rekryteringsbolaget PS Partner med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Första gången jag besökte Säfsen såg jag direkt potentialen att fortsätta utveckla en åretrunt-anläggning för hela familjen, säger Anna Petersson själv i ett pressmeddelande.

Bolagets ordförande Per Wester beskriver rekryteringen som en viktig tillgång i Säfsens satsning framåt.

Den första liften i Säfsen byggdes 1979. Idag finns det 19 nedfarter i Säfsen, 11 mil längdspår och 2200 bäddar på anläggningen.

Gigantisk omarrondering i Borlänge kommun. Foto: Mostphotos

Omarrondering med 1500 markägare

23 000 hektar mark och 1500 ”sakägare” är inblandade i ett historiskt beslut om omarrondering – det kanske största beslutet i Lantmäteriets historia.

Beslutet omfattar större delen av Borlänge kommun.

De första ansökningarna om markskiften kom in redan år 2010 och nu har beslut fattats. De 1500 berörda har fått beslutet skickat till sig och det kan vinna laga kraft den 12 november. Under tiden fram till dess har de berörda möjlighet att överklaga beslutet.

I och med omarronderingen i Borlänge har antalet fastigheter och samfälligheter minskat från 2108 till 1222 stycken.

Det förbereds för skidspår på Lugnets skidstadion

I lördags öppnade Idre Fjäll längdspår och det var många som tog chansen till säsongens första träningspass på snö. Och